Je kunt je auto wassen met allesreiniger of zelfs afwasmiddel, maar dit is helemaal niet goed voor de lak van je auto. Gebruik daarom een geschikte autoshampoo, die je uiteraard bij Site4Cars kunt vinden. Gebruik deze volgens de gebruiksaanwijzing en er kan weinig misgaan.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
In een vaatwasmiddel zitten ingrediënten die de beschermende laag van de lak verwijderen (was) en zelf de lak kunnen uitdrogen. In dat laatste geval kan de lak een dof effect krijgen. Op termijn zal het je lak beschadigen, met alle gevolgen van dien. Een goede autoshampoo voorkomt dit alles.
Met blanke natuurazijn kun je de auto binnen en buiten helemaal schoonmaken. Gewoon de auto wassen met een emmer lauw water en hierin 1 of 2 kopjes blanke natuurazijn.
Nadat je je auto afgesopt hebt spoel je het sop van je auto af. Hierna liggen er allemaal waterdruppels op je lak, deze verwijder je simpelweg door een droogdoek te pakken en je auto af te drogen. Mocht je je auto afgespoeld hebben met osmose-water, dan is het wat minder belangrijk.
Een product zoals Dasty of CIF (schuurmiddel) is NIET nodig en brengt meer schade aan je lak dan de vogelpoep doet.
iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
Waarom is azijn slecht voor je auto
Dat betekent dat je lak misschien 10 minuten in aanraking komt met een mix van azijn en water. Dit zal in principe geen probleem zijn en zou op lange termijn geen nadelige gevolgen voor je lak moeten hebben.
Als je in een wasbox moet wassen, heb je meestal niet de beschikking over een waterslang. Gebruik dan de optie “vlekvrij afspoelen” voor het afspoelen. Met deze optie spuit je gedemineraliseerd water (ook wel osmose-water genoemd) over je auto, waardoor je geen vlekken krijgt bij opdrogen.
Dan is een wekelijkse wasbeurt aanbevolen. Niet alleen om de auto schoon te houden, maar ook om schade aan de autolak te voorkomen. Het wekelijks autowassen wordt tevens aanbevolen door branchevereniging BOVAG. Tussen de wasbeurten door is het wel belangrijk dat je hardnekkig vuil zo snel mogelijk verwijdert.
Helaas is op die vraag geen eenduidig antwoord te geven. Het verbieden van het wassen van een auto op straat is namelijk aan de gemeente en niet aan de landelijke overheid. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan een gemeente een verbod op het wassen van voertuigen op straat opnemen.
Bij Halfords hebben wij een gevarieerd aanbod in de merken van autoshampoos met bekende merken zoals Meguiar's, Turtle Wax of Protecton. Hierdoor hebben we in elke prijscategorie een fles die bij jou past.
Met Glasex, of soortgelijk schoonmaakmiddel, kun je prima het interieur van je auto reinigen. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om het schoonmaakmiddel zelf te maken. Doe een scheut spiritus in een lege Glasex fles, samen met een paar druppels afwasmiddel.
Was je auto regelmatig en voorkom lakschade en roestplekken
Als je je auto weinig wast, is dit echter niet goed voor de levensduur en de restwaarde. Het is namelijk een kwestie van tijd; als je vuil en zand niet snel genoeg verwijdert, kan dit schade aan de lak veroorzaken of kan de auto zelfs gaan roesten.
De conclusie is duidelijk: was je auto niet met de borstel van de wasbox, dan kun je beter de wasstraat gebruiken. De borstel wordt namelijk meestal op de grond gezet, en zo wrijf je straatvuil in de lak. De beste methode is echter met de hand, maar dan wel op deze manier en niet zoals de prutsers in de video.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Pas op met zelf Saharazand van de auto wassen
Saharazand heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken. ' Ook is het oppassen met de voorruit. 'De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen.