Metaalblussers (D) zijn geschikt voor branden op basis van brandklasse D. Dit zijn branden die gekenmerkt worden door een hoge gloed en temperatuur, waardoor ze enkel met dit speciale poeder efficiënt aangepakt kunnen worden.
Brandklasse D
geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van brandbare metalen, zoals magnesium, aluminium, natrium, kalium, zirkonium, lithium, etc.
Een brandklasse D-poederblusser heeft een groot effectief blusvermogen. Het bluspoeder van een D-poederblusser bestaat uit natrium chloride. De diverse samenstellingen van poederblussers zorgen ervoor dat brandstof en zuurstof niet bij elkaar komen, waardoor de brand uit gaat.
Brandklasse D metaal brand, Een metaal brand is meestal van hoge temperatuur bijvoorbeeld een magnesium, metaal of aluminium brand maar ook natrium en kalium vallen onder metaal brandklassen, brand klasse D branden.
3. Brandklasse f: schuimblusser of vetbrandblusser. Tot slot moet je oliën en vetten blussen met speciaal type schuimblusser of een vetbrandblusser. Dit laatste blusmiddel werkt op basis van blusschuim dat een laag legt over de brandende vloeistof om ze af te sluiten, en zorgt voor verkoeling.
Brandklasse C duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van gassen, zoals aardgas, butaan, propaan, LPG.
Een ABC blusser is “gewoon” een brandblusser. De lettercombinatie (in dit geval ABC) geeft aan wat voor soort branden je ermee kunt blussen. Dat is belangrijk om te weten. Niet elke brand kan met elke blusser worden bestreden.
Brandklasse E zijn "elektriciteitsbranden". Deze brandklasse wordt niet meer gebruikt omdat elektriciteit wel een oorzaak kan zijn van brand maar zelf geen brandend materiaal is.
Brandklasse E is in Nederland te komen vervallen omdat elektriciteit zelf niet brand, het is slechts een oorzaak. Denk aan bijvoorbeeld één TV die gaat branden vanwege elektriciteit, maar dat is dan een klasse A brand, niet een klasse E brand. Brandklasse F, dit gaat om een brand van vetten en olie bij het koken.
CO2 brandblusser: wanneer gebruiken? Een CO2 brandblusapparaat is in feite geschikt om verschillende types van branden te bestrijden. Enkel op branden met metalen zoals aluminium of magnesium en rechtstreeks op personen kan je het toestel beter niet gebruiken.
Een CO2 blusser is te herkennen aan de zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het uiteinde van de slang. Tussen de expansiekoker en slang zit een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden.
Blusdeken: niet doen
Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan! Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.
Brandklasse B
Dit type brand kan niet worden geblust met water omdat water de vloeistof verspreidt waardoor de brand zich ook kan verspreiden. Een schuimblusser of poederblusser is nodig om deze branden te blussen. Voorbeelden materialen brandklasse B: Benzine.
We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Water is het beste blusmiddel voor brand van vaste stoffen als hout, papier, textiel en karton. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden van elektrische apparaten die onder stroom staan!
Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.
De derde categorie van branden, brandklasse C, bestaat uit gassen. Hieronder vallen gaslekken van aardgassen of vloeibaar petroleumgas (LPG). Gasbranden zijn zeer gevaarlijk en kunnen een grote uitdaging zijn om te blussen. De eerste stap bij het blussen van een gasbrand is het uitschakelen van de bron van het gas.
Brandklasse C
Dit is een brand van gassen zoals: propaan, LPG, aardgas. Het beste om een brandklasse C te blussen is om als eerste de gaskraan dicht te draaien anders is er kans op explosiegevaar. Geschikte blusmiddel: poederblusser.
Brandklasse F duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van (grote) hoeveelheden oliën en vetten met een hoge temperatuur.
Klasse A. geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van vaste stoffen, zoals hout, papier, textiel enz. Klasse B. geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen, zoals olie, benzine, vetten enz.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
Vetbrandblussers zijn geschikt voor gebruik in klasse F-branden met spijsoliën en -vetten, zoals spek, olijfolie, zonnebloemolie, maïsolie en boter.
CO2 komt met grote kracht (60 bar) uit de bluskoker en dat zorgt er voor dat tijdelijk het zuurstof rond de brandhaard weg is. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.