Hoe wordt Waldkorn®-brood gemaakt? Brood wordt gemaakt van bloem of meel, gist en/of desem, zout en water. De Waldkorn®-broodsoorten bevatten bloem of meel van verschillende graansoorten waar, naargelang de broodsoort, smaakmakers zoals zaden, desem, mout, suiker of kruiden aan worden toegevoegd.
In waldkornbrood zitten veel vezels, mineralen en vitaminen. En dat zijn allemaal stoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Maar toch lijkt het brood veel gezonder dan het eigenlijk is. En dat komt door de kleurstof die erin zit om het brood donkerder te maken.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood.
Voor vegans
Wie heel strikt veganistisch eet, houdt het best bij Waldkorn® Classic want die bevat bijvoorbeeld geen honing, een ingrediënt dat wel in een paar andere broden in assortiment zit. Toch is het ook bij dit brood verstandig om even bij je bakker te checken of om het etiket op de verpakking te lezen.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Waldkorn® biedt momenteel 3 volkorenbroden: Waldkorn® Donker Volkoren, Waldkorn® Deluxe en Waldkorn® Oude Granen. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een volkorenbrood 100% volkorenmeel te bevatten. Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel: de meelkern, de kiem en de zemel.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
De meeste Waldkorn®-broodsoorten zijn meergranenbroden. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een meergranenbrood minstens drie graansoorten te bevatten én mag de graansoort waarvan het meest gebruikt wordt in het brood maximaal 90% van het meelbestanddeel bedragen.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
tarwe, haver, rogge, gerst (gluten), soja. Kan sporen bevatten van ei, selderij, mosterd, pinda, melk, noten, sesamzaad, sulfiet, lupine.
In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten als broodproducten en ontbijtgranen. Er zijn gezondere opties dan Roggebrood waldkorn. Roggebrood waldkorn kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Waldkorn is ook helemaal geen graan, maar een Nederlandse merknaam, geïntroduceerd door de CSM Bakery Solutions en sinds 1989 op de Nederlandse markt, weet bakker Karel Goudsblom van bakkerij Mama in Zwanenburg. Zelf maakt hij zijn deeg van oeroude granen, zoals eenkoren en emmer.
Waldkornbrood bevat 247 calorieën, 14,4 gram eiwitten, 34,7 gram koolhydraten, 1 gram suiker, 3,9 gram vet en 2,8 gram vezels.
Ook is de kans groot dat je te weinig vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Met als gevolg dat je snel weer trek krijgt én dat je belangrijke voedingsstoffen mist. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vitamine B en C en mineralen zoals magnesium, ijzer en jodium.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
AH Zaans volkoren
'Het smaakt goed, ziet er goed uit en ruikt lekker', zegt een tevreden proever. Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten. Dit is goed voor de vertering en het is goed om bewust te eten.
Qua wetgeving verandert er voor volkorenbrood niets. Brood mag namelijk alleen 'volkoren' genoemd worden als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Voor andere bakkerijproducten (zoals crackers, beschuit, koekjes en ontbijtkoek) was de afspraak altijd dat een product ten minste 50% volkorenmeel moest bevatten.
Roggebrood gezond? Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo'n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.
Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel
Welk meel gebruikt wordt voor het brood beïnvloedt ook de voedingswaarde van de broden. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen.