Aanbevolen wordt om ongeveer om de 10 dagen een wattenstaafje te gebruiken en alleen de ingang van de gehoorgang te reinigen. Regelmatig gebruik van oordoppen op hoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen.
Wanneer u veel oorsmeer produceert (wat regelmatig voorkomt, vaak door genetische factoren), moet u ongeveer een keer per maand uw oren schoonmaken met waterstofperoxide of, indien nodig, laten uitspuiten.
"De oorsmeer wordt alleen maar verder het gehoorkanaal ingeduwd. Alles dat in je oor past, kan je trommelvlies en gehoorgang beschadigen." Mocht je oor nou zo dicht zitten met smeer dat je er echt last van krijgt (gehoorverlies, een piep in je oren, pijn, jeuk, vieze luchtjes), ga dan naar de huisarts.
Wat is de oorzaak van overmatig oorsmeer? Hinder van te veel oorsmeer ontstaat bijna altijd door beschadiging van de wand van de gehoorgang. Dat heeft twee gevolgen: De kliertjes die oorsmeer produceren, worden extra geprikkeld om nog meer oorsmeer te maken.
Hoewel veel mensen gebruikmaken van wattenstaafjes om hun oren schoon te maken, betekent dit nog niet dat ze veilig zijn. Het is nooit een goed idee om een voorwerp in het gehoorgang te steken.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Nat oorsmeer stootte meer uit van elf van de twaalf stoffen. Daaruit blijkt dat het gen dat er voor zorgt dat je oorsmeer nat is er ook voor zorgt dat je een sterkere lichaamsgeur hebt. Het natta oorsmeer stinkt ook harder dan de droge variant.
De functie van oorsmeer
Zo wordt oorsmeer gezien als iets vies dat zo snel mogelijk het oor uit moet. Sommige mensen zijn er zelfs zoveel mee bezig dat ze regelmatig in hun oren zitten te peuteren, soms zelfs met een pen of paperclip. Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Oorsmeer is belangrijk. Het beschermt de gehoorgang en het trommelvlies. Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging. Oorsmeer beschermt tegen bacteriën en schimmels.
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Warme druppels die in uw oor vallen, kunnen uw gehoorgang beschadigen, membranen perforeren en tot bloedingen, infecties en gehoorverlies leiden. Zelfs als u niet op een of andere manier verbrand bent, kan oorkaarsentherapie oorsmeer dieper in uw oor duwen.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
1e plaats: Raibu oorreiniger
Een zachte oorspoeling zorgt voor een optimale reiniging en verwijdert oorsmeer op milde wijze, zelfs diep in de gehoorgang.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Type 1: zacht en lichtgeel
Zij produceren sowieso meer oorsmeer dan volwassenen, dat is heel normaal en gezond.
"Gebruik nooit een wattenstaafje om je oren schoon te maken", waarschuwt Brunings. Hij legt uit dat je met een wattenstaafje oorsmeer meestal alleen maar verder de gehoorgang induwt. "Hierdoor kan in de gehoorgang een oorsmeerprop ontstaan, waardoor je slechter kan gaan horen.
Oorsmeer (cerumen) bestaat uit talg (een lichaamsafscheiding die voornamelijk uit vet bestaat), huidcellen, zweet en vuil.
Het bestaat uit huidschilfers, talg, eiwitten en haartjes. Samen vormt het een vettige, kleverige smurrie met een bittere nasmaak.
Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang: Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf. Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging. Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.