Een digestief is een drankje dat na de maaltijd wordt gedronken. Het lichaam neemt op een volle maag minder alcohol op. Daarnaast kunnen je smaakpapillen door een hoog alcoholpercentage overgestimuleerd raken. Hierdoor proef je de fijnere smaken van een maaltijd dan weer minder goed.
Een digestief is een drankje met een hoog alcoholpercentage dat na de maaltijd wordt gedronken. Dit kunnen zowel likeuren als gedistilleerde dranken zijn, maar ook port of hele zoete wijn.
Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer.
Grappa is een Italiaans gedistilleerde alcoholische drank. Normaliter wordt het na het eten geserveerd om de vertering van zwaardere maaltijden te bevorderen. Grappa wordt meestal op kamertemperatuur in een klein tulpvormig glas geserveerd.
Gin is ideaal om te drinken als aperitief evenals digestief omdat het een alcoholisch extract is van heel wat plantendelen die stuk voor stuk een positieve uitwerking hebben op de spijsvertering. De naam 'gin' evenals 'jenever' is afgeleid van de jeneverbes ( 'juniper' in het Engels).
Tip. Mix de Limoncello met cola en je hebt een eenvoudige maar lekkere cocktail!
Pak een shotglaasje en vul hem voor de helft met de limoncello. Schenk vervolgens via een barlepel de Flügel erbij. Proost!
Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief. En ook de wat zoetere dranken als amaretto en port zijn vaak favoriet. Maar het echte werk komt toch weer uit Italië en dan moet je denken aan sambuca of grappa.
Naast bier en wijn mag een basisvoorraad met sterke dranken en likeuren zeker niet ontbreken in je keuken.
Bubbels en een droge witte wijn zijn altijd een goede keuze. Voor een originele toets kun je een smaakje toevoegen (vlierbloesemsiroop, een aardbei, frambozen,…). Succes verzekerd! Maar ook bier komt in aanmerking: frisse zomerse bieren met een zachte citroensmaak of een lichtzurig frambozenbier zijn heerlijk vooraf.
De klassieker: Citroenwater
Citroenwater kan je maag opstarten in de ochtend, zeker als jij geen grote ontbijter bent. Voedingsdeskundige Raphaël Gruman beveelt aan om de dag te beginnen met deze detoxerende drank om je maag te activeren.
digestief = het digestief zelfst. naamw. Uitspraak: [diʒɛsˈtif] Verbuigingen: diges|tieven (meerv.) glas sterk alcoholische drank na het diner, voor een goede spijsvertering Voorbeeld: `een glas cog...
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.
Het beste kun je limoncello puur drinken. Naar onze smaak dan, en die verschillen zo nu dan.
Voor een standaardrecept combineer je ongeveer 30 ml van je favoriete gin met 25 ml limoncello. Giet ze direct in het mengglas met de kruiden (als je die gebruikt). Voeg dan 10 ml verse citroensap toe om de drank een beetje zuurder te maken, zoals citroenlimonade.
De Koreman's Limoncello, gemaakt van biologische met de hand geplukte citroenen, van broers Frank en Thom bevindt zich al langere tijd onder de top-Limoncello's ter wereld. Bekroond met 96 punten wist de citroendrank dit jaar de gouden medaille te behalen en zich daarmee te classificeren als 's werelds beste.
Een geopende fles kan je nog 2 weken tot maximaal een maand bewaren. We adviseren een vintage port dezelfde dag tot uiterlijk drie dagen na openen op te drinken.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen intussen aan dat verantwoord gin drinken niet alleen je humeur, maar ook je gezondheid een boost geeft. De natuurlijke ingrediënten van gin zijn antioxidanten die je huid soepel, veerkrachtig en jong houden.
Het bevordert namelijk de spijsvertering en reinigt de maag na de maaltijd. Italianen drinken grappa ook graag door de koffie, beter bekend als Caffè corretto. Daarnaast kan grappa ook gedronken worden in een cocktail of als aperitief wanneer je het mixt met wat prosecco.
Ouzo wordt vaak een aperitief genoemd, maar de Grieken drinken het niet zozeer voor het eten, maar eerder tijdens speciale sessies. In de late middag of vroege avond komt de fles ouzo op tafel, samen met wat mezedes oftewel borrelhapjes. Je drinkt ouzo koud, over een of twee ijsklontjes geschonken.