Met de app SkyGuide houd je telefoon boven je hoofd en ziet automatisch sterren, sterrenbeelden, planeten, satellieten en meer. Veel functies, leuk voor alle leeftijden en sterrenkundige niveaus.
Als je een Android telefoon hebt, kun je gebruik maken van de Google Sky Map. Op deze kaart worden sterren, sterrenbeelden, sterrenstelsels, planeten en de maan weergeven. Net als bij Star Walk 2 kun je de app naar de hemel richten en kun je vervolgens alle namen van sterren en planten opzoeken.
Door je smartphone naar de lucht te richten, zie je op je scherm welke sterren, sterrenbeelden, planeten en satellieten er waar boven je hoofd hangen. SkyView werkt met "augmented reality". Dat wil zeggen dat je op je scherm een beeld ziet van de werkelijkheid, zoals wanneer je een foto neemt.
Met het blote oog kun je prima sterren en ook planeten bekijken. Wil je de maan goed bekijken, en bijvoorbeeld de kraters kunnen zien, dan is een verrekijker handig. Kies een verrekijker die niet te groot is, want anders heb je een statief nodig om een stabiel beeld te kunnen zien.
Vooral de drie gordelsterren die op één lijn staan, zijn opvallend. De helderste sterren van een sterrenbeeld krijgen Griekse letters. De drie gordelsterren zijn delta, epsilon en zeta Orionis. "Linksboven" staat de helderste ster van Orion, Betelgeuze: dat is dus alpha Orionis.
Vanavond is een mooie, nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Jupiter, op kleine afstand boven de maan. Rond 21.45 uur staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidelijke horizon.
Aan de kleur van een ster kun je zien hoe heet hij is. Gele sterren zijn ongeveer 6000 graden Celsius, rode sterren zijn ongeveer 3000 graden Celsius. Blauwe sterren zijn het heetst, deze sterren kunnen heter zijn dan 30.000 graden Celsius. Elke ster heeft een zwaartekrachtsveld rond om zich heen.
"Vanaf half elf, elf uur zijn er al wel vallende sterren te zien. Dan begint het zo ongeveer donker te worden. In de loop van de nacht wordt het aantal sterren dat je kunt waarnemen wel hoger. Het hoogtepunt verwachten we rond twee uur."
Het is verantwoordelijk voor het verdelen van alle sterren op basis van hun temperatuur en de helderheid die ze bieden. Zeven hoofdtypen sterren zijn O, B, A, F, G, K en M, met kleuren variërend van blauw tot rood. Er zijn andere soorten sterclassificaties zoals de spectrale classificatie van Yerkes.
De beste tijd om de Melkweg te bewonderen is in de maanden augustus, september en oktober. 's Avonds staat de Melkweg dan hoog aan de hemel, vanaf de oostelijke horizon via het punt recht boven je hoofd tot aan de westelijke horizon.
Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor minder dan 500 euro. Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.
Heel groot is de kans niet: ongeveer 1 op 2700 (0,037 procent). Toch geldt Bennu daarmee als een van de gevaarlijkste asteroïden in ons zonnestelsel.
De meteorenzwerm Perseïden bereikt morgen, zaterdag 13 augustus, rond 8 uur, zijn hoogtepunt. Komende nacht vallen er van deze zwerm gemiddeld zo'n 85 meteoren per uur, maar hiervan zullen er bij ons naar schatting ongeveer 10 tot 20 per uur zichtbaar zijn.
De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zaterdag 13 augustus 2022, rond 8 uur, zijn maximum. De meteoren van de Perseïden zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 85 meteoren per uur vallen.
Vooruitzicht. Astronomen hebben, met behulp van gegevens afkomstig van de ruimtetelescoop Hubble, berekend dat de Melkweg waarschijnlijk over 4 miljard jaar zich zal samenvoegen met het Andromeda-sterrenstelsel. De zon raakt wellicht uit haar koers, maar dat zal verder geen gevolgen hebben voor het zonnestelsel.
De meest interessante objecten die kunnen worden waargenomen voor iemand die voor de eerste keer door een telescoop kijkt, zijn de Maan, de planeten, dubbelsterren, sterhopen, sterrenstelsels en andere nevels.
Antwoord. De helderste 'ster' aan onze huidige avondhemel is eigenlijk geen ster, het is de planeet Venus, die kort na zonsondergang in het zuidwesten staat. Wat meer naar het zuiden, en vrij laag aan de hemel, staat Sirius, en dat is de helderste ster die je met het blote oog kan zien.
Vanuit de aarde gezien staat Jupiter nu ongeveer "achter" de zon. Saturnus wordt in de tweede helft van april 's ochtends zichtbaar laag boven de zuidoostelijke horizon. In de avond van 2 april 2022 kan je bij helder weer heel goed het asgrauwe schijnsel van de maansikkel zien.
Dan is het komende nacht het moment om te kijken. Tussen 03.00 en 04.00 bereikt de meteorenzwerm Perseïden namelijk zijn hoogtepunt. In dat uur zijn er zo'n tien vallende sterren te zien. Ieder jaar bereikt de meteorenzwerm op hetzelfde moment het hoogtepunt.
Wetenschappers maakten een kaart met de gebieden waar de Melkweg niet langer zichtbaar is vanaf de aarde. Ook in Nederland is het sterrenstelsel niet te zien. De wetenschappers gebruikten onder meer satellietbeelden om de lichtvervuiling in kaart te brengen.