Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen. Omdat honden niet alleen maar plassen omdat het 'moet', maar ook om hun geur achter te laten, doen zij ook regelmatig kleine plasjes. Dit doen zij in de meeste gevallen wel nadat zij eerst hebben geroken op dit plekje.
Als vuistregel geldt: voor elke maand dat een puppy oud is kan hij één uur zijn plas ophouden. Dus als je puppy twee maanden oud is dan moet hij elke twee uur even naar buiten. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je uitlaatroutine. Voor volwassenhonden raden we je aan om de hond elke 4-5 uur uit te laten.
Laat je pup in het begin iedere 2 uur uit. Ga naar buiten voor en na iedere maaltijd, voor en na het slapen en na het spelen. Zet in het begin 's nachts de wekker. Hij kan zijn plas nog niet de hele nacht ophouden.
zal de pup moeten ontlasten. Het is dan ook zaak om de pup na een activiteit direct buiten te zetten. De puppy zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen.
Wanneer je pup zijn behoefte wil doen, kun je dit herkennen aan een aantal signalen. Zo snuffelt hij op de grond, loopt hij rondjes en/of hurkt hij. Wanneer je dit ziet, til je je puppy meteen op en zet je hem buiten neer. Hierdoor leert hij dat hij buiten moet plassen.
Kies een vaste 'plasplek'
Kies een bepaalde plek in je tuin of op straat waar je wilt dat je hond zijn behoefte doet en neem hem telkens mee naar die plek. Door deze plek consequent te gebruiken, zal je hond leren dat dit de plek is waar hij moet plassen wanneer hij het commando krijgt.
Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Als je hond perst maar er komt helemaal geen urine meer dan moet je hond zo snel mogelijk behandeld worden door een dierenarts. Een onbehandelde verstopping kan tot onherstelbare schade en zelfs tot de dood leiden. De plasbuis van je hond kan verstopt raken door bijvoorbeeld een blaassteen of een tumor.
In het algemeen is het voor je hond prettig om drie tot vier keer per dag erop uit te gaan. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag, avond en vlak voor het slapengaan. Zo kan hij verspreid over de dag zijn behoefte doen en kan hij zijn energie kwijt. Neem de tijd voor je wandeling, het liefst meer dan een kwartier per keer.
Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
De urine van een hond opvangen kunt u verschillend aanpakken. Om een onderzoek goed uit te kunnen voeren is er minimaal één ml urine nodig.
Er wordt aangeraden een puppy (tot 6 maanden) hoogstens 2 uur alleen te laten. Een jonge hond, tussen 6 maanden en anderhalf jaar, kan ongeveer 4 uur alleen zijn en maximaal 6 uur. Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet!
Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.
Wanneer de hond de hele dag niet kan plassen is het noodzakelijk om de dierenarts in te schakelen. Een verstopping van de plasbuis komt vaker voor bij reuen dan bij teven. Ook komt deze aandoening vaker bij katten voor dan bij honden. Een verstopping van de plasbuis is vaak het gevolg van blaasstenen.
Nierfalen herkennen
Symptomen hiervan zijn: Geen of weinig eetlust. Braken en/of diarree. Opeens heel veel urine produceren of juist helemaal geen.
Onbewust urine verlies gebeurt meestal tijdens het slapen of tijdens het liggen in zijligging. Soms verliest hij ook enkele druppels tijdens het in beweging komen. Uw hond heeft zelf dus niet door dat hij urine verliest, maar hij merkt wel de consequenties ervan.
Een blaasontsteking is feitelijk niets meer dan een geïrriteerde blaaswand. De meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn bacteriële infecties en blaasstenen. Daarnaast kan een blaasontsteking ontstaan door poliepen, een afwijkende anatomie van de blaas en tumoren.
Hoeveel je hond drinkt, is van verschillende factoren afhankelijk. Een richtlijn is dat honden per kilo lichaamsgewicht ongeveer 50 milliliter drinken. Oftewel, een hond van 10 kilo drinkt een halve liter per dag, een hond van 20 kilo één liter. Daarnaast hangt de waterbehoefte af van het type voer dat je hond krijgt.
Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Koffie en thee. Niet doen. Beide dranken bevatten cafeïne. Omdat honden een veel lager lichaamsgewicht hebben dan mensen, kunnen ze bij kleine hoeveelheden al een cafeïnevergiftiging krijgen.
Puppy plast of poept niet tijdens uitlaten
Wanneer een pup in huis plast na het uitlaten komt dit vaak niet door een trauma maar omdat de pup zich buiten nog niet veilig genoeg voelt. Omdat de meeste pups zich eerst op hun gemak leren voelen binnenshuis zullen ze eerder hier gaan plassen dan tijdens de wandeling.
Honden die vaak alleen achterblijven of honden met stress hebben neiging om in huis te plassen. Angst en stress zorgen ervoor dat je hond geen controle meer heeft over zijn plasgedrag. Verlatingsangst is moeilijk om te overwinnen en vaak is hier veel geduld en tijd van de eigenaar en speciale gedragstherapie bij nodig.
Een reu gaat vaker plassen en tilt zijn poot op om zijn terrein te markeren. U kunt uw reu aanleren dat hij niet tegen iedere boom aan hoeft te plassen, maar uiteraard moet u hem tijdens de wandeling wel voldoende gelegenheid geven zijn blaas te legen.