IJzer(III)oxide of rood ijzeroxide is een anorganische verbinding van ijzer met zuurstof, waarbij ijzer een oxidatietoestand van +III bezit. IJzer(III)oxide komt in de natuur voor als de mineralen hematiet en magnetiet. Het is een roodbruine poederachtige vaste stof, die niet oplosbaar is in water.
IJzeroxide kan verwijzen naar: IJzer(II)oxide (FeO) IJzer(III)oxide (Fe2O3)
Hoe ontstaat roest? In het geval van staal treedt oxidatie op wanneer staal of een ander materiaal met een legering van ijzer, wordt blootgesteld aan zuurstof en water. Na verloop van tijd zullen zuurstof en ijzer zich op atomair niveau gaan hechten. Hierdoor ontstaat een nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide.
IJzeroxide pigmenten zijn wereldwijd de meest toegepaste pigmenten. Ze zijn beschikbaar in de primaire kleuren geel (FeOOH), zwart (Fe3O4) en rood (Fe2O3), maar ook als een mengsel in oranje, beige en bruine tinten.
Ze worden gebruikt in ijzererts, pigmenten, katalysatoren en termieten, en worden aangetroffen in hemoglobine. IJzeroxiden zijn goedkope en duurzame pigmenten die worden gebruikt in verven, coatings en gekleurd beton.
IJzer(III)oxide of rood ijzeroxide (Fe2O3) is een anorganische verbinding van ijzer met zuurstof, waarbij ijzer een oxidatietoestand van +III bezit. IJzer(III)oxide komt in de natuur voor als de mineralen hematiet en magnetiet.
De hoeveelheid ijzeroxide, die als kleurstof in geneesmiddelen aanwezig kan zijn, kan oplopen tot wel 2 mg per preparaat. Bij chronisch gebruik kan dit voor hemochromatosepatiënten in het ergste geval drie à vier aderlatingen extra per jaar opleveren.
Ijzeroxide geel kleurpigment is een pigment dat van nature voorkomt in gesteenten (mineralen). Bij het ontginnen ontstaan onzuiverheden, daarom worden de ijzeroxide poeders bio-identiek nagemaakt in het laboratorium. Het kan gebruikt worden als kleurpigment in zeep, poeders en make-up.
Ook gewoon roestbruin ijzeroxide Fe2O3 heeft een kristalstructuur die geen magnetische eigenschappen vertoont. Sterke magneten maken kan van ijzer (staal), maar vooral van neodynium (Nd).
Elektrochemisch roestproces
Dat gebeurt bijvoorbeeld via een reactie van het in water opgeloste zuurstof, meestal onder vorming van hydroxyl-ionen: O2 + 2H2O + 4e <→ 4OH- Vervolgens wordt ijzer(II)hydroxide Fe(OH)2 gevormd.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
IJzer is een scheikundig element met symbool Fe (uit het Latijn: ferrum) en atoomnummer 26. Het is een grijs, ruw overgangsmetaal.
Na winning moet het ijzer nog verschillende bewerkingen ondergaan voordat het bruikbaar is als ijzer of staal. IJzer wordt al sinds de ijzertijd door de mens gebruikt voor het vervaardigen van gereedschap en als bouwmateriaal. Het is een metaal dat niet weg te denken is uit de moderne maatschappij.
Bavaria brouwt met ijzer als alternatief voor gas
Een ijzerbrandstof-installatie verbrandt ijzerpoeder. Daarbij komt geen CO2 vrij. De energie die bij de verbranding vrijkomt, wordt omgezet in warmte. Het ijzerpoeder wordt gemaakt uit oud ijzer dat in een elektrische oven wordt gesmolten om er poeder van te maken.
Omschrijving. IJzer(II)sulfaat is een ijzerzout van zwavelzuur, met als brutoformule FeSO4. De stof komt voor als een blauwgroene of witte kristallen, die goed oplosbaar zijn in water. Het heptahydraat, Fe(SO4)2 ú 7 H2O, is de meest voorkomende vorm en wordt ook wel ijzervitriool of groene vitriool genoemd.
Daarom wordt een gecorrodeerd ijzerwerk snel als een hopeloos geval bestempeld: geen redden meer aan. Want al heeft roest geen magnetische kracht, het trekt onze blik onverbiddelijk naar zich toe.
Magnetiet ontstaat door de reactie van een kleine hoeveelheid zuurstof met ijzer (oxidatie of roesten). Het is, net als hematiet, een belangrijk ijzererts. Het is het meest magnetische natuurlijk voorkomend mineraal en werd al in de 18e eeuw gebruikt om kompasnaalden te magnetiseren.
Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer. Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
Floradix kan veilig gebruikt worden zonder bijwerkingen.
Te veel ijzer kan schadelijk zijn voor de lever. Hierdoor neemt mogelijk de kans op leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe. Bij het slikken van meer dan 45 milligram ijzer per dag, kunnen acute maagdarmproblemen optreden zoals misselijkheid, overgeven en diarree.
Hematiet bestaat in zuivere toestand voor 70% uit ijzer en is daarmee het belangrijkste ijzererts.
Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. Roest is een gehydrateerd ijzer(III)oxide, een mengeling van ijzeroxide en hydroxylgroepen en in die zin een metaaloxide.