Wie kan een rekening opzeggen? Staat de betaalrekening op jouw naam? Dan kun je in principe de rekening zelf opzeggen. Bij een gezamenlijke (en/of) rekening is het niet nodig dat beide rekeninghouders tekenen voor de opheffing.
Rabo Online Bankieren helemaal opzeggen
Bel hiervoor je lokale Rabobank. Of kom langs en neem een geldig legitimatiebewijs mee, bijvoorbeeld je paspoort. Wij zeggen internetbankieren voor je op, zodat je niet meer online of via de app kunt bankieren. Als je online bankieren stopzet, wijzig je je betaalrekening.
Hoe je een en/of-rekening op 1 naam zet, is afhankelijk van de reden. Bij een scheiding moeten bijvoorbeeld beide rekeninghouders tekenen. Bij sommige banken moet je hiervoor langskomen op kantoor, bij andere regel je dit via internetbankieren.
U blijft en verantwoordelijk voor de rekening. De gemachtigde kan geen bankproducten voor u aanvragen, wijzigen of opzeggen.
Als je een bankrekening hebt die op één naam staat, ben jij als enige gerechtigd om betalingen te doen en je bent ook als enige gerechtigd tot het saldo. Een en/of-rekening is daarentegen een gezamenlijke rekening, waarbij beide rekeninghouders geld kunnen storten of opnemen of betalingen kunnen doen.
De grootste voordelen van een gezamenlijke rekening (ook wel 'en/of rekening' genoemd) zijn inzicht en gemak. Het grootste nadeel? De extra bankkosten, als je naast de gezamenlijke rekening nog een persoonlijke rekening aanhoudt.
De rekeninghouders moeten met elkaar afspreken waarvoor de rekening wordt gebruikt. De rekeninghouders zijn samen verantwoordelijk voor de rekening, dus ook bij roodstand. De rekeninghouders kunnen onenigheid krijgen over uitgaven en opnames die van de rekening zijn gedaan. Een rekeninghouder kan de rekening opzeggen.
Omdat weinig klanten gebruikmaken van deze service, gaan we hier op 18 september 2023 mee stoppen. Het is vanaf die datum niet meer mogelijk een rekening van een andere bank toe te voegen in Rabo Online Bankieren of de Rabo App.
Hoeveel betaalrekeningen kan ik openen? Je kunt online tot twee betaalrekeningen (voor jezelf en/of gezamenlijk) openen.
De erfgenamen bepalen samen wat er met het geld op de rekening gebeurt. Het geld op de rekening wordt overgeboekt door bijvoorbeeld de executeur of de gezamenlijke erfgenamen. De rekening wordt opgeheven. Het is niet mogelijk om de blokkade op te heffen en de bankrekening op naam van iemand anders te zetten.
Een gezamenlijke en/of-rekening is een betaalrekening die je samen met iemand anders gebruikt. Handig als je bijvoorbeeld gaat samenwonen en de kosten voor de huur, boodschappen en energierekening wilt delen. Zo houden jullie samen het overzicht. Deze rekening is onderdeel van Basis Bankieren.
Je adviseur kan de gezamenlijke rekening ook op één naam zetten. We hebben hiervoor toestemming nodig van beide rekeninghouders. Dan moet jij of je ex-partner toestemming geven om de ander als mederekeninghouder te verwijderen. Vergeet niet om beiden een kopie van je identiteitsbewijs mee te nemen.
Veel beter dan een en/of-rekening is een bancaire volmacht. De rekening blijft dan op naam van de ouder staan, maar het kind krijgt toestemming om betalingen te doen. Je kunt zelfs nog verder gaan, door een financiële notariële volmacht op te stellen of een levenstestament.
Zo blijkt dat een rekening voor drie of meer personen bij de meeste banken niet mogelijk is. Je kunt vaak wel een gemachtigde toevoegen, maar dat is geen rekeninghouder. Een gemachtigde is dus geen eigenaar van een deel van het saldo. Een gemachtigde handelt altijd namens de rekeninghouder(s).
Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen. Met een gezamenlijke rekening regelen jij en je partner jullie geldzaken vanaf één rekening waar jullie beiden toegang tot hebben. Zo zie je jullie gezamenlijke geldzaken in één overzicht.
Ga je trouwen of worden jullie geregistreerd partners en maak je geen voorwaarden? Dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat jouw spaargeld van voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap gewoon jouw spaargeld blijft. En het spaargeld van je partner blijft van je partner.
De fiscus kan bankrekeningen van individuen raadplegen om achterstallige schulden (belastingen) te innen. In realtime kan de belastingdienst echter niet volgen welke transacties er allemaal plaatsgrijpen op je bankrekening.
Was jij of bij leven van de rekeninghouder gemachtigd voor toegang tot de rekeningen? De machtiging vervalt na overlijden.Dat betekent dat je geen geld op kunt nemen.
Je kunt een gezamenlijke rekening met 1 betaalpas openen bij ABN AMRO, ASN Bank , Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor), RegioBank en SNS Basis. Bij deze banken betaal je geen kosten voor een 2e rekeninghouder.
Geen extra kosten afsluiten rekening
Een consument moet zijn zicht- of spaarrekening zonder extra kosten kunnen afsluiten. Het is verboden om hiervoor kosten aan te rekenen.
Een nieuw rekeningnummer kun je bij de meeste instanties online wijzigen. Je logt in op de mijn-omgeving van je instantie en geeft daar je nieuwe rekeningnummer door. Als het je niet lukt om online je gegevens te wijzigen, neem dan contact op met de instantie.
Denk bijvoorbeeld aan uw werkgever. Op die manier weten de werkgever bijvoorbeeld op welke rekeningnummer hij u loon moet storten. Ook is het aangeraden om contact op te nemen met de schuldeisers die werken met domiciliëring. Al kunt u aan uw nieuwe bank vragen om dat te doen.