De Spaanse Furie of Plundering van Maastricht vond plaats op 20 oktober 1576 tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de destijds tweeherige, Luiks-Brabantse stad Maastricht. Burgers ondernamen een poging om zich te bevrijden van de lasten die het verblijf van de ingekwartierde troepen met zich meebracht.
Koning Filips II slaagde er niet in de Spaanse militairen op tijd hun soldij te betalen. Sommige soldaten hadden al tweeënhalf jaar geen soldij ontvangen. Het koninklijke Spaanse leger besloot daarom om zelf het een en ander bij elkaar te roven uit Antwerpen.
Tijdens de zogenaamde Spaanse Furie (4-7 november 1576) vielen muitende Spaanse troepen de stad Antwerpen binnen. Het was zeker niet de eerste keer dat de Spaanse soldaten aan het muiten sloegen, maar de schade in Antwerpen was enorm: 600 huizen werden verwoest en 8000 mensen gedood.
In 1585 werd de stad en de haven van Antwerpen heroverd door het Spaanse leger van Filips II.De Nederlanders sloten vervolgens de rivier de Schelde af, een dramatische gebeurtenis voor een van de belangrijkste havens en handelscentra in Europa.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
De Nederlandse Opstand begon met de Beeldenstorm van 1566, door onvrede onder de protestanten tegen over de katholieken en de katholieke overheersing. Koning Filips II liet protestanten streng straffen. Edelen, waaronder Willem van Oranje, kwamen in opstand.
Willem van Oranje leidt de opstand. Als de opstandelingen in Leiden in 1574 door de Spanjaarden worden ingesloten vinden ze een kookpot met aardappels, ui, pastinaak en wortel. Het is het enige dat ze kunnen eten en dat doen ze ieder jaar op 3 oktober nog.
De Tachtigjarige Oorlog begon met de eerste invasie van Willem van Oranje. Oranje viel in de zomer van 1568 stak de Eems over en viel de Spaanse Nederlanden in het noorden binnen. Medestanders van hem zouden de Nederlanden ook binnenvallen via Roermond (dat belegerd werd) en in het zuiden.
Het conflict begon als een bestorming van katholieke gebouwen door protestantse groepen: de Beeldenstorm (1566). Filips II stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden, om de rust terug te brengen en het katholicisme op te leggen als staatsgodsdienst.
Na een mislukte poging om een belangrijke dijk in te nemen, capituleerde Antwerpen op 17 augustus 1585. De Val van Antwerpen veroorzaakte een uittocht naar de noordelijke Nederlanden, waarbij meer dan de helft van de Antwerpenaren de stad verliet.
Antwerpen 1576 - Ruim 6.000 muitende Spaanse soldaten trekken de stad Antwerpen binnen. Sommige van hen hebben al ruim 2,5 jaar niet meer betaald gekregen en ze zijn aan het plunderen geslagen. Bij de Spaanse Furie van Antwerpen komen uiteindelijk meer dan 7.000 burgers om het leven.
Door velen wordt de Slag bij Heiligerlee gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de oorlog om onze soevereiniteit.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
begonnen de Romeinen met het veroveren van Spanje en Portugal. Zij gebruikten voor deze landen het woord Hispania.
Deze kapitein vaarde als één van de eersten de wereld rond en versloeg de Spaanse Armada in 1588. Francis Drake werd in 1540 in Tavistock in Engeland geboren. Hij was de oudste van twaalf zonen.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland? IIn 2018 herdenken we het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dit langdurige conflict heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van zowel Spanje als Nederland, maar natuurlijk ook op de wederzijdse betrekkingen tussen beide gebieden.
De Tachtigjarige Oorlog was een oorlog tussen Nederland en Spanje en duurde van 1568 tot 1648. De oorlog vond plaats in de Nederlanden, die toen bestuurd werden door de koning van Spanje.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Van 1609 tot 1621, midden in de Nederlandse Opstand, vochten de Nederlanden en Spanje niet. Daarom heet die periode het Twaalfjarig Bestand. Met aftrek van die twaalf jaar duurde de oorlog 'slechts' 68 jaar.
De Spanjaarden over ons: 'Uit het land van Cruijff'
In het populaire Spanje zijn Nederlanders nooit ongewenste gasten geweest. Ze vallen minder op tussen de roeptoeters uit andere Europese landen. Op Mallorca is de bevolking bijvoorbeeld blij dat Nederlanders zich rustiger houden dan de Britten.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
De Spanjaarden bestaan uit verschillende etnische groepen die in verschillende fases naar het Iberisch Schiereiland getrokken zijn, het tegenwoordige Spanje en Portugal. Hiertoe behoren de Iberiërs, de Basken en verschillende Keltische, Fenicische en Griekse kolonisten.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog. In 1609 werd namelijk een bestand gesloten, waarbij de strijdende partijen afspraken de wapens (voorlopig) neer te leggen. Deze vrede duurde twaalf jaar en heet daarom het Twaalfjarig Bestand. Als we zo rekenen duurde de Tachtigjarige Oorlog dus 80-12 = 68 jaar.
De Tachtigjarige Oorlog neemt een belangrijke plaats in de vaderlandse geschiedenis in. Tijdens deze oorlog kwamen de Nederlanden, onder leiding van Willem van Oranje, in opstand tegen het Spaanse Rijk onder koning Filips II. De oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.