Konijnen zijn vluchtdieren. Vooral als ze net nieuw in huis (of tuin) zijn, moeten ze altijd voorzichtig benaderd worden en rustig opgepakt worden. Het konijn heeft ook een heel fijn skelet en kan daardoor snel iets breken. Het konijn kan zo zijn eigen rug breken tijdens krachtig trappen met de achterpoten.
Vaker liggen: Wanneer staan en bewegen voor het konijn pijn doet zal hij vooral liggend te vinden zijn. Soms gaat dit gepaard met een gebogen, bolle rug. Compleet uitstrekken van het lichaam: Om bepaalde pijnpunten te ontzien kan een konijn zich helemaal uitstrekken bij het liggen.
Konijnen en knaagdieren hebben een ander dieet dan een hond of kat. Hun spijsverteringsstelsel werkt ook anders. Zo kunnen zij niet braken en boeren en ook geen scheten laten. Gasvorming in maag- en darmen kan bij deze dieren daardoor snel uit de hand lopen.
Het zal zich terugtrekken en stilletjes in een hoekje zitten, of in vreemde houdingen gaan liggen en steeds gaan verliggen vanwege de buikpijn. Soms hoort u de buik van het konijn hard borrelen, maar het kan ook zijn dat de darmen juist helemaal stil zijn, ook als er met een stethoscoop wordt geluisterd.
Nooit aan oren of nekvel.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
Een gelukkig konijn is een ontspannen konijn, daarom hieronder het gedrag dat je ziet bij konijnen die zich prettig voelen in hun omgeving. Volledig uitgerekt languit liggen, ogen half dicht: Vaak met de oren in een ontspannen houding, bijvoorbeeld naar achteren tegen het lijfje aan.
Het is belangrijk om te weten dat konijnen prooidieren zijn en zich daardoor niet zo snel laten kennen. Ziekte of pijn is op het eerste gezicht dan ook lastig te zien. Je kunt echter wel uit gedragingen, geur of vreemde plekjes op de huid of in de vacht herkennen dat er iets aan de hand is.
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Dit kan veroorzaakt worden door onder andere stoffige bodembedekking, sterke geurtjes, stress, tocht, kou maar ook door micro-organismen zoals de Pasteurella bacterie die het 'snot' veroorzaakt. In veel gevallen kunnen luchtwegproblemen leiden tot een longontsteking. Laat uw konijn daarom zo snel mogelijk nakijken.
Je konijn springt in de lucht en is wild
Het is normale en veelvoorkomende konijnentaal bij blij en tevreden huisdieren. Zo uiten je maatjes hun plezier en vreugde. Het is geweldig om je konijn zo gelukkig te zien en het kan een teken zijn dat je goed voor ze zorgt en dat ze zich veilig voelen in je buurt.
Een gezond konijn is beweeglijk en eet een groot gedeelte van de dag.Ook horen ze een flinke hoeveelheid keutels te produceren. Omdat ziekteverschijnselen heel subtiel zijn, is elk konijn dat stilzit, minder eet of minder keutelt, potentieel ziek.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn. Dat doet erg veel pijn, waardoor het konijn niet wil eten, er meer gas ontstaat enz. Dit kan al na enkele uren vasten optreden.
Onderzoek heeft van slechts één soort pijnstiller goede gegevens opgeleverd voor het gebruik bij konijnen en dat betreft: Meloxicam.
De meeste konijnen die geen of te weinig hooi eten krijgen teveel brokjes. Door ze minder brokjes te geven gaan ze vanzelf meer hooi eten. Het is belangrijk om niet meer dan 10 tot 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aan brokjes te geven. Hou het gewicht van je konijnen goed in de gaten.
Liggen met de zowel de voor- als achterpoten gestrekt. Liggen met de voorpoten gestrekt en de achterpoten gestrekt naar de zijkant. Het neusje is breed, wat betekent dat het konijn ontspannen is, een smal samengetrokken neusje zie je terug bij gevaar, angst of stress.
Een boos en ongelukkig konijn
Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden. Een konijn kan ook op de achterpoten zitten.
Een Konijn beschikt over een goed geheugen en is erg geliefd bij vrienden en familie.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren.
Welke symptomen heeft een konijn met een gasbuik? Bij een gasbuik en bij een darmverstopping gaan de maag en darmen uitzetten.Deze uitrekking is zeer pijnlijk.Het konijn stopt met eten, is sloom, gaat soms op zijn zij liggen, kortom het is erg ziek!
Controleer de lichaamstemperatuur van je konijn. Als die lager is dan 38o C (dat merk je ook al snel aan koude oren, met zeer koude oorpunten), moet je je konijn opwarmen voordat hij nog verder afkoelt en in een shock raakt.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Drukt jouw konijn zijn neusje of kop tegen jouw hand of lichaam aan.Dan betekent dit dat hij of zij aandacht van je wil. Geef je de aandacht, dan uit dit zich vaak in een aai sessie. Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.