Een abstract is een korte, objectieve samenvatting van de inhoud van een publicatie. Het bestaat uit een aantal vaste onderdelen, namelijk een inleiding, een beschrijving van de onderzoeksvraag, de methodologie, de resultaten en de conclusie.
De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen. De samenvatting schrijf je in de verleden tijd!
In de APA-samenvatting bespreek je kort de probleemstelling, hypothesen, methodologie, resultaten en implicaties van je onderzoek. De samenvatting komt direct na de titelpagina op een aparte pagina te staan en is meestal niet langer dan 250 woorden.
150–350 woorden zou voldoende moeten zijn voor een abstract voor een bachelor- of masterscriptie, maar dit vraag je best aan je promotor.
De samenvatting is het eerste scriptie-onderdeel dat lezers lezen. Samenvattingen mogen normaal gesproken niet langer zijn dan één pagina. Vaak schrijven universiteiten zelfs een limiet voor van maximaal 200 tot 300 woorden. Je plaatst de samenvatting na je titelpagina of voorwoord en vóór je inhoudsopgave.
'Zet in je agenda dat je per dag drie uur aan je scriptie gaat werken. Niemand kan zich acht uur lang concentreren, dus de hele dag vrijhouden hoeft niet. Met die drie uur kun je er even voor gaan zitten en daarna weer iets anders doen.
Aantal woorden hbo-scriptie
Voor hbo-scripties zien we dat het aantal woorden kan verschillen. Gemiddeld moet je denken aan een woordenaantal tussen de 12.000 en 18.000. Dat komt neer op een scriptie van tussen de 38 en 45 pagina's. Dit zonder de bijlagen, want die tellen meestal niet mee.
Het is sterk afhankelijk van je begeleider of je de methoden voornamelijk in de onvoltooid of voltooid tegenwoordige tijd schrijft. Wij raden aan om de methoden in de voltooid tegenwoordige tijd te schrijven. Je hebt je onderzoek immers al gedaan op het moment van schrijven.
Je sluit je scriptie af met een conclusie. In de conclusie beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of bevestig of ontkracht je jouw hypothese op basis van de resultaten van je onderzoek. Een conclusie is meestal 200 tot 400 woorden lang, maar afhankelijk van de lengte van je scriptie kan je conclusie ook langer zijn.
In je inleiding geef je algemene informatie over je onderwerp en baken je je onderwerp af zodat je lezer weet waar je onderzoek over gaat. Met die informatie beschrijf je jouw doelstelling, probleemstelling en presenteer je de hoofdvraag en deelvragen van je scriptie.
Een abstract is een zeer korte samenvatting van je hele onderzoek. Op basis daarvan moet jouw lezer precies genoeg informatie krijgen om te kunnen bepalen of jouw onderzoek voor hem interessant is om te lezen. Je abstract moet dus de kern van je onderzoek bevatten.
Structuur managementsamenvatting
De samenvatting bevat doorgaans niet meer dan 4 à 5 alinea's. De informatie noteer je op volgorde van de hoofdstukken. Je begint dus bij de inleiding en eindigt bij de conclusies/aanbevelingen. Let erop dat het geen opsomming wordt, maar een samenhangend geheel.
Een vol A4'tje opgemaakt met standaard marges, 12-punts lettergrootte en een regelafstand van 1,5 telt gemiddeld 400 tot 500 woorden.
Een rustige spreker neemt lekker de tijd en produceert ongeveer 100 woorden per minuut. Ben je rap van tong of weet je van jezelf dat je sneller gaat praten wanneer je zenuwachtig bent? Houd dan 160 woorden per minuut aan.
'Het schrijven van een scriptie duurt lang en soms is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Daarom is het belangrijk om je te belonen, bijvoorbeeld met een mooie vakantie als je klaar bent. Maar na elke stap zou je jezelf eigenlijk moeten belonen met een kleiner cadeautje.
Plan een feedbackgesprek met je begeleider of examinator
Probeer dan in gesprek te gaan met je opleiding en vraag een feedbackgesprek aan bij je afstudeerbegeleider of examinator. Ga vervolgens na waar precies de problemen in je scriptie liggen en wat de redenen zijn dat je scriptie is afgekeurd.
Maximaal twee pagina's
De inhoudsopgave is een overzicht van de onderdelen in je scriptie. Dit overzicht moet duidelijkheid bieden aan de lezer. Daarom moet je je vasthouden aan maximaal twee pagina's voor de inhoudsopgave.