Wil men verzekerd zijn van een oogst dan moet men de Page 5 [5] plant beschermen. Vorstschade kan men dan voorkomen door bij kleine planten te overdekken met een vliesdoek of bij grotere of meerdere planten te sproeien door middel van een sprinklerinstallatie zoals bij fruitplantages gebeurt.
De kiwibes is perfect winterhard, maar wanneer de temperaturen in de late winter of in de lente beginnen te stijgen, ontluiken de knoppen. Late nachtvorst kan hier schade aanbrengen aan de knoppen waardoor geen vruchten worden gevormd.
Kiwibes snoeien
De kiwibes snoei je het beste in november of december. De sapstroom van deze plant komt al vroeg op gang, dus snoei hem zeker niet later dan de jaarwisseling. In april tot en met juli is het verstandig om de lange, eenjarige scheuten terug te snoeien tot een lengte van ongeveer 15 centimeter.
Je kunt kiwibessen het ganse jaar door planten, hoewel de lente en de herfst de meest geschikte periodes zijn. De ideale plek is een muur op het zuiden of zuidoosten of -westen, over een pergola, tegen een hoge schutting of gaasdraad, of langs een vrijstaande paal.
De kiwibes 'Issai' kan u waaiervormig omhoog leiden aan draden zoals frambozen en bramen. Per lopende meter kan u ca 8 takken omhoogbinden. Indien u te weinig takken hebt, dan kan u de takken slangvormig (omhoog en omlaag) leiden aan de draden.
De plant die je koopt is gemiddeld 3-5 jaar oud, zo lang duurt het voor er kiwi's aan groeien. De meeste soorten zijn zelfbestuivend, daar heb je geen omkijken naar. Hebben ze eenmaal vruchten gedragen, dan kun je met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk oogsten in… november.
Kiwibessen zijn krachtige klimmers en kunnen een hoogte van wel 4 meter bereiken, maar zijn met snoeien in te perken. Als ze eenmaal zijn gevestigd, heeft iedere plant een enorm potentieel om wel 400 tot 800 vruchten per jaar te produceren!
Kiwi heeft een voorkeur voor goed gedraineerde kalkrijke grond. De jonge planten zijn vorstgevoelig, maar ook bij oudere planten kunnen de jonge scheuten last hebben van late nachtvorst. Hij staat daarom graag zonnig en beschut, bijvoorbeeld op het zuiden of zuidwesten.
De kiwibes is net een kleine gladde mini-kiwi van circa 10 gram. Heerlijk zoet en gewoon met schil te eten.
Hiervoor is de kiwi 'Atlas' geschikt, welke ook bij ons te koop is. De kiwi Hayward heeft tot wel 5 jaar nodig om vruchten te gaan dragen. Voor sneller resultaat adviseren wij de kiwi 'Moniek', of de kiwibes 'Issai'. Deze rassen zijn zelfbestuivend en geven sneller fruit, maar hebben kleinere vruchten.
Kiwi's geven pas na 5 a 7 jaar hun eerste vruchten. Indien je geen zelfbestuiver hebt heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke nodig die beiden op dezelfde periode bloeien. Vermits er maar een plant bij je reeds bloeit is dit ofwel geen zelfbestuiver ofwel is de plant nog te jong.
Geef kiwi's een plekje in de zon. Ze groeien het liefst op een voedzame bodem die het water goed draineert maar ook goed vasthoudt. Aan stilstaand water hebben de planten een hekel. Geef ze voldoende ruimte omdat ze vooral in het begin ontzettend hard zullen groeien.
De Kiwi word maximaal ongeveer 4 meter hoog en kent een snelle groei. Als u deze Kiwiplant de ruimte en voldoende kans op zon geeft, zult u jarenlang een goede Kiwi oogst uit eigen tuin hebben.
Net als de gewone kiwi is de mini-kiwi een krachtig groeiende slingerplant. De groeikracht is echter iets minder dan die van de gewone kiwi. In tegenstelling tot de gewone kiwi zijn de planten van de mini-kiwi volledig winterhard (tot −30 °C). Bovendien rijpen de vruchten eerder.
Klein maar fijn, zo kan je de kiwibes omschrijven, maar hoe zit het met de smaak? Net zoals de gekende kiwi is de kleine kiwibes uitgesproken zoet. Het is bovendien een zachte en sappige vrucht. Dit maakt van de kiwibes de perfecte gezonde snack.
De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de eetbare vrucht van een snel groeiende slingerende klimplant. De vruchten van de gewone kiwi zijn gewoonlijk langwerpig ovaal van vorm, hebben helder vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom deze kern.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
De kiwibes zit vol vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant en helpt daardoor je lichaamscellen beschermen tegen schade. Verder is de vitamine belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel en het in stand houden van je immuunsysteem.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Werk elke winter 1 kg koemest/compostkorrels en in het voorjaar 50 gram patentkali door de bovenlaag van de grond, ruim rond de kiwi. Eens in de 2 a 3 jaar wat kalkmeststof.
Het duurt namelijk wel drie tot vijf jaar voordat er kiwi's aan de plant zullen groeien. Gedurende deze jaren is het natuurlijk wel belangrijk dat je de kiwiplant blijft verzorgen en de nodige aandacht geeft. Kiwiplanten moeten namelijk eerst bevrucht worden voordat de vruchten kunnen groeien.
De kiwi is ook in Nederland te kweken, maar zeker jonge planten moeten goed tegen strenge vorst beschermd worden. Kiwi is een sterk groeiende klimplant die in het voorjaar in de grond geplant kan worden.
Kiwiliefhebbers die zelf hun planten willen vermeerderen kunnen dit doen door het enten of oculeren van gezaaide onderstammen of beter nog door te stekken. Stekken kan zowel in de zomer als in de winter gebeuren.
Kiwi's worden sneller rijp door ze naast een appel, banaan of peer te leggen. Zo worden de kiwi's blootgesteld aan ethyleen. Dat is een soort rijpingshormoon dat, in dit geval, het rijpingshormoon van de kiwi opwekt. Houd de rijpende kiwi's wel uit het zonlicht en weg van warmtebronnen.