De tijd doden door productief te worden. Houd in gedachten een lijst bij van alle dingen die je nog moet doen. Dit kan een lijst zijn van de taken die je steeds aan het uitstellen bent of waar je gewoon de tijd niet voor hebt, en waar weinig voorbereiding voor nodig is om ermee te beginnen.
Je tijdsbeleving wordt dus gestuurd door wat je doet. Worden je hersenen geprikkeld doordat je leuke dingen aan het doen bent, dan gaat de tijd sneller voorbij. Wordt je brein minder geprikkeld, doordat je op je werk saaie taken voor je neus hebt staan, dan gaat de tijd ineens super traag.
Slow living betekent in Nederland natuurlijk letterlijk: langzaam leven. Maar wat kun je je daarbij voorstellen? Het gaat vooral om leven met meer aandacht, meer in het nu en met minder haast (ofwel: vertraging inzetten). Niet meer elke minuut vol plannen, omdat je altijd productief moet zijn.
Mensen zeggen vaak: de tijd gaat zo snel. Maar in theorie is dat niet zo. De tijd gaat niet snel, want die heeft te maken met de omlooptijd van de zon, de maan en de aarde. Het is al een paar miljard jaar zo dat we 168 uur in de week hebben.
Tijd: we leven er middenin maar het blijft een raadsel. In zijn bij vlagen geestige maar altijd heldere en onderhoudende betoog gaat Alan Burdick op een persoonlijk onderzoek uit naar wat tijd eigenlijk is en hoe wij tijd ervaren.
Of koester de verveling op werk en doe gewoon even helemaal niets. Ga een blokje om, doe een paar stretch-oefeningen, zit gewoon even in stilte. Jezelf pushen om creatief te zijn werkt niet. Onderzoek toont aan dat even niets doen, je juist productiever en creatiever maakt.
Volgens onderzoek heeft tijdsbeleving ook te maken met je stofwisseling. Hoe ouder je wordt, hoe trager je stofwisseling: je lichaam gaat minder snel draaien. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je ademhaling en hartslag. Als kind had je een snellere hartslag en een snellere stofwisseling.
Een belangrijk effect wat door de speciale relativiteitstheorie voorspeld wordt is dat de tijd langzamer verstrijkt voor een bewegende waarnemer dan voor een stilstaande waarnemer. Dit effect wordt tijddilatatie of tijdrek genoemd.
Slow living betekent simpel gezegd zoveel als niet haasten en genoeg tijd nemen om te zijn en niet alleen om te doen. Dit idee klinkt voor veel mensen als een hele verademing in een maatschappij die draait om zo productief mogelijk zijn.
Verveling is een zeer ongezonde dagbesteding. Dieren en mensen raken depressief als ze voor een langere tijd zich gaan vervelen. Je leeft korter, en zal eerder ziek worden. Je verveeld je dood klopt niet, wel dat op den duur je zeker eerder sterft door de gevolgen van verveling.
De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met de kenmerken van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out bepaald gedrag in de hand werken.
De beste manier om verveling tegen te gaan is door te kijken naar gebeurtenissen in het verleden waarin jij je juist helemaal niet verveelde. Hoewel dit voor iedereen verschillend is, kunnen we veel leren door te kijken naar onze eerste werkdag.
En nee, op reis doen we over een paar uur vertraging niet zo moeilijk. Want wat is dat uurtje nu op een busreis van 24 uur? ... Zo hoef je je nooit meer te vervelen tijdens het wachten!