Ondanks de geringe afmetingen heeft Nederland toch endemische dieren ((onder)soorten die alleen in Nederland voorkomen), zoals de Grote vuurvlinder, een ondersoort van de grote vuurvlinder (Lycaena dispar) en Microtus oeconomus arenicola (een ondersoort van de Noordse woelmuis).
Er zitten ontzettend veel wilde dieren in Nederland. Je vindt in ons land onder andere verschillende soorten vogels, reeën, vossen, hazen, eekhoorns, bevers, otters, egels en dassen. Dit is nog maar een greep uit onze fauna. Deze dieren zijn heel belangrijk in onze natuur.
In tegenstelling tot de grote kuifeenden, die in het verleden in verschillende landen in Europa zijn ontstaan, is de dwergkuif- eend een Nederlandse creatie.
Naast de roedel zijn er waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Midden-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. Daarnaast is er veel activiteit op de Zuidwest-Veluwe, in het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg en in de regio Zuidwest-Brabant en Zeeland.
Sinds de zomer van 2017 bezoekt de ene na de andere rondzwervende jonge wolf Nederland. Deze dieren zijn op zoek naar een eigen leefgebied en partner. Dat ze Nederland daarvoor geschikt vinden blijkt uit het eerste wolventerritorium op de noordelijke Veluwe in 2018 en de wolvenpups aldaar in 2019 en 2020.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Katten, honden en ganzen mogen slechts worden gedood indien sprake is van onmiddellijk gevaar voor mens of dier of ondragelijk lijden van het dier (artikel 1.10 besluit).
In het Nationale Natuurreservaat van Wolong, in de provincie Sichuan, onderzoeken een reuzenpanda en haar welp hun verblijf in het Chinese Conserverings- en Onderzoekscentrum voor Reuzenpanda's. HONG KONG - De reuzenpanda, het 'nationale dier' van China, is een internationaal symbool van aaibaarheid.
Jaren geleden, toen ons land nog een stuk minder dichtbevolkt was, leefden er meer wilde grote zoogdieren in ons land. Dieren die je nu alleen tegenkomt op een vakantie in het buitenland - zoals wolven, elanden, lynxen en bruine beren - konden toen prima uit de voeten in Nederland.
De wolf houdt populaties van reeën, edelherten en zwijnen gezond, omdat hij vooral jaagt op verzwakte en jonge dieren. Karkassen die de wolf achterlaat, zijn weer voedsel voor aaseters. Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten.
#1 – Het edelhert
Het Edelhert is het grootste in het wild levende dier van Nederland en dus ook van de Veluwe. Het verhaal gaat dat vroeger alleen edelen op de herten mochten jagen, vandaar de naam “edelhert”.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
De wolf komt wijdverspreid voor in Noord-Amerika, Canada, de noordelijke en oostelijke delen van Europa en tot voorbij de poolcirkel. Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven.
De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Hartproblemen. Hartaandoeningen zijn de grootste oorzaak van plotselinge dood bij honden. Bloedstolsels, abnormale hartritmes, cardiomyopathie kunnen allemaal plotselinge dood veroorzaken. Het is belangrijk om de hond routinematig door een dierenarts te laten controleren, zelfs als er geen tekenen van ziekte zijn.
Veel cavia's sterven bij de dierenarts omdat deze hem laat inslapen. De termen 'laten inslapen' en 'een spuitje krijgen' zijn de meest gangbare benamingen voor het beëindigen van het leven van een huisdier; de officiele term is euthanasie.
Daarom is een woning geen geschikte omgeving voor een chinchilla. Ze leven vooral 's nachts en maken dan zelf wel veel lawaai en rommel. Chinchilla's zijn slecht tam te maken. Het zijn zeer sociale dieren die in het wild met tientallen soortgenoten in grote groepen leven: een situatie die in huis niet is na te bootsen.
Wetenschappers hebben uit een lijst van 300 diersoorten er 30 gekozen die we nog als huisdier mogen hebben. Soorten die de lijst niet haalden zijn bijvoorbeeld de Russische dwerghamster, omdat die soms haar eigen jongen opeet als ze te weinig ruimte heeft.
Houden tot overlijden. Wie voor 2024 een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag dat houden tot het overlijdt. Daarmee wil het ministerie voorkomen dat mensen niet-toegestane huisdieren loslaten in de natuur. Daar kunnen zij grote schade aanrichten of inheemse soorten verdrukken.
Dit is vooral voor hondenbezitters van belang. Want een wolf kan een hond als concurrent en indringer zien. Aanvallen op loslopende honden komen incidenteel voor. Houdt een hond dus altijd aangelijnd, in een gebied waar wolven leven.
Uitgaande van 800.000 schapen in Nederland worden volgens het IPW 2019 jaarlijks maximaal 1,61 x (800.000/100) = 12.880 schapen verwond en gedood door honden en vossen. Afgerond 13.000.
neem langzaam afstand. houd eventueel de hond aan de lijn. als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken. loop de wolf niet achterna.