Uit onderzoek blijkt dat wanneer je naar je telefoonscherm kijkt, je 3,6 keer minder knippert dan dat je normaal doet. Volgens Apple zou de donkere modus beter zijn voor je ogen en beter zijn voor je concentratie. Voor mensen die gevoelig zijn voor licht of met slecht zicht zou dit ook volgens Google dé oplossing zijn.
Je ogen moeten rusten, doe het licht uit!
Uit onderzoek met kinderen is gebleken dat wanneer zij in een compleet donkere kamer slapen, zij later minder last hebben van bijziendheid.
Conclusie. Minder fel, blauw licht in de avond is beter voor je ogen en kan je nachtrust verbeteren. Het beste is om je smartphone 2 uur voordat je gaat slapen niet meer aan te raken. Maar vind je dit lastig, dan kan je de nachtmodus op je telefoon inschakelen.
Een donkere modus zorgt voor minder (fel) wit op het scherm van telefoons en tablets. De achtergrond van menu's en apps wordt zwart gemaakt en de letters komen in het wit in beeld. Later dit jaar maakt de 'dark mode' zijn opwachting in Android Q en iOS 13.
De donkere modus is een nieuwe functie van iOS 13. Deze weergave is vooral 's avonds fijn, omdat het minder felle licht toch een stuk prettiger is voor de ogen. Bovendien ziet het er een stuk chiquer uit. Maar er blijkt nog een ander groot voordeel te zijn, want je kunt iPhone batterij besparen.
Het is goed voor de batterij en minder vermoeiend voor je ogen. Daarmee is het beter voor je nachtrust. Ideaal als bijvoorbeeld je kinderen door telefoongebruik minder goed slapen. Door het laatste voordeel wordt de donkere modus ook wel de Night Mode genoemd.
Energiebesparing donkere modus onderzocht
In andere apps als Gboard en Google Maps is het verschil minder groot, al zorgt een donkere modus ook hier voor 20 tot 30 procent minder stroomverbruik. Steeds meer smartphones zijn uitgerust met een oled-scherm, waaronder de Google Pixel 3.
Bij normale helderheidsniveaus, met name bij 50%, was de energiebesparing eenvoudig, slechts 8.5% van de levensduur van de batterij werd bespaard. Bij 30% helderheid en donkere modus werd slechts minder dan 5% batterijvermogen bespaard.
Wanneer je voor 'Systeemstandaard' kiest, houdt Google Chrome rekening met de donkere modus van Android 10. Wanneer je deze hebt ingeschakeld, neemt de browser dit automatisch over. Ook als je accubesparingsmodus wordt geactiveerd gaat bij Google Chrome het licht uit.
De nachtmodus wordt automatisch ingeschakeld wanneer de camera detecteert dat er weinig omgevingslicht is. Het symbool 'Nachtmodus' bovenaan het beeldscherm wordt geel wanneer de functie actief is. Het maken van een foto in de nachtmodus kan snel gaan, maar kan ook enkele seconden duren.
Het filter voor blauw licht past het licht van het scherm aan, zodat je ogen zich minder hoeven in te spannen. De functie vermindert de hoeveelheid blauw licht dat door het scherm wordt weergegeven. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de productie van melatonine (slaaphormoon) onderdrukt wordt.
Donkere modus (ook wel donker thema of in het Engels dark mode) is een kleurenschema dat lichte tekst, iconen en afbeeldingen op een donkere achtergrond plaatst binnen een grafische gebruikersomgeving van een computer of mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet, of binnen een webpagina op het internet.
Het donkere thema aan- of uitzetten
Open de app Instellingen op uw telefoon. Tik op Scherm. Schakel Donker thema in of uit.
Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Tik op Instellingen en tik vervolgens op Thema. Tik op Donker of Licht. Je hoeft het besturingssysteem van je apparaat niet bij te werken naar Android 10 om toegang te krijgen tot deze instelling in de Instagram-app. Hiermee wordt de donkere modus alleen geactiveerd in de Instagram-app.
Als u 'Niet storen' hebt ingeschakeld, verschijnt er een maansikkelsymbool in de statusbalk en op uw toegangsscherm.
Nachtmodus inschakelen
Met deze functie pas je de kleurtemperatuur van je scherm aan. Het blauwe licht verandert dan naar geel licht, wat beter is voor je ogen.
Na een bepaalde tijd gaat je toestel vanzelf in slaapstand om de batterij te besparen. Dit is een handige functie, maar kan voor frustratie zorgen wanneer deze tijd te kort is. Open hiervoor de instellingen van je toestel. Kies in het menu Weergave of Display.