Dat geld geven ze door aan Statiegeld Nederland. De supermarkt brengt de 0,15 euro op zijn beurt in rekening bij de consument, dat zie je op de kassabon. "Zolang het flesje niet wordt ingeleverd, hebben wij dat geld."In geen geval blijft het bij de producent of supermarkt.
In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren in een speciale automaat. Daarna gaan ze naar een retourencentrum waardoor ze worden gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
Doorgaans worden wegwerpflessen met het overige huisvuil verbrand. In Nederland wordt 95% van de petflessen met statiegeld ingezameld en gerecycled. Na sortering wordt het pet van de statiegeldflessen in stukjes gehakt, gewassen en gezuiverd, waarna het vervoerd wordt naar de recycler.
Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn. Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.
Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren. Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."
Waar kunnen de statiegeldblikjes worden ingeleverd? De blikjes kunnen, net als de plastic flessen, vanaf 1 april 2023 worden ingeleverd bij de reverse vending machine (RVM) in de supermarkt.
De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.
Het ingezamelde plastic en de flessen worden schoongemaakt en behandeld. Daarna dient het als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Zo bestaan alle PET-flessen die we in Nederland op de markt brengen uit ten minste 50% gerecycled PET. Om PET te recyclen is 60% minder energie nodig dan voor het produceren van nieuwe PET.
De studie schat dat statiegeld leidt tot 70 tot 90 procent minder plastic flessen en blikjes in het zwerfafval. Dit sluit nauw aan bij de beleidsdoelstelling om de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 90% te verminderen in 3 jaar tijd.
Mailtje gestuurd naar de klantenservice, kreeg snel antwoord: "Emballagebonnen kennen een juridische verjaringstermijn van 5 jaar. Dit betekent dat bonnen met een datum ouder dan 5 jaar niet mogen worden geaccepteerd en uitbetaald.
Producenten van frisdrank en mineraalwater brengen het statiegeld in rekening bij de supermarkten aan wie ze hun drankjes verkopen. Dat geld geven ze door aan Statiegeld Nederland. De supermarkt brengt de 0,15 euro op zijn beurt in rekening bij de consument, dat zie je op de kassabon.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Koploper in de Verenigde Staten is Michigan, waar al dertig jaar geleden een verplicht statiegeld van 10 dollarcent werd ingevoerd op flessen en blikjes. In 1986 werd hier door het Department of Transportation geconstateerd dat het zwerfafval van drankverpakkingen sindsdien met 80% was afgenomen.
Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? In Nederland produceren we per persoon rond de 73,2 kilo plastic afval per jaar. Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf. Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt.
Klaar voor recycling
De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. De scherven kunnen nu dienen als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.
Toch wordt die niet rijker als jij je flessen kwijtraakt, want het statiegeld van de verkochte flessen gaat naar de producenten en importeurs van de flessen. Alleen voor de ingeleverde flessen moeten zij het geld geven aan de Stichting Retourverpakking Nederland (SRN).
Heb je enig idee waarom er op wijnflessen geen statiegeld zit? Er zijn er echt 10.000 soorten wijnflessen die vaak worden gebotteld in het buitenland. Het is dus geen heel duurzaam proces om die flessen terug te krijgen, en daarnaast is het ook zo dat veel leveranciers het niet willen (denk ik).
De reden waarom deze stof veel gebruikt wordt is het feit dat het een zeer goed thermoplast is en dus zeer eenvoudig vervormbaar onder verhitting. Op gebied van recycling is dit belangrijk, maar ook voor het gemak van de vormgeving.
Heel veel geld verdienen zal je niet met het inleveren van lege blikjes. Maar ervan uitgaande dat alle kleine beetje helpen, is het zeker de moeite waard om te sparen. Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal).
Statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes zal vanaf 1 januari 2022 verplicht zijn. Met ingang van 1 januari 2022 wordt het verplichte statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes in Duitsland aanzienlijk uitgebreid.
Jaarlijks komen er zo'n 2 miljard blikjes op de markt in Nederland. Daarvan belanden er zo'n 150 miljoen in het milieu, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.