De hoofdregel is dat de eigenaar van de grond eigenaar is van alles wat zich daarop en daarin bevindt. Dit wordt 'natrekking' genoemd. De gemeente is dus in beginsel ook eigenaar van de kabels en leidingen, die zich in haar perceel bevinden. In 2007 is de wet door de wetgever echter aangepast.
De eigenaar van de grond is over zijn erf heer en meester en hoeft niet te dulden dat leidingen onder zijn grond worden gelegd. Te allen tijde is daartoe de instemming van de eigenaar van de grond vereist. Indien die instemming wordt gegeven zal dan vervolgens een opstalrecht of erfdienstbaarheid worden gevestigd.
Graven in de Nederlandse grond kan namelijk niet zomaar: er liggen gasleidingen, waterleidingen en elektriciteitskabels, maar ook telefoonkabels en kabels voor televisie en internet. Daarnaast moeten soms ook hoogspanningsmasten worden verplaatst of aangepast.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging of grondwerking behoorlijk afwijken. In veel gevallen liggen de kabels vanuit uw meterkast onder of naast de voordeur naar de kabels voor het huis. In de achtertuin komen meestal geen kabels voor.
Behalve stroomkabels en gasleidingen kunnen er onder de grond andere kabels liggen. Denk aan glasvezel- of telefoonkabels en waterleidingen. Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster.
De hoofdregel is dat de eigenaar van de grond eigenaar is van alles wat zich daarop en daarin bevindt. Dit wordt 'natrekking' genoemd. De gemeente is dus in beginsel ook eigenaar van de kabels en leidingen, die zich in haar perceel bevinden.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Een coaxkabel moet op een diepte van 60 centimeter worden gelegd. Deze diepte voldoet aan de wet- en regelgeving voor kabels in de grond.
Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Welke informatie krijg ik als ik een Klic-melding doe? Als je een Klic-melding doet, dan ontvang je via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Het gaat om elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen, televisie-/internetkabels, glasvezel- of telefoonkabels.
Graven met een schop niet dieper dan 40 cm
Gaat u graven met een schop of met de hand en gaat u niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag u direct aan de slag gaan en hoeft u geen toestemming te vragen. Wel wordt het geadviseerd kabels en leidingen informatie te raadplegen.
Raak je tijdens je graafwerkzaamheden een leiding, dan ben je daarvoor bijna altijd aansprakelijk. Een recent gepubliceerde uitspraak bevestigt nog maar eens dat een (zeer) zware onderzoeksplicht rust op de uitvoerder van graafwerkzaamheden (de grondroerder).
In principe is alles onder de bovenlaag jouw eigendom, maar er zit een addertje onder het gras. Een woordvoerder van het Kadaster legt uit: “Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen.”
Hoe diep is de bodem eigenlijk? Het Burgerlijk Wetboek specificeert niet de diepte van het grondeigendom, dus als je eigenaar bent van een stuk grond is in principe alles daaronder, tot aan het middelpunt van de aarde van jou, tenzij er delfstoffen in zitten of kabels doorheen lopen, want dat is weer apart geregeld.
De munten of baren worden gewikkeld in lucht- en waterdichte verpakking en dan opgeborgen in een PVC-buis welke de grond in gaat. Kiest u voor deze methode, denk dan aan het graven van een diep gat (ruim 1 meter diep) en pas op voor ongewenste toeschouwers. Vergeet vooral niet WAAR in uw tuin het goud verstopt zit.
Lange tijd heeft men gedacht dat dit magma uit de aardmantel afkomstig was. Er zijn nu echter aanwijzingen dat dit materiaal uit een tot nu toe voor onmogelijk gehouden diepte komt: het grensvlak tussen aardmantel en kern, zo'n 3000 km diep. Het vulkanisme van Hawaii is een gevolg van een zogeheten mantelpluim.
Dat doet u uiterlijk 3 werkdagen van tevoren via een zogenoemde Klic-melding (graafmelding). U ontvangt via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend. Een Klic-melding kost 13,50 euro. U kunt het doen van een Klic-melding ook uitbesteden.
Tot een kilometer of 35 moet je wel kunnen komen. Zo dik is de aardkorst gemiddeld op de continenten. Niet dat de mens ooit zo ver is geweest, de diepste mijn is 2,7 kilometer, de diepste boring twaalf kilometer.
Kan ik ook tv kijken zonder coaxkabel? Via de Ziggo GO app kan je je favoriete programma's streamen naar je televisie. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een werkende internetverbinding. Ook YouTube, Netflix en bijvoorbeeld NPO Gemist kan je streamen via je Chromecast.
Groene kabels = koper en die zijn voor je kabel aansluiting.
Het ISRA-punt is het aansluitpunt voor je modem in huis. Dit is de plek waar de kabel van je provider de woning binnenkomt. Heb je een DSL-abonnement, dan sluit je de modem aan op het ISRA-punt voor internettoegang. Heb je een DSL-abonnement, dan is een ISRA-punt nodig om je modem op aan te sluiten.
De detector weet het antwoord. Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Schrijf uw gaten af met een groot kruis met vaste maat , kap uw muur open , controleer uw snijpunten , indien ok , terug dichtplamuren en als t droog is : boren zoals in een gewone muur. Alleen zo ben je zeker dat je niet in de leiding zit én dat uw spiegel goed vast hangt.
In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd.