In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.
Tips. Bakpapier is vaak geschikt voor temperaturen van -30 tot 220 °C. Bakpapier mag niet in contact komen met direct vuur of de hete zijwanden van de oven, in verband met brandgevaar. Leg het papier niet in de oven tijdens het voorverwarmen.
Bakpapier is speciaal bewerkt papier om in de oven te gebruiken. Het papier is voorzien van een speciaal laagje, waardoor je eten er niet op blijft plakken en geeft het geen geur of smaak af.
Wanneer je iets op het rooster bakt of plaatst kun je ook bakpapier op de bodem van de oven leggen. Tenslotte maak de oven na gebruik altijd direct schoon, dan voorkom je inbranden.
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Hij maakt het vel bakpapier vochtig. Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de vorm en zorg ervoor dat het goed strak zit. Vet dan de rand van de vorm lichtjes in met boter of margarine, en knip een strook bakpapier die iets hoger is dan je vorm. Plaats deze aan de binnenkant van de vorm – door de boter blijft het papier goed plakken.
Snijd de randen netjes af en prik gaten in de bodem met een vork. Verkreukel een stuk bakpapier en beleg het deeg. Zorg ervoor dat het bakpapier zo ligt dat het niet vast komt te zitten tijdens het bakken. Beleg de bodem met de steunvulling, verdeel dit zodat het overal gelijk bedekt is.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee. Want zo'n stuk donker en verbrand papier kan dus wel schadelijk zijn.
Groenten roosteren
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Vet het cakeblik goed in en zorg dat het bakpapier de gehele vorm omvangt. Invetten én bakpapier? Jazeker.Door de pan eerst in te vetten blijft het bakpapier 'plakken'.
Je kunt het bakrooster natuurlijk ook gebruiken om gerechten te laten uitlekken. Leg dan bakpapier onder het rooster. Dit is bij voorbeeld handig als je oliebollen of appelflappen bakt. Ook vlees of groenten kun je op een rooster laten uitlekken.
Als je een bakvorm gebruikt om te bakken kun je deze invetten en bestuiven met bloem, of hem bekleden met bakpapier. Beide manieren gebruik ik veel, het verschilt per baksel waar mijn voorkeur naar uit gaat.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Bekleed je alleen de bodem met bakpapier, dan hoeft dat niet. Het papier op de bodem kan namelijk niet schuiven. Voor een vierkante vorm neem je een stuk bakpapier dat dubbel zo groot is als het bakblik.Zet het bakblik op het papier en knip haaks op het bakblik(richting alle vier de hoeken) het papier in.
Omdat het bakpapier in de koeling, vriezer, oven én in de magnetron kan, is het voor bijna elke toepassing geschikt. Het bakpapier heeft een anti-aanbaklaag aan beide zijden wat plakken van resten voorkomt en het bakpapier tevens geschikt maakt voor het stomen van gerechten.
FSC Bakpapier 1 rol van 19,8 meter
Dit bakpapier is FSC-gecertificeerd, chlorinevrij en bestand tegen temperaturen tot 220° Celsius. Ook bevat het geen PFAS.
Bakpapier is speciaal gemaakt om in de oven te kunnen. Het bevat een laagje PFAS of siliconen als coating. En vooral over PFAS zijn er soms twijfels of het wel goed voor je is.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
U kunt ovenvaste schalen en vormen gebruiken in de Philips Airfryer.Deze kunnen zijn gemaakt van glas, keramiek, metaal of siliconen. U kunt ook siliconen of papieren cakevormpjes of bakvormen gebruiken om cakejes, muffins of kleine ovengerechten te bereiden.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
Blind bakken doe je bij taarten waarvan de vulling niet moet worden gebakken (bijvoorbeeld een fruittaart met banketbakkersroom) of waarvan de vulling vloeibaar is (bijvoorbeeld een quiche of een chocoladetaart). Als je daarvan de bodem niet zou voorbakken, wordt hij niet helemaal gaar en krokant.
Blind bakken doe je bij taarten waarvan de vulling niet moet gebakken worden (bijvoorbeeld een fruittaart met banketbakkersroom) of waarvan de vulling vloeibaar is (bijvoorbeeld een quiche). Je doet het door een groot vel bakpapier over het deeg te leggen, en het wat over de randen uit te laten steken.