PVC vloeren zijn relatief dun (vaak zo'n 2 tot 2,5 mm) en hebben een lage warmtedoorlaatweerstand. De vloer is daardoor ideaal voor gebruik van vloerverwarming. PVC is een goede warmtegeleider, waardoor de temperatuur in huis snel oploopt. U kunt uw vloer ook bedekken met een PVC Click vloer.
Voor een exemplaar dat wel gemakkelijk de warmte doorlaat, kun je het beste kiezen voor lichte materialen zoals een katoenen vloerkleed, of polypropyleen tapijt. Deze materialen zijn gewoon tegen warmte bestand en worden niet aangetast wanneer je deze op een vloer met vloerverwarming legt.
Over het algemeen is vloerbedekking met een geweven rug de beste keuze. Let er ook goed op dat het tapijt antistatisch is. Op onze tapijten vind je verschillende symbolen. Wanneer het symbool van vloerverwarming aangegeven staat, kan het tapijt worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming.
Schuimbeton is een perfecte ondervloer voor vloerverwarming. Vloerverwarming kan hier direct op worden bevestigd en worden afgesmeerd met een dekvloer. Vervolgens kan het ook worden afgewerkt met bijvoorbeeld hout, tegel of PVC.
De temperatuur van een vloerverwarming systeem mag niet hoger zijn dan 27 graden. Doordat de ondergrond regelmatig opwarmt en afkoelt, kan het vinyl gaan uitzetten en krimpen. Het is daarom van belang om een vinyl vloer te verlijmen om bobbels te voorkomen.
Jazeker!PVC vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride, een kunststofsoort en uitstekende warmtegeleider. Hierdoor haal je extra rendement uit je vloer en vloerverwarming.
Wol is een natuurlijk product en daarom perfect in combinatie met vloerverwarming. Wol is namelijk temperatuur regulerend. Wel kan een wollen kleed wat meer uitdrogen door warmte en daardoor iets meer gaan pluizen.
De aanwezigheid van een vlakke zandcement dekvloer of een anhydriet dekvloer is een absolute voorwaarde voor het kunnen infrezen van vloerverwarming. Deze moet minimaal 2,5 – 3 cm dik zijn.
In ruimtes waar u niet zo lang verblijft, zoals de garage, bijkeuken of de gang, is het niet nodig om vloerverwarming te plaatsen. Daarnaast is vloerverwarming minder geschikt onder kasten en andere meubels, omdat de warmte dan niet gelijkmatig wordt verdeeld en en er onnodig warmte verloren gaat.
Wil je dus het optimale rendement uit je vloerverwarming en warmtepomp halen? Dan is een tegelvloer de enige echte oplossing. Linoleum, tapijt, hout en andere vloerbekleding geven namelijk tot 50% minder warmte af dan tegels. Een tegelvloer levert daarmee niet alleen meer, maar ook sneller warmte op.
Antislip vloerkleed op vloerverwarming
Een antislip vloerkleed is een goede manier om een vloerkleed te beschermen tegen vloerverwarming. Een antislip kleed vormt als het ware een barrière tussen vloerverwarming en vloerkleed en voorkomt daarmee direct contact. Het is daarnaast ook een bewuste keuze.
Beton, gietvloeren en stenen tegels zijn het best te combineren met vloerverwarming. Door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid van het materiaal wordt de warmte goed opgenomen en vervolgens zonder weerstand doorgegeven aan de ruimte erboven.
Het is al lang niet meer zo dat je vloerverwarming alleen kunt leggen met plavuizen of vloertegels. Verschillende soorten vloeren zijn geschikt om in combinatie met vloerverwarming gelegd te worden.Denk aan een parketvloer, tegels of natuursteen, een laminaatvloer of een vinyl vloer.
In principe is elk type vloerkleed geschikt voor vloerverwarming. Echter, vloerkleden met een backing die eraan vast gelijmd is, kunnen mogelijk loslaten. Om deze reden is het belangrijk dat er een antislip tapijt onder het vloerkleed wordt gelegd.
Kies voor natuurlijke materialen
In het geval van een synthetisch vloerkleed op een vloer met vloerverwarming kan dit er voor zorgen dat het vloerkleed zorgt voor ernstige verkleuring op de vloer.
Warme voeten
Toch vragen veel mensen zich nog af of ze nog wel een vloerkleed kunnen neerleggen wanneer ze vloerverwarming hebben. Het antwoord? Ja!
Wat is zuiniger? Over het algemeen geldt dat het verwarmen met vloerverwarming 10% tot 20% energiezuiniger is dan met radiatoren.
Hoe Lang Gaat Vloerverwarming Mee? De gemiddelde levensduur van vloerverwarming ligt rond de 30 tot 45 jaar.
Indien je vloerverwarming wilt gaan toepassen moet je rekening houden met een dikkere vloeropbouw. Bij een droog systeem bedraagt de totale vloeropbouw inclusief isolatie 13 tot 18 centimeter.Bij een nat systeem is dat 18 tot 20 centimeter.
Een vloerverwarmingssysteem werkt met buizen. Deze buizen warmen de zandcement-of gietvloer op, waarna de warmte zich verdeelt over het gehele oppervlak van je vloer. De vloerverwarmingsbuis ligt in de ideale situatie op vijf centimeter diepte. Met deze diepte kun je optimaal profiteren van jouw vloerverwarming.
Om in een bestaande woning vloerverwarming in te kunnen frezen, dient een dekvloer minimaal 30 mm dik te zijn. De sleuven worden namelijk ca. 18-20 mm diep gefreesd zodat de 16 mm buis hier in gelegd kan worden.
Oorzaken vervuilde vloerverwarming
Een vervuilde of verstopte vloerverwarming kan ontstaan door een slechte kwaliteit van het water in het CV-water. Er zit dan slib in het CV-water, een soort ongewenste vaste deeltjes.
Ja, jute vloerkleden zijn geschikt voor vloerverwarming. Jute is een natuurlijke isolator en houdt warmte goed vast, waardoor het een goede keuze is voor gebruik op vloerverwarming.
Een polypropyleen vloerkleed is een type vloerkleed dat gemaakt is van de kunststof polypropyleen. Ondanks dat deze vloerkleden gemaakt zijn van synthetisch materiaal, hebben polypropyleen vloerkleden de uitstraling en het gevoel van natuurlijke materialen zoals wol, katoen of zijde.