Minder uitgaan, creatiever zijn met cadeautjes kopen of goedkoper op vakantie gaan. Maar ook op uitgaven die moeten kun je besparen. Boodschappen kunnen bijvoorbeeld vaak goedkoper en slimmer. De meeste huishoudens hebben ook veel abonnementen, zoals op tijdschriften, maaltijdboxen, muziek- en videodiensten.
Hoeveel sparen per maand is het advies? Het Nibud hanteert als vuistregel dat je elke maand minimaal 10% van je inkomen op je spaarrekening zou moeten storten. Het gaat dan om 10% van je netto-inkomen. Die richtlijn is overigens niet zó strikt dat je elke dag dit bedrag moet sparen.
Volgens het Nibud ben je als gezin van 4 personen per maand zo'n 660 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 150,- per week. Je kunt de tabel van het Nibud gebruiken om te bepalen wat voor jou een reëel bedrag is aan boodschappen.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Het woord consuminderen geeft al aan wat deze manier van leven inhoudt, namelijk minder consumeren en dus duurzamer leven. In plaats van zoveel mogelijk aan te schaffen, staat consuminderen voor het minder kopen, gebruiken of verbruiken van spullen. Wanneer je consumindert leef je dus bewuster.
Waarom consuminderen? Omdat je minder koopt, geef je minder geld uit. Hierdoor bespaar je veel geld. Als je dan toch iets moet kopen, kan je duurzame producten van hoge kwaliteit aanschaffen, in plaats van goedkope spullen die snel kapot gaan.
Er zijn verschillende manieren waarop je die 10.000 euro bij elkaar kunt sparen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand een automatische inschrijving in te stellen van 800 euro naar je spaarrekening. Dit doe je dan een dag nadat je jouw salaris gestort hebt gekregen.
De discipline opbrengen om van uw spaargeld af te blijven is gemakkelijker als u een duidelijk spaardoel voor ogen heeft. Het beeld van een nieuwe auto, een fijne vakantie of een nieuwe laptop kan goed helpen tegen de neiging om geld terug te boeken van uw spaarrekening naar uw betaalrekening.
Volgens de gegevens van het CBS hebben particuliere huishouden in Nederland gemiddeld 42.300 euro aan spaargeld. Mocht je daar ver onder zitten, dan is dat niet zo gek. Het mediaan ligt met 14.900 euro namelijk een stuk lager.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Volgens Will Rogers is de snelste manier om je geld te verdubbelen, het dubbel te vouwen en in je achterzak te steken. Contant geld in je achterzak steken.
Pensioenfondsen gaan ervan uit dat je na je pensioen nog zo'n twintig jaar leeft. Een simpele rekensom leert dan dat je het bedrag dat je jaarlijks nodig hebt, moet vermenigvuldigen met twintig. Stel je bent het gewend om maandelijks 2.000 euro uit te geven, dan heb je al snel 4,5 ton nodig.
Afhankelijk van het inkomen wat je invult raadt het Nibud een buffer aan van €3050 – €3350.
Scholieren die sparen hebben een gemiddeld spaartegoed van 1.392 euro. Dit is minder dan in 2016, toen scholieren 1.641 euro aan spaargeld hadden. De ene helft van de scholieren met spaargeld heeft minder dan 500 euro gespaard, de andere helft heeft meer dan 500 euro gespaard. In 2016 lag de mediaan op 600 euro.
Duurzaam consumeren betekent dat u consumeert zonder dat dit nadelig is voor mens en milieu. Bijvoorbeeld door producten te kopen met een duurzaam keurmerk. Of producten die na gebruik een goede bestemming krijgen.
Ecofabulous staat niet voor consuminderen, maar voor consumachten. Op het moment dat je je portemonnee open trekt, ondersteun je het productieproces van het desbetreffende kledingstuk. Dus de eventuele kinderarbeid, de hoeveelheid gebruikte chemicaliën, de lage lonen, etc.