Netwerken kan via verschillende wegen. Zo heb je persoonlijke netwerken (vrienden, familie kennissen), digitale netwerken (op internet, o.a. discussiefora, digitale jobboards, social networks als facebook, hyves, twitter, linkedin) en zakelijke netwerken (collega's, relaties, studiegenoten, etc).
Diginetwerk is een afsprakenstelsel die zorgt voor het koppelen van besloten IT-netwerken van de overheid. Door het koppelen van deze netwerken ontstaat er één netwerk voor het uitwisselen van gegevens van burgers en bedrijven, tussen organisaties met een publieke taak.
Het internet is een wereldwijd netwerk van computers die met elkaar zijn verbonden door middel van kabels, satellieten en draadloze verbindingen. Via het internet kunnen gebruikers informatie uitwisselen, communiceren en toegang krijgen tot verschillende diensten en applicaties.
"Lokaal netwerk" verwijst naar de verbinding tussen je apparaten binnen je instelling, maar "internet" verwijst naar de verbinding tussen je router en de buitenwereld. Het internet is ook een netwerk, maar je lokale netwerk verbindt je apparaten met je router en met elkaar.
Wifi is een vorm van internet en betekent dus draadloos internet, maar je kunt ook bedraad internetten. Dan sluit je bijvoorbeeld je modem via een kabel aan op je laptop of een ander apparaat.
Wifi wordt algemeen gebruikt als de term voor een draadloos netwerk. Eigenlijk is het een vorm van certificatie voor draadloze netwerken die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11 voor draadloze ethernet of wifi.
Een vraag die de gemoederen sinds de komst van het wereldwijde web flink bezighoud. Toch is het antwoord vrij simpel: er is namelijk niemand die het internet bezit.
Iedereen die je kent of hebt gekend, is je netwerk. Belangrijk is wel dat zij een positieve indruk van je hebben, anders zal het niet in je voordeel werken. Enkele voorbeelden zijn je vrienden, familie, sportgenoten, docenten, klanten en collega's. En de mensen in jouw netwerk hebben ook weer mensen in hun netwerk.
De Nederlander Cees Links wordt wereldwijd beschouwd als de grondlegger van wifi en Vic Hayes (ook Nederlander) als grondlegger van de IEEE 802.11-standaard.
In Nederland hebben we 3 aanbieders met een mobiel netwerk: KPN, Vodafone en Odido. Providers als Simyo, hollandsnieuwe of Ben hebben geen eigen netwerk. Deze 'Mobiele Virtuele Netwerk Operators' (MVNO's) gebruiken de netwerken van deze grote aanbieders. Qua bereik hoef je je eigenlijk niet te druk te maken.
Netwerken is het online en offline leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, carrière of privéleven. Echter, draait netwerken niet alleen om het vinden van de juiste contacten, maar ook om het goed benutten van je huidige contacten om zo weer nieuwe contacten te vinden.
Wordt er niet gehapt: ook goed (en wie weet wat iemand later nog met jouw vragen doet.) Roddelen over anderen. Negatieve uitspraken over anderen komen altijd als een boemerang bij je terug. Vermijd sowieso praten over anderen.
Nederland beschikt over drie mobiele netwerken die tot de wereldtop behoren. Toch zijn er nog een paar plekken in ons land (met name in het buitengebied) waar de mobiele dekking en snelheid beter kan.
Wat is LAN? Een Local Area Network (LAN) is de verzameling apparaten bij je thuis of op je werk die met een kabel of via wifi met het netwerk zijn verbonden. Dit is je persoonlijke netwerk. Je LAN bestaat uit je computer, telefoon, tablet, router, enzovoort.
Door te netwerken leer je de wereld te begrijpen
Je leert de wereld en de mensheid te begrijpen, en dat is een heel belangrijke eigenschap. Begrip betekent empathie, inlevingsvermogen. En hoe meer je daarvan hebt, des te prettiger je met andere mensen kunt samenwerken en des te beter je kunt leidinggeven.
Professionele netwerksites: Er zijn specifieke websites en platforms gericht op professioneel netwerken, zoals LinkedIn.
S. Website waarop mensen een persoonlijke pagina kunnen aanmaken en met elkaar in contact komen. Bekende sociale netwerken zijn Facebook, Twitter en LinkedIn.
Een netwerk wordt opgebouwd uit diverse componenten, zoals bijvoorbeeld een modem, router, switch(es), access point(s), maar ook de PC's (werkstations), de server en de centrale gegevensopslag (bijvoorbeeld een NAS). Zij maken allen deel uit van het netwerk.
Paul Baran (een computerexpert) en Donald Davies (een natuurkundige) bedachten het volgende: we verbinden 4 computers in 4 steden met elkaar via verschillende lijnen. Als er één lijn uitvalt, dan blijven de andere lijnen gewoon werken. Dit was de voorganger van het internet dat we nu kennen. Het heette Arpanet.
De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPANET, een in 1969 in de Verenigde Staten gebouwd netwerk. Inmiddels is het internet een mondiaal fenomeen, dat het karakter van massamedium heeft gekregen.
Het eerste internet is een feit: ARPANET. Het was nog maar een heel klein internet, een netwerk dat twee universiteiten aan elkaar verbond. Het is bedacht door het Amerikaanse ministerie van Defensie. In de loop der decennia groeit dit netwerk uit tot het internet dat we nu kennen.
WiFi is de afkorting voor 'Wireless Fidelity'. De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid).
Via reclames hoor je eigenlijk altijd alleen maar dingen over gratis wifi signalen echter wifi internet is dus echt niet altijd gratis. Bedrijven bieden het voor hun werknemers natuurlijk wel gratis aan, restaurants doen dit ook vaak voor hun klanten. Hotels echter vragen vaak wel een bedrag voor draadloos internet.