Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Als u gaat bouwen tegen de erfgrens mag dat alleen als dat de grens is tussen uw erf en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens naast openbaar toegankelijk gebied ligt, moet u 1 meter uit de erfgrens blijven.
Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is).
Bent u het niet eens met uw buren over de grens tussen uw stukken grond? Zoek in uw eigendomsakte en het Kadaster naar informatie over de erfgrens. En controleer of deze grens veranderde door verjaring. U kunt ook samen bij de notaris een nieuwe erfgrens afspreken.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Burenrecht is een onderdeel van het civiel recht. Een definitie van burenrecht is: Het geheel van bevoegdheden en verplichtingen van eigenaren van naburige erven. Dit is ook de naam van titel 4 van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek (titel 5.4 BW), dat over het burenrecht gaat.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
Definitie: De kadastrale grens (of erfgrens) is de grens tussen twee stukken grond op de kadastrale kaart en wordt bepaald door het Kadaster.
Twijfelt u aan de juistheid van gegevens in een registratie die het Kadaster beheert? Meld het dan bij ons. U helpt ons de registraties zo actueel en juist mogelijk te houden. Op deze pagina leest hoe u dit meldt voor verschillende gegevens die wij beheren.
Antwoord. Je kan best een beroep doen op een landmeter. Deze landmeter komt dan ter plaatse het perceel opmeten. Als de landmeter de grenspalen nog terugvindt, kan hij de percelen precies 'afpalen'.
De buren moeten meewerken aan de oprichting van een scheidsmuur. Zoals hiervoor al aangegeven kunnen buren te allen tijde de medewerking van de andere buur vorderen voor het oprichten van een schutting of andere erfafscheiding op de erfgrens. Dit geldt als er nog geen scheidsmuur op de erfgrens staat.
Hoe kun je een erfgrens laten bepalen? Om de erfgrens te laten bepalen kun je kiezen voor een exacte of globale bepaling door het Kadaster. De exacte erfgrens bepalen gebeurt met een landmeter. Deze landmeter maakt de erfgrenzen zichtbaar in het terrein zodat je voortaan exact weet waar deze grenzen liggen.
De standaard wetgeving voor het vergunningsvrij bouwen van een overkapping op een rijtje: Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.
Is het stuk grond tussen de erfgrens en gebruiksgrens al lange tijd in gebruik door iemand anders dan de eigenaar? Dan kan door verjaring recht van eigendom op dat stuk grond ontstaan. Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring.
Vergunningvrij bouwen
Wel kunt u de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kunt u de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U moet dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk. Met vragen daarover kunt u terecht bij het Juridisch Loket.
Ook wanneer de buren hebben aangetoond dat zij eigenaar van de grond zijn geworden door verjaring (en u betwist dit niet) kunt u naar de notaris. Daar zal dan een akte van verjaring worden opgemaakt die kan worden ingeschreven in het Kadaster.
HET KADASTER LEGT SLECHTS KADASTRALE GRENS VAST
De kadastrale grens wordt vastgelegd door het kadaster. Het kadaster kan derhalve geen oordeel geven of er sprake is van bevrijdende verjaring. Bij betwisting van de verjaringsclaim kan slechts de rechter een bindend oordeel geven.
Een fout in het Kadaster kan vele oorzaken hebben. Er kan een fout in een akte of de tekening bij de akte zijn gemaakt. Een bij de inmeting (veldwerk) door de landmeter van het Kadaster kan iets fout zijn gegaan. Na een “aanwijs” die heeft plaatsgevonden wordt de situatie niet juist weergeven op de kadastrale kaart.
Een afsluiting plaatsen op de perceelgrens vereist de toestemming van uw buren. Indien uw buren hun toestemming weigeren, kunt u de afsluiting steeds plaatsen tot vlak tegen de perceelgrens. De afstand van 30 cm die thans aangehouden wordt is aldus niet vereist bij een omheining.
Voor uw huis geldt een grens van 1 meter. Er kunnen per gemeente andere regels gelden, dus vraag het na bij uw eigen gemeente. In sommige gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een erfafscheiding. Op www.omgevingsloket.nl leest u of dat voor uw perceel geldt.
volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden. in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven. in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Takken die hoger dan 2.20 meter boven de stoep hangen laten we ongemoeid. Lagere takken en planten moeten worden gesnoeid tot aan de erfgrens. Hierbij worden dezelfde grenzen gehanteerd als hiervoor. Dit betekent dat een doorgang van tenminste 1.50 meter een hoogte moet hebben van 2.20 meter.
De maximale nokhoogte van uw tuinhuis is 3 meter, gemeten vanaf het omliggende terrein, dus uw tuin in de meeste gevallen. Uw erf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen.