Melk is voor 88% water, een koe bestaat voor 2/3de uit water en voor elke liter melk productie moet zij 4 liter water drinken.
BEREKENEN VAN DE WATERBEHOEFTE
Als vuistregel kan men stellen dat een melkkoe een watervolume van 4 keer haar melkproductie per dag drinkt met een minimum van 40 liter per dag.
De waterconsumptie van koeien is gemiddeld 4 keer de melkproductie plus 40 liter voor onderhoud. Bij hitte is dit al snel 20% meer! Een koe die 30 liter melk per dag geeft, heeft dus een waterbehoefte van rond de 200 liter onder hittestress-omstandigheden. Uiteraard regelmatig de drinkbakken schoonmaken.
Een koe drinkt gemiddeld 98 liter (!) per dag. Kalveren tot 5 maanden drinken gemiddeld 21 liter/dag. Jongvee (5mnd – 1 jaar) drinkt gemiddeld 35 liter per dag. Jongvee (1-2 jaar) drinkt gemiddeld 50 liter per dag.
Waterverbruik. Om een koe 1 liter melk te laten produceren is er 1050 liter water nodig.
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
5 Toch moeten we wel eerlijk blijven, want voor één liter sojadrink zijn 80 gram gepelde sojabonen nodig. En datzelfde geldt voor tofu: voor 1 kilo tofu zijn 330 gram gepelde sojabonen nodig.
Eieren: 196 liter water per ei (60 gram), 3.300 liter per kilogram. Uitgedrukt per gram eiwit is dat 29 liter.
In veel productielanden worden bossen gekapt om de vraag bij te houden en dreigen watervoorraden op te drogen. Voor het kweken van een kilo avocado's is gemiddeld bijna 1.300 liter nodig. Dat is veel; een kilo mango's kost bijvoorbeeld ongeveer 370 liter water en voor een kilo bananen is maar 84 liter nodig.
De mestproductie ligt op zo'n 29 kuub per jaar plus 43,5 kilo fosfaat, waardoor een koe per dag zo'n €1,37 kost aan mest. – De overige kosten, zoals ziektekosten, water en de kosten van het melken (exclusief de arbeid), bedragen zo'n 41 cent per dag.
Zoals mensen per dag zo'n 2500 calorieën nodig hebben, zo heeft een koe per dag ongeveer 5400 vem nodig. Daarbij is de melkproductie nog niet meegerekend. Voor elke liter melk heeft een koe nog zo'n 440 vem extra nodig. Als een koe dus 30 liter melk per dag produceert, moet ze die dag minstens 18.600 vem eten.
Volgens Duits onderzoek heeft elke koe minimaal 10 cm drinkbaklengte nodig, zodat de dieren ongestoord kunnen drinken. Volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) is 7 cm drinkbaklengte per koe al voldoende. Ook het ontwerp van de bak is belangrijk. Zo moet de bak minimaal 7 cm diep zijn, aldus Driessen.
Koeien zijn het grootste gedeelte van de dag bezig met eten en herkauwen. Eerst eten ze hun maag vol met gras. Daarna komt dat gras weer terug in hun bek en herkauwen ze dit ongeveer 8 uur lang. Daarnaast poepen ze ook behoorlijk veel, namelijk zo'n 18 keer per dag!
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Ze drinken twee tot tien keer per dag, in totaal zo'n 70 tot 100 liter water, die ze nodig hebben voor allerlei lichaamsprocessen. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de weersomstandigheden, het drogestofgehalte van het voer, het eiwit- en zoutgehalte van het voer, de eventuele dracht en de melkgift.
,,Elke beuk neemt per jaar 27.000 liter water op en geeft die weer af door verdamping.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Geef 2 jaar lang water vanaf het moment dat de boom in blad komt tot het moment dat hij in rust gaat. Na deze 2 jaar is het nog steeds van belang dat bij droogte of hitte wel extra water gegeven wordt. Groenblijvende bomen en naaldbomen hebben het hele jaar door vocht nodig.
Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter.
In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Water in toenemende mate schaars in de wereld - Kilo kaas kost 5.000 liter water | Boerenbusiness.nl.
Conclusie: eet soja liever direct
Duurzaam geteelde soja 'direct' eten – dus in plaats van via de koe die het als voer heeft opgepeuzeld – is aanzienlijk beter voor het klimaat én de natuur dan producten van dieren die soja te eten kregen. Je kunt dus met een gerust hart wat minder vlees eten.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.