Je moet dan wel 16 jaar zijn. Bij een niveau 3 en 4 opleiding moet je overal minimaal in bezit zijn van een vmbo-diploma (KB, GL of TL). Ook kun je aan deze mbo opleidingen beginnen wanneer je een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4 bezit.
Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar. Je kunt geen opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4 volgen, omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen.
Toelatingseisen mbo-4
Met een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg (mavo) op zak mag je beginnen met een middenkaderopleiding. Dit geldt ook voor een diploma van een mbo-opleiding op niveau 3 (vakopleiding), een havodiploma of een overgangsbewijs van 3 vwo naar 4 vwo.
Vanaf welke leeftijd kan je naar het mbo? Vanaf 16 jaar kun je een mbo-opleiding volgen.
Na vmbo/mavo kun je in slechts 2 jaar je mbo4-diploma behalen. De Tio-opleidingen zijn snel en intensief, doordat je veel les en begeleiding krijgt en in de zomer stage loopt. Indien je havo hebt afgerond dan kun je je mbo4-diploma zelfs in 1 jaar behalen.
Voor een niveau 2 opleiding is de eis dat men minimaal een vmbo-diploma (BB) moet hebben. Voor sommige mbo opleidingen op niveau 2 zijn er geen toelatingseisen, omdat er dan geen verwante opleiding niveau 1 bestaat.Je moet dan wel 16 jaar zijn.
Studenten niveau 4 vinden de meeste vakken minder moeilijk, kunnen abstracter denken en begrijpen de stof sneller dan niveau 3-studenten. Mogelijke verklaring is dat in het curriculum van de gemengde en theoretische leerweg, waarvan de studenten op dit niveau veelal afkomstig zijn, generieke vakken de boventoon voeren.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
De gemiddelde leeftijd van studenten bedraagt 22,7 jaar, waarbij hbo-studenten gemiddeld 22,4 jaar oud zijn en universitaire studenten gemiddeld 23,0 jaar oud zijn. Internationale studenten zijn gemiddeld 6 maanden ouder dan Nederlandse studenten. Bijna alle hbo-studenten volgen een bacheloropleiding (98 procent).
Mbo niveau 4 is het hoogste niveau binnen het middelbaar beroeps onderwijs (mbo).
Van havo 4 naar het mbo
Dat kan. Heb je een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo, dan kun je je aanmelden voor een mbo niveau 4 opleiding. Zit je dus nu in havo 4 en ga je niet over? Geen probleem, je kunt meteen overstappen van havo naar een mbo-opleiding.
De mbo-opleidingen op niveau 4 duren meestal drie tot vier jaar. Er zijn ook niveau 4 opleidingen die je binnen 1 tot 2 jaar kunt afronden.
Om te slagen voor je diploma mbo 3 moet je voor Nederlands tenminste een 5 als eindcijfer hebben gehaald. Daarnaast moet er een resultaat voor rekenen zijn. Om te slagen voor je mbo-4 diploma, moet je voor Nederlands en Engels tenminste een 5 en een 6 als eindcijfer hebben gehaald (in willekeurige volgorde).
Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo):
Heeft een duur van vier jaar en is voor kinderen met een gemiddelde leeftijd van 12 tot en met 16 jaar.
Met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 kun je zó door naar het mbo. Je kunt daar kiezen uit alle opleidingen op niveau 4.
Een zeventienjarige leerling zonder startkwalificatie is kwalificatieplichtig. De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school.
In Nederland zijn leerlingen van hun vijfde tot hun zestiende jaar leerplichtig. Jongeren tussen de zestien en achttien jaar zonder startkwalificatie zijn kwalificatieplichtig. Zij moeten naar school tot ze een startkwalificatie hebben gehaald.
Urennorm per opleiding
Elke leerling moet een programma kunnen volgen van: 3700 uur voor het vmbo;4700 uur voor de havo of. 5700 uur voor het vwo.
Vanwege de leerplicht moet je sowieso tot je zestiende een voltijdopleiding volgen. Zodra je 16 bent, ben je dus vrij om een tussenjaar te nemen, mits je voldoet aan de kwalificatieplicht. Oftewel, je mag dan alleen een tussenjaar nemen als je een diploma hebt op mbo niveau 2, havo of vwo.
De Leerplichtwet is streng.Uitgangspunt is dat alle lessen in het rooster worden gevolgd.Slechts bij hoge uitzondering is geoorloofd verzuim of verlof mogelijk. Aanvraagformulieren voor verlof zijn via de school van uw kind verkrijgbaar en hier te downloaden.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
Is mbo niveau 4 gelijk aan havo? Ja, je kunt met een havo diploma of met een mbo niveau 4 diploma doorstromen naar het hbo dus havo en mbo niveau 4 zijn gelijk.
Over het mbo
Het onderwijs op het mbo is gevarieerd en omvat naast vakken ook stages en projecten. Het eindniveau van een mbo-opleiding op niveau 4 is gelijk aan de havo.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).