Verzurende voedingsmiddelen Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure reststoffen achter, zoals urinezuur, fosforzuur, looistof en azijnzuur. Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
Voedingsgroepen worden onderverdeeld in zuur, alkalisch of neutraal: Zuur: vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren, granen en alcohol. Neutraal: zetmeel en suiker. Alkalisch: fruit, noten, peulvruchten en groenten.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Een alkalisch dieet bevat een nadruk op de volgende voedingsmiddelen: vers fruit, groenten, wortels, knollen, noten en peulvruchten.
Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.
De zure smaak van cola en ph waarde cola is laag
Heel zuur. Het heeft een pH waarde van ongeveer 2,7. pH is een maat voor de zuurgraad en heeft waarden van 0 tot 14.
Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.
Producten met een pH-waarde onder de 7, zoals kaas en azijn, zijn zuur. Producten met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch (bijvoorbeeld soda). Een pH-waarde van 7 is neutraal: niet zuur, niet basisch (bijvoorbeeld water en eieren). Kaas heeft een pH-waarde van 5, maar die kan variƫren op de decimaal.
Welke voeding is goed voor ontzuring? Om verzuring tegen te gaan, is het belangrijk om voeding te eten die het lichaam ontzuurt. Dit zijn voornamelijk verse groenten en fruit, noten en zaden, kruiden en specerijen, volle granen, bonen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel mineralen en vezels.
Verzuring kan ontstaan door stress, slecht slapen en vermoeidheid. Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lichaam. Ook koffie, zwarte thee, alcohol en bepaalde medicatie heeft veel invloed.
Verse melk heeft een pH-waarde van 6,7. Wanneer de pH-waarde van de melk onder pH 6,7 zakt, duidt dit typisch op bederf door bacteriƫle afbraak. Bacteriƫn uit de familie van Lactobacillaceae zijn melkzuurbacteriƫn (LAB) die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de lactose in melk tot melkzuur.
Melk bevat inderdaad calcium.Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieƫn. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Melk bestaat voor ongeveer 87% uit water.De belangrijkste voedingstoffen zijn vet, eiwit en lactose of melksuiker. Daarnaast bevat melk ook voedingsstoffen in kleinere hoeveelheden, zoals vitamines en mineralen. Een voorbeeld van een belangrijk mineraal is calcium(Ca).
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).
Yoghurt is een zuur product met vaak een pH tussen 3,7 en 4,5. Hierdoor krijgen schimmels en gisten weinig kans om de yoghurt te laten bederven en hebben bacteriƫn beperkte mogelijkheden om te groeien.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee. Hoewel we ontzurende kruidenthee bestempelen als een theesoort, komt er eigenlijk geen thee aan te pas.
Symptomen bij vermoeide benen
Uw benen voelen vermoeid en zwaar aan. Uw benen zijn gezwollen, met name bij de enkels. Het kost moeite om uw benen stil te houden. 's Nachts kunt u tintelingen voelen in uw benen.
Aardappels zijn behoorlijk basisch, dit is het tegenovergestelde van zuurvormend. Daarom kunnen mensen die last hebben van brandend maagzuur baat hebben bij vers geperst rauw aardappelsap.
Volgens het 80% ā 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Veel groenten en fruit eten! In het ontbijt (havermout of smoothiebowl), tijdens de lunch, het diner Ć©n als snack. Sterk ontzurende groenten zijn bijvoorbeeld asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwten, spinazie, sla, komkommer en rode kool. In bad gaan met mineralenzout.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Verzurende voedingsmiddelen
Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
De pH-waarde van je urine kan variƫren van uitgesproken zuur (pH 4,8) tot basisch (pH 8,0). Het zuur, vaak ontstaan door stofwisselingsprocessen, verlaat met de urine het lichaam. Het beste gedijt je lichaam bij een neutrale status tussen 7 en 7,5. De agressieve werking van zuren ken je vast.