Aluminiumoxide is een hard materiaal dat niet snel slijt. Het is daardoor geschikt voor slijpen en schuren. Het zit als schuurmiddel in schuurpapier en in poetsmiddelen. Een andere eigenschap van aluminiumoxide is dat het ook als vulstof gebruikt kan worden.
DEN HAAG - Het witte poeder dat woensdag in Spijkenisse neerkwam, bevat onder andere aluminiumoxide. Dat meldde een woordvoerder van Shell woensdag. Deze stof kan bij aanraking en inademing irritaties veroorzaken maar is verder niet gevaarlijk.
Zodra het aluminiumoxide in contact komt met water dan zal dit oppervlak gehydrateerd worden waardoor de corrosiebestendigheid nog verder wordt verbeterd. Dit kan men chemisch aanschouwelijk maken met de formule Al2O3. 2H2Ox. Dit effect kan verder versterkt worden indien het aluminium in kokend water wordt gedompeld.
Het bauxiet wordt in grote hoeveelheden aangevoerd. Dit bauxiet wordt eerst fijngemalen en in een groot vat gestort, samen met verwarmd natronloog (een oplossing van bijtende soda en water). De natronloog lost de aluminiumoxide in het bauxiet op.
Aluminiumoxide is een hard materiaal dat gebruikt wordt als schuurmiddel en vulstof. Aluminiumoxide zit in persoonlijke verzorgingsproducten, poetsmiddelen, lijmen, kleefstof en kitten. Ook kan het voorkomen in vloeren, meubels en elektronische apparaten.
Als je een groot oppervlak van aluminium schoonmaakt, doorweek dan een doek met azijn en veeg ermee over de oxidatie. Schrob de plekken met een zachte borstel, en veeg de azijn en de losgekomen oxidatie dan weg met een vochtige doek.
Toch kan aluminium schadelijk zijn voor de gezondheid, vanwege de aluminiumionen, ofwel 'oplosbaar aluminium'. Deze ionen kunnen aanwezig zijn in de vorm van aluminiumsulfaat of aluminiumchloride. Aluminiumionen kunnen via verschillende wegen het lichaam binnendringen, zoals ademen, eten en drinken.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Eigenschappen. Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Het oppoetsen en reinigen van aluminium
Het schoonmaken van aluminium gaat het beste met een natuurlijk zuur. Gelukkig bevatten veel huishoudelijke producten de juiste zuren: schoonmaakazijn, citroenen, tomatensaus en zelfs rabarber!
Wat mag je zeker niet doen bij het reinigen van je aluminium ramen en deuren? Gebruik nooit oplosmiddelen zoals benzine of aceton voor het schoonmaken van je aluminium ramen en deuren. Ook zuren (bijvoorbeeld azijn) of alkalische producten (zoals ammoniak of soda) zijn uit den boze.
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten.
De groei van bacteriën is helaas niet het enige gevaar als het op het verpakken van voedsel in aluminiumfolie aankomt. Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht.
Bij de mens heeft aluminium een lage acute toxiciteit en er is geen enkel overlijden vastgesteld dat aan hoge hoeveelheden ingenomen aluminium wordt toegeschreven. Er zijn ook geen meldingen van overlijdens of schadelijke effecten na een acute of korte blootstelling aan aluminium via inademing.
Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren. Bij deze potten en pannen kun je beter even met water en zeep aan de slag.
Aluminium reinigen met zuur van een citroen
Maak het aluminium oppervlak schoon met afwasmiddel en een spons. Hiermee verwijdert u het meeste vuil. Vervolgens pakt u een schijfje citroen met wat zout. Schrob het schijfje citroen over de bevuilde plekken en spoel af met water of gebruik een vochtige doek.
Schuren/voorwerk
Het beste is om dit eerst te schuren. Schuur de oxidatie of beschadigingen uit het aluminium, afhankelijk van de diepte van de beschadiging is het aan te bevelen om te beginnen met een korrel 120. Daarna kunt u opbouwen tot korrel 180-240-320-400, hierna zou u al kunnen beginnen met polijsten.
Week het geroeste metaal in azijn.
Huishoudazijn is niet giftig en het werkt heel goed tegen roest. Leg het stuk metaal een nachtje in de huishoudazijn en schraap 's ochtends de roest van het metaal. Appelciderazijn werkt beter dan witte azijn. Het werkt allebei, maar azijn van appelcider is effectiever.
Aluminium beschikt doorgaans over een uitstekende corrosievastheid in zowel natuurlijke milieus, zoet water, zeewater, tal van bodemsoorten en chemicaliën en de meeste voedingswaren. Deze corrosievastheid is te danken aan de aanwezigheid van een passieve oxidefilm op het metaaloppervlak.
Na het beitsproces wordt gespoeld met gedemineraliseerd water waardoor het aluminium zichzelf door oxidatie aan de zuurstof in de lucht tegen corrosie beschermt. Hierdoor is het mogelijk het aluminium te verwerken, ook als er geen conversielaag wordt aangebracht.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.