Inklemming van de nervus ulnaris geeft meestal symptomen in de hand. Met name de pinkzijde van de hand, pink en de ringvinger kunnen tintelen, gevoelloos worden of pijn doen. Ook ter hoogte van de binnenzijde van de elleboog kan men soms pijn voelen op de plaats van de inklemming.
Bij specifieke tintelingen in de handregio kan men denken aan het Carpaal Tunnel Syndroom. Hierbij ervaart men tintelingen, pijn en een dof gevoel in de hand en vingers. Dit kan zowel overdag als s'nachts voorkomen. De Carpale tunnel is een tunnel in de handpalm waar zenuwen, aderen en pezen doorheen lopen.
De elleboogzenuw is afkomstig uit de plexus brachialis en innerveert zowel spieren in de onderarm en hand als de huid van de hand (ringvinger en pink).
Deze beknelling geeft klachten aan de buitenkant van de onderarm en de twee buitenste vingers. De klachten kunnen tintelingen zijn of krachtsverlies in de vingers en arm. Ze verergeren meestal bij het bewegen van de elleboog of 's nachts.
Ter hoogte van de elleboog loopt de elleboogzenuw door een soort tunnel. Dit noemen we de cubitaal tunnel. Bij het Cubitaal Tunnel Syndroom raakt de binnenste armzenuw bekneld in de cubitaal tunnel. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen en een doof gevoel aan de binnenkant van de elleboog en aan de pinkzijde van de hand.
De tinteling komt van de zogeheten nervus ulnaris. Die loopt door een nauwe uitsparing van je ellepijp, een van de botten in je onderarm. Wie deze zenuw stoot, prikkelt zijn pink en ringvinger, want daar loopt de zenuw naartoe. Omdat de zenuw zo aan de oppervlakte ligt, kun je hem heel makkelijk beschadigen.
Bij blijvende hinderlijke tintelingen en pijn in pink en ringvinger kan een operatie aangewezen zijn. Daarbij wordt de zenuw ter hoogte van de elleboog vrijgelegd en iets naar de buigzijde verplaatst waar hij in de weke weefsel wat vrijer ligt (ulnaristranspositie).
Bij tintelingen in je vingers kan er sprake zijn van afknelling van de zenuw. Dit hóeft niet maar als het vaak gebeurt tijdens zittend computerwerk dan is de kans groot dat het gerelateerd is aan een slechte houding. Ga je dan weer wat anders zitten (meer rechtop) dan verdwijnen de tintelingen vaak weer vanzelf.
Zenuwpijn is heel vervelend en kan weken tot maanden blijven. Vaak verdwijnt de pijn ook weer. U kunt samen met uw huisarts kijken wanneer u minder medicijnen kunt gaan gebruiken of ermee kunt stoppen. Probeer door te gaan met de dingen die u elke dag doet.
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Ulnaris neuropathie is een storing in de functie van de ulnariszenuw. Dit is een zenuw in uw arm. Deze zenuw loopt vanaf de binnenkant van uw bovenarm, via de binnenkant van uw elleboog, naar uw pink. Stoten tegen deze zenuw zorgt bij veel mensen voor een herkenbaar elektrisch stroom gevoel op het “telefoonbotje”.
Bij een zenuwontsteking in de schouder heeft u opeens heftige pijn in 1 schouder en arm. De pijnaanval duurt uren tot weken en gaat vanzelf over. U krijgt ook minder kracht in die schouder en arm. Overleg met uw huisarts welke pijnstillers u kunt nemen.
Het hoeft niet erg te zijn als je tintelingen en gevoelloosheid ervaart nadat je op je arm hebt gelegen. Als het weer snel wegtrekt, kan het meestal weinig kwaad.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie. Vermijd alcohol, want die kan zenuwschade veroorzaken en de neuropathische pijn verergeren.
Limiteer of vermijd ook de inname van fastfood en suiker.
Kies voor water in plaats van frisdrank, en kies voor gezonde snacks zoals een stuk fruit, groente, of magere yoghurt. Probeer meer thuis te koken en minder af te halen.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.
Er zijn een heel aantal nieuwe middelen die neuropathie kunnen veroorzaken, waaronder chemokuren om kanker te bestrijden zoals bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin. Ook de cholesterolverlagers en anti-depressiva kunnen neuropathie veroorzaken.
Tintelingen in een arm of been worden meestal veroorzaakt doordat er ergens een zenuw bekneld zit. Dit kan leiden tot pijn, krachtsverlies, een doof gevoel. Plaatsen waar een beknelling geregeld optreedt zijn de “tunnels” waar een zenuw doorheen loopt.
Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren.
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend wanneer je er last van hebt. Zo kun je last krijgen van doofheid in de vingers, tintelingen of pijn in de hand en vermindering van kracht. Gedurende de nacht kunnen de klachten verergeren. In sommige gevallen komt CTS aan beide handen voor.
Plaats op het werk een kussen onder uw elleboog op het bureau en let op positie en hoogte van uw toetsenbord. Slaap 's nachts met een handdoek om uw elleboog gewikkeld (dit om het buigen in de elleboog te verhinderen). Vermijd druk op de elleboog; leun er niet op. Vermijd overstrekken van de elleboog.
Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten, ook wel 'gewrichtsslijtage' genoemd. Artrose kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid. Om ervoor te zorgen dat de elleboog soepel kan bewegen zijn de botuiteinden voorzien van een laagje kraakbeen.
Mogelijke behandeling
Waar nodig ontstekingsremmers of pijnstillers kan de huisarts mee geven. Indien de tennisarm niet overgaat moeten externe disciplines er naar kijken. Het lichaam lost het dan niet zelf op en heeft manuele hulp nodig om te kunnen herstellen.