Wat is kalkuitbloei? Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water.En wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht.
Het enige wat je wel kunt doen, is een kalkuitbloeiverwijderaar gebruiken. Dit middel versnelt het oplossen van de kalkaanslag, waardoor je dus eerder van de witte waas af bent. Je kunt natuurlijk ook preventief voorkomen dat je last krijgt van kalkuitbloei op je tegels door te kiezen voor keramische tegels.
Kalkuitbloei verwijderen
Witte vlekken van kalkuitbloei van je tegels verwijderen valt niet mee. De kalk zit namelijk helemaal in het materiaal. Toch zijn er middelen zoals kalkuitbloeiverwijderaar of het huis-tuin-en-keukenmiddeltje van koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn.
Kalkuitbloei verdwijnt vanzelf
Witte uitslag verdwijnt op den duur dus vanzelf, waarbij geduld letterlijk en figuurlijk een schone zaak is! Witte kalkuitslag heeft géén negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van een product en verdwijnt, zoals gesteld, op den duur vanzelf.
Muur slaat wit uit
Indien dit vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen. We noemen dit 'vroege uitbloei' en deze zal in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen door invloed van regen en wind. Je zou dit kunnen versnellen door de muren schoon te spuiten met een hogedrukspuit.
Wat is witte uitbloei? Witte uitbloei is witte uitslag op muren en dit wordt veroorzaakt door vocht. In het metselwerk zitten zouten en als deze in contact komen met de buitenlucht dan gaat dit zich binden met koolstofdioxide. Vervolgens gaan de zouten zich kristalliseren tot een witte waas.
Men kan dit proces versnellen door de stenen regelmatig zelf nat te maken met lauw warm water (met een tuinslang). Dit proces dient verschillende keren herhaald te worden, geleidelijk zal de uitbloeiing afnemen en zelfs verdwijnen.
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
U kunt een kalkuitbloeiverwijderaar gebruiken om de witte kalk sneller van de tegels af te krijgen. Maar met wat geduld verdwijnt de witte uitslag op den duur vanzelf. De uitbloei lost op wanneer koolstofdioxide in de lucht reageert met de kalk, deze verandert in stof die door regen wordt weggespoeld.
De witte vlekken op uw bestrating is kalk uitbloei en dit is niet iets om u erg ongerust over te maken. Het komt alleen voor in betonproducten en het verdwijnt meestal vanzelf weer. Belangrijk is te weten dat de kalk uitbloei de kwaliteit van de bestrating op geen enkele manier beïnvloed!
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Javel, zout of azijn gebruiken als onkruidbestrijder is geen goed idee: De actieve stof van javel, natriumhypochloriet, is zeer giftig voor al het leven in water en in de bodem.
Uitbloeiing is een witte/grauwe waas op het gevelmetselwerk. Deze waas ontstaat wanneer aanwezige stoffen in het metselwerk door contact met overmatig water – bouwvocht en regen – bij het opdrogen afgezet worden aan het oppervlak van de gevel.
Witte aanslag komt vaak naar voren als er te veel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Hier ontstaat dan een sulfaatverbinding die door een chemische reactie en het vocht naar buiten worden gedreven. Als het vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen.
Bij zoutuitslag op buitenmuren is het advies muren droog af te borstelen met een harde nylonborstel. Ondanks deze reiniging kan de zoutuitslag weer terugkomen, doordat neerslag zouten bij verdamping mee terug naar het steenoppervlak transporteert.
Deze zogenaamde "witte uitslag" of "kalkuitbloei" komt het meest voor bij grijs beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Kalkuitbloei is eenvoudig te verwijderen met kalkuitbloei verwijderaar. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels, zijn er nauwelijks gevoelig voor.
Beschadiging aan tegels
Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels. Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft.
Je terras schoonmaken is essentieel, zodra de eerste voorjaarszonnestralen tevoorschijn komen. Dit is een teken dat het de hoogste tijd is om de winter achter je te laten en lekker naar buiten te gaan! Het voorjaar is dé periode om het terras te reinigen.
Voor het schoonmaken van de tegels in de badkamer heeft u een ontkalker nodig. Spuit de tegels van onder naar boven, of gebruik hiervoor een doek. Spoel de tegels daarna af met koud water. U kunt ook een citroen door de helft snijden, met zout bestrooien en deze als spons gebruiken om de kalkaanslag te verwijderen.
Reinigen van voegen tussen keramische tegels
Zorg dat u de voegen regelmatig schoonmaakt: Regelmatig inspuiten met water gemengd met schoonmaakazijn, in een verhouding 1:1 even laten inwerken, eventueel schrobben met een borstel. Warm water mengen met een beetje wasverzachter en inwrijven met een doekje.
Vul de lege spuitfles met schoonmaakazijn. Spray dit van boven naar beneden op de badkamertegels. Laat het azijn 15 tot 30 minuten intrekken. Schoonmaakazijn lost alle kalk en vetresten op, maar heeft daar wel de tijd voor nodig.
Zoutuitbloei op gevels is een veel voorkomend probleem. Oplosbare zouten blijven achter op het metselwerk. Water gaat door het metselwerk naar de voorkant en verdampt. De zouten worden door het watergedragen maar verdampen niet.
Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.
De uitbloei wordt in de loop van de tijd intenser en is niet of nauwelijks in water oplosbaar. De uitbloei verdwijnt daardoor niet vanzelf door weer en wind. De gebruikte term voor dit type uitbloei is 'vergipsing'.