Op zoek naar een bijzondere hortensia? Ook de eikenbladhortensia is geschikt voor in de schaduw. Deze plant heeft naast opvallend eikenbladvormig blad, ook erg bijzondere pluimvormige bloemen. Een andere bijzondere hortensia voor in de schaduw is de Hydrangea 'Petiolaris', ook bekend als de klimhortensia.
Bovendien kan u ze flink terugsnoeien zonder al te veel mis te doen. Tot slot stelt de laagblijvende vlinderstruik ook weinig eisen aan de bodem. Hij vraagt alleen goed doorlatende grond. Voor de rest doet hij het goed in zowel volle zon als in schaduw en kan hij ook goed tegen droge omstandigheden.
De meeste zomerbloeiers hebben (veel) zon nodig, maar er zijn ook soorten die goed op schaduwrijke plekken kunnen staan. Denk hierbij aan eenjarige zomerbloeiers als zaai- of stekbegonia, vlijtig liesje, of de Tabaksplant (Nicotiana).
Er zijn zelfs wintergroene schaduwplanten. Schaduwtoppers zijn bijvoorbeeld het longkruid (Pulmonaria), monnikskap (Aconitum), akelei (Aquilegia), hartlelie (Hosta), dikkemanskruid (Pachysandra), elfenbloem en Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera).
De meeste Rhododendron voelen zich het prettigst op een halfschaduw of schaduw standplaats. Maar sommige soorten van de Rhododendron verdragen ook prima zon. Alleen is het bij die soorten wel belangrijk dat je de bodem goed vochtig houd.
Enkele voorbeelden zijn Echinacea, Salvia, geraniumsoorten, lavendel en grassoorten. Voor kleine borders zit je goed met Sarcococco humilis, Pieris, Viburnum davidii, Escalonia en Choisya. Ook siergrassen, varens en grote heesters zoals Osmanthus burkwoodii en Ilex 'Heckenstar' groeien rustig door.
Lavendel kan zich namelijk op iedere standplaats volgroeien. Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem.
Wanneer mag je je tuin een schaduwtuin noemen? Je hebt een echte schaduwtuin wanneer je in de zomer minder dan drie uur per dag direct zonlicht in de tuin hebt. Ook spreken we van een schaduwtuin wanneer er voor langere tijd gefilterd licht op je planten schijnt.
Dan zijn planten zoals varens en grassen een goed idee. Houd bij het combineren van planten en bloemen ook rekening met de groei- en bloeitijd. Als u ervoor zorgt dat ze elkaar afwisselen, kunt u het hele jaar door genieten van een groen welkom!
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan en veel zon zal voor de meeste bloemen zorgen, maar de vlinderstruik kan ook op een plek in de halfschaduw. De Buddleja houdt niet van te vochtige grond, een goede waterdoorlatende bodemstructuur is ideaal voor deze plant.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.