Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
jouw paard wil afleren om te bijten heeft het geen zin om jouw paard te straffen door bv. te slaan wanneer hij bijt, dit maakt vaak het gedrag erger of het paard wordt uiteindelijk bang. Wat je wel kan doen is het gewenste gedrag belonen (en dan bedoel ik niet met snoepjes) en het ongewenste gedrag moeilijk maken.
Bijt je paard bij het aansingelen of opzadelen? Dan kan het verstandig zijn om je paard te laten controleren door een dierenarts of andere rug deskundige, voordat je het gedrag wilt gaan hertrainen. Je moet zeker weten dat hij geen pijn heeft.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
In praktijk worden paarden helaas regelmatig 'gestraft' door flinke tikken met de zweep, schoppen onder de buik of bijvoorbeeld een mep met de hand (tegen het hoofd). Vaak is deze straf bedoeld om het paard ongewenst gedrag te stoppen.
Meestal doen ze dit om hulpbronnen te verdedigen of te verwerven, zoals water, voedsel, schaduw of ruimte. Hun motivatie is dus niet zozeer om 'de baas' te zijn, wel om toegang tot de hulpbron te krijgen. Dominant gedrag is dus van tijdelijke aard én van de situatie afhankelijk.
Het paard kan niet op een veld terecht komen waar al een stuk op staat van de eigen kleur. Omdat het paard niet langs een rechte lijn beweegt, kan het een dame, loper, of toren slaan, zonder zelf door dat stuk geslagen te kunnen worden.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Een paard spiegelt niet alleen emoties, maar ook ons gedrag en onze bewegingen. Dit spiegelen zie je vooral aan het gedrag van het paard. Een paard loopt bijvoorbeeld van je vandaan, komt juist naar je toe of doet precies wat jij ook doet.
Regelmatig nemen mensen contact met me op omdat hun paard vanuit het niets bijt. Een vervelend probleem om te hebben, want ook al zijn paardentanden niet scherp, paarden hebben wel veel kracht in hun kaken. Ze kunnen je dus flink pijn doen en zelfs (ernstig) verwonden.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Echter kan het ook zijn dat je paard last heeft van een wondje. Als het dier hieraan blijft bijten, wordt deze wond alleen maar erger en kan dit leiden tot infecties. Ook in dat geval is een muilkorf de beste oplossing. Daarnaast kan het ondersteuning bieden bij het herstel van een ziekte of operatie.
Stalondeugd is ongewenst/onrustig gedrag op stal. Dit kan zich uiten in slaan tegen de deur, luchtzuigen, kribbebijten, hout knagen, boxlopen en weven.
Vaak probeert het paard echter iets duidelijk te maken, zoals pijn, ongemak of angst. Net als bij communicatie in de kudde zal een paard nooit zomaar bijten. Het paard zal altijd eerst met subtiele signalen proberen te waarschuwen.
Spelen en bijten
Ze kunnen bijten om meerdere redenen: spelen, steun zoeken, onderzoeken of agressie. Onderzoek laat zien dat hengst- en merrieveulens al op de leeftijd van één maand verschillend spelgedrag hebben: hengstveulens spelen 'agressiever' en bijten meer dan merrieveulens.
Ik vind een paard op z'n blijst als hij soortgenoten aan het kroelen is, of rustig staat te eten. Als je paard bij je komt staan en je krijgt een gratis poetsbeurt, dan weet je heul zeker dat hij het naar z'n zin heeft.
Of paarden ook rouwen durft hij niet te zeggen. “Merries die hun veulens verliezen kunnen daar wel heel heftig op reageren. Maar ik denk toch dat oudere paarden iets anders in het leven staan. De natuur is op zich hard.
Paarden laten met hun houding en lichaamstaal zien hoe ze zich voelen en wat hun intenties zijn. Daarvoor geven ze een heleboel communicatiesignalen af. Dit kunnen kalmerende signalen zijn, overspronggedragingen, stresssignalen, afstandsvergrotende signalen en vecht- of vluchtgedragingen.
Dus wat doet een paard dat in een sessie staat te smakken? Dat heeft 9 van de 10 keer spanning van ons overgenomen en is dat aan het loslaten. Dit wordt ook wel eens 'afkauwen' genoemd. Het smakken zelf is dus geen teken van ontspanning, maar een weg naar de ontspanning toe.
Symptomen maagzweer
Een maagzweer kan zich uiten in verschillende vage klachten zoals: overmatig speeksel, tandenknarsen, gapen, een verminderde werklust, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, een doffe vacht, depressief gedrag, koliek of terugkerende diarree.
(het is makkelijker om iemands vertrouwen te schaden, dan te verkrijgen.) Dit spreekwoord is o zo waar in het opbouwen van relaties zowel in privé als op het werk.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
1x per jaar bij paarden is meestal voldoende.