Bij een keramische pan hoef je lang niet zoveel boter of olie te gebruiken omdat de keramische pan bijna niet aanbakt. Je krijgt hierdoor veel minder vet binnen wat uiteraard veel gezonder is. Vaak zit er in vlees genoeg vet waardoor je dus zonder toevoegingen van olie of boter direct aan de slag kunt.
Qua koekenpannen zonder anti-aanbaklaag kan je kiezen voor RVS pannen of gietijzeren pannen. RVS pannen worden ook vaak in de horeca gebruikt. Voor deze van gietijzer ga je eerst een natuurlijke anti-aanbaklaag creëren.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
Het voordeel van een koekenpan zonder anti-aanbaklaag, is vooral dat je voeding snel dichtschroeit en er zo geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. De temperatuur blijft lang hoog. Ook gaat de pan veel langer mee. Een nadeel is dat je dus wel de pan goed moet invetten voor gebruik.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het beste voor een PTFE-vrije pan kiezen. Zo bestaan er pannen met een eco-bewuste anti-aanbaklaag. Ze zijn gemaakt van leisteen en andere mineralen.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
Excellente kwaliteit, 3-laags en PFAS-vrij
Daardoor heeft de volledige pan een constante temperatuur met superieure bakresultaten. De koekenpannen zijn afgewerkt met een ijzersterke en keramische antiaanbaklaag, voorzien van diamant voor een extra sterk en slijtvast bakoppervlak.
De keramische koekenpan heeft een speciale keramische laag (ook wel Thermolon genaamd) die geen schadelijke stoffen bevat. Deze laag heeft vergelijkbare anti-aanbak eigenschappen als de oude pannen met anti-aanbaklaag van PTFE. Wilt u zorgeloos, gezond en veilig koken? Dan raden wij u een keramische koekenpan aan.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
De keramische coating
Een gezondere variant en beter voor het milieu dan de standaard aniti-aanbaklaag. De keramischecoating is bestand tegen hogere temperaturen en de kans op krassen en bladderen is veel kleiner. De keramische coating verliest alleen wel zijn functie wanneer de pan niet goed wordt gebruikt.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.
Roestvrij staal
Roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hogere temperaturen. Indien de steel ook van RVS is, kan hij ook in de oven. Wanneer je normaal een pan met antikleeflaag gebruikt, kan het zijn dat je in het begin even moet wennen.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
Tijdens het bakken
Keramiek verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt het goed vast. Hierdoor schakel je de warmtebron terug wanneer de pan op temperatuur is. De keramische antiaanbaklaag is erg glad. Het lijkt hierdoor dat boter of olie niet nodig is.
Deze sterke anti-aanbaklaag bevat daarnaast geen PFCs, PFAs, PFOA of PFOS! De pannen in deze serie zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Ze mogen na gebruik in de vaatwasser, maar we raden aan de pan met de hand af te wassen zodat deze zo lang mogelijk meegaat.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
Pan voorverwarmen en een beetje olie gebruiken
De truc om eten niet te laten aanbranden in een pan zonder (teflon) anti-aanbaklaag is temperatuur. Om probleemloos te bakken in roestvrijstaal (RVS), geanodiseerd aluminium en staal moet de pan opwarmen tot zo'n 150-160 graden Celsius voordat je start met bakken.
Een pan met een anti-aanbaklaag bevat vaak een coating gemaakt van een fluorpolymeer. Een fluorpolymeer is een kunststof (ook wel plastic genoemd). In de winkel zijn veel pannen te vinden waarop staat dat ze gemaakt zijn van Teflon.