Hoe dik moet mijn laag houtsnippers zijn? De meeste tuinspecialisten raden aan om een houtsnipper laag van ten minste vier centimeter te leggen terwijl de meeste houtsnipper lagen van toch al snel 7 tot 9 centimeter aanraden – zeker voor paden die vaak begaan worden.
U kunt onkruid beperken door middel van houtsnippers
Om dit zoveel mogelijk tegen te houden, is het verstandig om een laag worteldoek onder uw houtsnippers aan te brengen. Zo wordt onkruid tegenhouden en is uw bodembedekker volledig schoon van begroeiing.
Een laagdikte van acht centimeter is voldoende als u in een gebied woont waar zandleem of kleigrond ligt. Een zandgrond is gebaat bij een laagdikte van tien centimeter.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Nadelen van houtsnippers
Houtsnippers verteren op den duur. Maar dragen dan wel bij aan een vruchtbare bodem. Soms verplaatsen vogels enkele houtsnippers waardoor ze op het gras of de bestrating kunnen komen. Om de decoratieve waarde te behouden moet om de paar jaar een nieuw laagje houtsnippers worden gelegd.
Hoe dik moet mijn laag houtsnippers zijn? De meeste tuinspecialisten raden aan om een houtsnipper laag van ten minste vier centimeter te leggen terwijl de meeste houtsnipper lagen van toch al snel 7 tot 9 centimeter aanraden – zeker voor paden die vaak begaan worden.
Mulchen is het toevoegen van een laag (organisch) materiaal op de kale grond, waardoor de bodem geheel bedekt wordt. Voor een goede werking is een mulchlaag van minstens 5cm noodzakelijk.
Cacaodoppen zijn duurder dan boomschors. Een cacaodop verteert in een jaar. Dit zorgt voor meer voeding voor de bodem, maar betekent ook dat je de cacaodoppen jaarlijks moet vervangen. Cacaodoppen zijn kleiner dan boomschors, dus je hebt meer nodig om dezelfde hoeveelheid bodem te bedekken.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Houtsnippers gaan 2 tot 4 jaren mee. Premium houtsnippers zullen iets langer meegaan. De Basic houtsnippers die veel gebruikt worden in boorders zullen gemiddeld eerder twee jaren meegaan. Tussentijds bijvullen zorgt ervoor dat er altijd sprake is van een mooie laag.
Houtsnippers gebruiken in de tuin
Houtsnippers in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en dat is fijn voor de planten. Daarnaast werkt het de groei van onkruid tegen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onkruid wieden.
Houtsnippers verteren sneller en moeten vaak na 1 tot 2 jaar aangevuld worden. Natuurlijk kan je ook kiezen voor houtsnippers van specifieke bomen die langzamer verteren (zoals kastanjehout), maar dat kan niet op tegen boomschors. Toch is voor ons de levensduur niet doorslaggevend.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Planttijd. Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).
De Goudaardbei, Perzische muts, Stekelnootje, Elfenbloem, Ezelsoor, Dwergmispel, Maagdenpalm en Ooievaarsbek zijn voorbeelden van bodembedekkers wintergroen. Naast dat de namen leuk klinken zijn ze goed te combineren met andere planten in uw tuin.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Hoe dik een mulchlaag mag zijn hangt af van het mulchmateriaal. Voor grasmaaisel kun je het best 3 centimeter aanhouden. Hanteer voor overig fijn materiaal een dikte van 5 centimeter. Gebruik je grof, luchtig materiaal, ga dan tot maximaal 12 centimeter dik.
Hoe dik strooi je de bedekkende laag of mulchlaag? Fijn materiaal (zoals grasmaaisel) mag je tot 5 cm dik aanbrengen. Grof luchtig materiaal (zoals bladeren) leg je tot 10 cm dik. Voor een betere vertering en voeding kun je ook verschillende materialen met elkaar mengen.
Hoe dik ga je die compost leggen? Normale bodemverbetering is een 3m³ compost per 100m², dat geeft een laagdikte van cc 3 cm. Deze dikte is niet voldoende om onkruidzaden tegen te houden. Het zaad zal enkel wat trager kiemen.