In Nederland wordt voor 4G gebruik gemaakt van 800MHz, 900MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz. Voor 5G is dit vooralsnog 700MHz en 1800MHz, maar dit worden later meer. Voor 3G wordt in Nederland vooral de 2100MHz band gebruikt, maar ook 900MHz is in gebruik. 2G is in Nederland ingezet op de 900MHz en 1800MHz banden.
Jouw smartphone en een dichtstbijzijnde zendmast staan continu in verbinding met elkaar. De vierde generatie netwerk haalt zulke grote snelheden, omdat zendmasten uitzenden op twee frequenties, 1800 MHz en het nieuwere 2600 MHz. Vorige generaties zaten op de oudere frequenties 800 MHz en 1800 MHz.
In Nederland hebben we de volgende 4G / FDD-LTE netwerken in gebruik te weten band 3, 7 en 20. In België kent men daarnaast nog de TDD-LTE 38 en de 42-band. (band 7) band.
De megahertz is een tot het SI behorende afgeleide eenheid. De eenheid heeft het symbool MHz. Een megahertz is gelijk aan 106 Hz, ofwel 1 000 000 hertz. De frequentie van radiozenders op de korte golf en FM en van televisiezenders wordt meestal in megahertz opgegeven.
De vier meest gebruikte gsm-netwerken zijn 850, 900, 1800 en 1900 MHz. Een gsm-toestel van het dual-bandtype ondersteunt dus het gebruik van twee van deze frequentiebanden.
Om het modelnummer te achterhalen, ga je op je smartphone naar “Instellingen” en kies dan onderaan “Info telefoon” (“Toestel-info” in oudere versies van Android). Je ziet nu het modelnummer van je smartphone in beeld staan. Vergelijk deze code met het modeloverzicht hieronder.
De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. Deze frequentiebanden hebben elk een verschillende functie. Op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden staat meer informatie over welke frequenties 5G gaat gebruiken.
Analoge, Digitale Televisie en Internet Downstream
Voor het doorgeven van deze diensten wordt de frequenties 118-862MHz gebruikt.
Hertz wordt ook de verversingssnelheid of refresh rate van een tv genoemd. Deze waarde geeft aan hoeveel frames een televisie per seconde laat zien.
Op een grafiek kun je de frequentie letterlijk vinden door te kijken hoe vaak je golf op en neer gaat in een seconde. Echter kun je de frequentie ook berekenen met de formule f=1/T. f is de frequentie in Hertz (Hz). T is de trillingstijd in seconden (s).
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
In Nederland zijn 3 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, Vodafone, T-Mobile. Providers als Ben, Hollandsnieuwe of Simyo hebben geen eigen netwerk. Zij gebruiken de netwerken van deze grote aanbieders.
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Belangrijkste kenmerk is de extreem hoge snelheid. 5G is niet alleen sneller dan 4G, het kan ook meer data versturen, is stabieler en is minder belastend voor de accu van jouw apparaat.
LTE staat letterlijk voor Long Term Evolution en is concreet een nieuwe standaard voor mobiel internet. De commerciële benaming zal "4G" zijn, hetgeen een nieuwe stap vormt in de evolutie van de mobiele netwerken en staat voor "4e generatie".
Start je apparaat opnieuw op.
Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is. Zo niet, dan zet je mobiele data uit en wifi aan en check je het opnieuw.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Frequentie: 47400, 474000 of 474. Netwerk-ID: 5555 of 05555. Modulatie: 64-QAM. Symboolsnelheid: 6875.
VodafoneZiggo combineert het glasvezel-kabel netwerk van Ziggo en het mobiele netwerk van Vodafone. Dit gezamenlijke 'GigaNet' wordt steeds stabieler, slimmer en sneller, met internetsnelheden tot 1 Gigabit per seconde.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
De zenders van de publieke omroep (Nederland 1, 2 en 3) zijn gratis voor iedereen die een DVB-T2 ontvanger of insteekkaart heeft. De overige, commerciële zenders zijn gecodeerd. Om hiertoe toegang te krijgen heb je een DVB-T2 ontvanger van je provider nodig.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
De risico's zijn nog onduidelijk: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de straling gevaarlijk is, maar er is ook geen onderzoek dat schadelijke effecten uitsluit. Dat wil zeggen: de effecten op de langere termijn. Want er is wel bewezen dat 4G straling op korte termijn niet schadelijk is.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.