Calciet kan indrukwekkende vormen aannemen, zoals de Krijtkliffen van de Franse en Engelse Kanaalkust bijvoorbeeld, maar ook de stalactieten en stalagmieten in grotten bestaan uit dit mineraal. In Nederland is calciet terug te vinden in de dikke kalksteenpakketten die de Zuid-Limburgse heuvels vormen.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amethist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer.
Grote mooi uitgegroeide kristallen zijn zeldzaam maar kunnen lokaal in flinke hoeveelheden worden gevonden. Ook in bossen en vlaktes kunnen mooie mineralen gevonden worden. De begroeiing van planten maakt dit type vondsten zeldzamer. Meestal worden dit type vindplaatsen bij toeval ontdekt.
Calciet is een veel voorkomende en relatief zachte steensoort. Het behoort tot de carbonaten en is doorzichtig of doorschijnend met een glasachtige glans. Soorten zijn o.a. oranje calciet, gele calciet, witte calciet, blauwe calciet, groene calciet, rode calciet, mangano calciet en cobalto calciet.
Calciet kan indrukwekkende vormen aannemen, zoals de Krijtkliffen van de Franse en Engelse Kanaalkust bijvoorbeeld, maar ook de stalactieten en stalagmieten in grotten bestaan uit dit mineraal. In Nederland is calciet terug te vinden in de dikke kalksteenpakketten die de Zuid-Limburgse heuvels vormen.
Alle gesteenten op aarde zijn opgebouwd uit kleine deeltjes: mineralen. Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amatist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer. Wat je vindt mag je houden en in een mooi zakje meenemen naar huis.
Zwerfstenen in zandgroeves
In de bodem van Noord-Nederland vind je talloze stenen. Ze zijn in de ijstijd met het landijs uit Scandinavië naar hier gekomen. Veel stenen zijn van graniet, gneis of zandsteen. Aan de hunebedden in Drenthe kun je zien hoe groot sommige keien wel kunnen zijn.
De echte edelsteen- landen zijn India, Sri Lanka, Birma, Zuid-Afrika, Brazilië en Australië. Robijn bijvoorbeeld, word het meest in Birma gevonden & Saffieren komen weer het meeste in India & Sri Lanka voor. In Zuid-Afrika wordt diamant gevonden & in Brazilië worden weer smaragden gevonden.
In Nederland kun je veel amethisten kopen die uit Uruguay komen. Het land is een van de grootste handelaren in deze steen. De stenen uit dit land worden geroemd om de hoge kwaliteit.
Een geode is een holle steen. Binnenin zitten fraaie kristallen. Een geode kan wel zo groot zijn als een flink rotsblok. Als de kristallen erin dan groot en mooi zijn, betalen mensen er veel geld voor.
Het meeste kwarts in Nederland zit in zandpakketten. Zand bestaat voor een groot deel uit kwartskorrels. Andere mineralen zijn vaak niet of maar weinig aanwezig. Die mineralen zijn door erosie vergaan tijdens het transport via rivieren vanuit de bergen naar Nederland.
De ondergrond blijft vanuit de diepte werken en het geweld van de zee gaat ook daarmee aan de slag. Zo komt er op een zandstrand wel eens een steen boven en naar mate je verder naar het Zuiden gaat zit er meer rots en dus steen vlak onder het opperlak. Het blijft dus gewoon natuur.
De opaal wordt gevonden op verschillende plekken ter wereld zoals Mexico, Brazilië en Ethiopië . Maar de bekendste vindplaats, waar 90% van de opalen die gebruikt worden in sieraden vandaan komt, is Australië.
Amethist ontstaat in de binnenkant van een gesteente en blijft daardoor vaak onzichtbaar. Soms kom je stukjes kristal tegen en kan het zijn dat wanneer je een steen breekt, er kristalvorming in de binnenkant te zien is. De meeste kans deze steensoort aan te vinden, heb je in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
Top 10 zeldzaamste edelstenen ter wereld
Met stip op 1 staat de Pink Star Diamond, verkocht voor 71,2 miljoen dollar.
De duurste geregistreerde Australische Opal is de "Olympic Australis", met een verbazingwekkende 17.250 karaat. Indrukwekkend! Dit enorme opaalmonster is afkomstig van Coober Pedy in Zuid-Australië en werd gewaardeerd op $ 1,7 miljoen USD, waardoor het het duurste opaal in de Australische geschiedenis is.
Zwerfkeien komen eigenlijk vanuit heel Europa. De grotere keien zijn veelal in Noord Nederland te vinden. De rivierkeien kom je veelal tegen in Midden en Zuid Nederland. Deze keien werden destijds door het ijs meegesleept en de kleinere komen via de rivieren ons land binnen.
Reacties. Nee. Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof. Ze worden aan het aardoppervlak gebracht door snel transport door middel van explosieve vulkanen.
Goud komt inderdaad hoofdza- kelijk voor als zuiver metaal, als wat mineralogen "gedegen goud" noemen: dat is dus een scheikundig element dat zelfstandig (dus niet in verbinding met een ander element) in de natuur voorkomt; andere voorbeelden hiervan zijn ijzer in meteorieten, zwavel en arseen.
Fossielen kun je het best vinden bij laag water. Of na een storm omdat er dan veel aanspoelt. Ga vooral vaak zoeken, want de kans is groter. Op straat zijn in natuurstenen bestrating en gevelversiering soms ontelbare fossielen te vinden.