Men kan een onderscheid maken tussen twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf, komt. Je bent intrinsiek gemotiveerd voor een activiteit omdat je de activiteit op zich graag doet.
Gedrag vanuit eigen intrinsieke wil is vaak effectiever, robuuster en duurzamer dan extrinsiek gedrag. Hoe meer iemand uit vrije wil kiest iets te doen, hoe groter de kans dat hij of zij optimaal presteert en blijft presteren.
Bij extrinsieke motivatie zijn het vermijden van sancties of het streven naar een beloning belangrijkere drijfveren dan nieuwsgierigheid of interesse. Bij extrinsieke motivatie wil je iets bereiken als gevolg van externe factoren. Dus bijvoorbeeld omdat er een beloning in het vooruitzicht staat.
Motivatie kan ontstaan door behoeftes, doelen, beloningen of straffen. In de psychologie wordt er onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, komt de motivatie vanuit jezelf. Je hebt een persoonlijke behoefte die je graag wil vervullen.
Het woord motivatie komt van 'to motion'. Je kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar jouw werk te gaan. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kom je uit jezelf in beweging.Uit eigen beweging ga je die zaken doen die je wilt doen.
Intrinsieke motivatie komt voort uit een directe positieve relatie tussen de persoon en een situatie, of uit persoonlijke factoren die niet altijd duidelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is wanneer iemand poëzie schrijft of graag boeken leest voor de eigen plezierbeleving.
Intrinsieke motivatie voorbeelden
Voorbeelden van intrinsieke motivatie zijn: Je doet extra goed je best bij Engels omdat je over enige tijd een reis naar Amerika gaat maken en je de taal dan goed wilt beheersen.
Door dingen te ervaren die ze voorheen niet kenden, wijzigen mensen hun standpunt. Wil je intrinsieke motivatie stimuleren? Laat iemand dan iets anders ervaren dan hij of zij gewend was. Zorg ervoor dat hetgeen wat iemand ervaart, een goed gevoel geeft.
Het gaat dus niet om het doel van de activiteit, maar om de activiteit zelf. In het onderwijs zou een leerling de leerstof in zo'n geval interessant vinden of leuk om te doen. Intrinsieke motivatie zorgt vaak voor meer creativiteit, een verhoogd concentratieniveau en meer gevoelens van trots of zelfcompetentie.
Het zal geen verrassing zijn dat je beter intrinsiek dan extrinsiek gemotiveerd kunt worden. Bovendien kan extrinsieke motivatie intrinsiek gemotiveerde mensen niet of nauwelijks in beweging zetten. Iets willen werkt namelijk veel krachtiger dan iets moeten.
De zelfdeterminatietheorie maakt onderscheid tussen autonome en gecontroleerde motivatie. Autonome motivatie komt van binnenuit, gebaseerd op eigen keuzes en emoties.Volledig autonome motivatie noemen we intrinsieke motivatie. Maar ook andere typen motivatie zoals 'identificatie' en 'integratie' zijn autonoom.
Volgens de theorie van Deci & Ryan kun je de intrinsieke motivatie verhogen door te voldoen aan drie behoeften: (sociale) verbondenheid, autonomie en competentie. Autonomie: de leerling heeft de vrijheid om een activiteit naar eigen inzicht uit te voeren en heeft invloed op wat hij doet.
Voorbeelden van intrinsieke motivatie zijn: Sporten, omdat je er direct van geniet. Leren voor iets, omdat je er graag beter in wilt worden. Een spel spelen, omdat je plezier haalt uit het spelen.
Intrinsieke motivatie komt van binnen uit. Het is datgene wat iemand drijft vanuit zichzelf, zijn eigenheid en de dingen die hij zelf belangrijk vindt. Het zijn de argumenten die iemand zichzelf geeft om voor te veranderen.
Het is algemeen aanvaard dat een briefje van 10 euro ook daadwerkelijk 10 euro waard is. Dit noemen we de extrinsieke waarde: de waarde die op het geld staat gedrukt.De intrinsieke waarde is de waarde van het materiaal waarvan geld is gemaakt, dus de waarde van het papier zelf.
In een motivatiebrief leg je de link tussen jou als persoon en je toekomstige werkgever. Het draait hier niet om je kennis en ervaring, maar om je drijfveren. Je blijft weg van droge opsommingen en borstklopperij over prestaties. Een motivatiebrief gaat over jou, jouw waarom en de vraag/behoefte van het bedrijf.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.