Meestal gaat het om (bijna) een half jaar (30 studiepunten) van je Bacheloropleiding.
Betekenis van Minor
Minor betekent letterlijk vertaald: klein. Tijdens je bachelor opleiding krijg je de mogelijkheid om jezelf te specialiseren of te verbreden. Je doet kennis op die jij belangrijk vindt en waar jij je graag in wilt verdiepen. Het tegenovergestelde van minor is major.
Een minor is een programma van een half jaar, dat bestaat uit twee samenhangende blokken van in totaal 30 European Credits (EC). Je kunt je studie verbreden of verdiepen door bijvoorbeeld een minor te volgen bij een andere opleiding.
Met een minor kan je jezelf specialiseren naast je studie. Bij onze opleiding ga je dit in je derde jaar doen. Dit kan binnen je vakgebied, dan hebben we het over een verdiepende minor. Hierbij ga je je verdiepen in een specifiek onderwerp.
De hoofd specialisatie van je studie heet een major. De minor is het gedeelte van je studie dat je zelf kunt invullen.
Student mag niet twee minoren tegelijkertijd volgen. Student kan alleen een minor in één semester volgen. Controle van de regels: Examencommissie van het instituut legt de aanvraag met betrekking tot de tweede minor voor aan de onderwijsmanager of de aangewezen persoon van de opleiding ter controle.
Je kiest je minor zelf. Soms is er wel een aantal verplichte vakken. Je kunt een minor bij je eigen opleiding volgen, maar veel studenten kiezen voor een minor bij een andere opleiding of zelfs een andere onderwijsinstelling. Dit kan in Nederland, maar ook in het buitenland.
Een minor omvat 30 studiepunten (ECTS). Het hoofdonderdeel van je opleiding heet major. Dit deel omvat 210 studiepunten (ECTS). In totaal zijn dat dus 240 studiepunten.
Wat is een minor? Een minor is een verplicht half jaar onderwijs naar keuze, van 30 studiepunten (ects). Een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je een eigen kleur aan je studie. Dat is belangrijk als je later gaat solliciteren.
Als je één of meerdere vakken niet hebt behaald van je minor en je wilt wel de aantekening van de minor op je diplomasupplement (alleen bij FSW minoren en VU universiteitsminoren!), dan kun je er voor kiezen om de vakken het jaar erop te herkansen.
Bij sommige opleidingen heb je veel vrijheid en mag je kiezen uit bijna alle minoren. Bij andere opleidingen zijn er strikte regels en kan je uit een selectieve groep minoren kiezen. Het komt ook voor dat jij moet onderbouwen waarom de gekozen minor bijdraagt aan de competenties van jouw opleiding.
' Regels zijn regels, vindt de examencommissie. Een student van de academie mag volgens de OER één minor volgen en daar blijft het bij.
Met een minor kan een student zich verdiepen in een onderwerp dat geheel buiten het vakgebied van zijn of haar reguliere bachelorstudie valt. Een minor is een samenhangend pakket cursussen, die je ook op je diploma kan zetten.
Kan ik een minorpakket volgen? Nee, alleen (wo) bachelorstudenten kunnen aan de RUG en minorpakket volgen. Wel kun je na het afronden van je master de Educatieve Module volgen; dit is hetzelde programma als de Educatieve Minor, maar dan na een afgeronde bachelor of master.
Een bachelor- of masteropleiding gaat over een bepaald onderwerp: bedrijfskunde, wiskunde, informatica, communicatie etc. Dit is het hoofdonderwerp van de opleiding. Daarnaast heb je ook een 'bij'onderwerp, een soort bijvak. Dat is de minor.
De propedeuse is een certificaat dat je krijgt door alle studiepunten (ECTS) uit het eerste jaar van de bachelor binnen een bepaalde periode te halen. Dit bewijst dat je het niveau van de studie aankan en is een indicatie dat je de studie succesvol kan afronden.
Als je al voor een minor bent ingeloot, maar je wilt wisselen, dan moet je je eerst uitschrijven voor die minor voordat je je nieuwe voorkeuren kunt indienen. Let op: een minoruitschrijving kan niet ongedaan gemaakt worden.
De meeste minoren duren een semester en hebben een omvang van 30 studiepunten, vaak gelijk aan de grootte van je keuzeruimte. Omdat bij sommige studies deze keuzeruimte maar 15 studiepunten is, kun je elke minor voor de helft volgen. Het niveau van minoren is geschikt voor derdejaars bachelorstudenten.
Wat is een vrije minor
De HAN biedt een groot aantal minoren aan, maar misschien wil een student wel iets heel anders. Misschien wil hij wel onderwijs volgen aan een andere hogeschool of universiteit of zelf zijn minor samenstellen uit verschillende onderwijseenheden. Dat noemen we een vrije minor.
Deze duurt een semester en is bedoeld als verbreding óf verdieping van je studie. Zo'n minor staat voor 30 European Credits (EC's) en kan (daarom) ook op een andere hogeschool of universiteit gevolgd worden: ook op een universiteit in het buitenland! Wil jij dus tijdens je studie voor een halfjaar naar Amerika?
Van de 240 studiepunten die je nodig hebt om af te studeren haal je er 210 met de major, het vaste programma van je opleiding. De minor van 30 studiepunten is het verplichte keuze onderdeel van je opleiding. De minorruimte kun je vullen met één of meerdere minoren of minormodules.
Minoren en vakken van 31 onderwijsinstellingen
Met Kies Op Maat kunnen studenten minoren en vakken volgen op een andere dan de eigen hogeschool of universiteit. Al 31 Nederlandse onderwijsinstellingen zijn aangesloten bij Kies Op Maat.
Erasmus en minor in Barcelona
Hoe hoog je beurs is, hangt af van het land waar je gaat studeren. Voor Spanje ligt het bedrag op ongeveer €200-400 per maand.
Waar staat bachelor en master voor? Bachelor en master zijn graden voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond. Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master.
Studenten die de minor Geneeskunde doen, volgen daarvoor (en daarna) cursussen uit de specialisatiefase van de bacheloropleiding Biology.