Mayonaise ontleed
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Het is bovendien zijn samenstelling van eigeel, olie en citroensap die nu wereldbekend is onder de Franse naam 'mayonnaise' – en dus niet onder de Spaanse naam 'salsa mahonesa'. Smaakt naar meer? Bekijk hier het overzicht van onze heerlijke mayonaises.
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Hollandse, Belgische en Franse mayo: het verschil
Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Belgische mayo is pas mayo als deze 80% vet en 7,5% eigeel bevat. Alles wat minder vettig is, is de naam niet waardig en wordt dressing genoemd.
De Vlaamse mayonaise is een begrip. Het recept is zelfs vastgesteld volgens een zestig jaar oud Koninklijk besluit: het moet een vetgehalte van 80 procent en 7,5 procent eigeel bevatten. Wat maakt deze mayonaise verder nou zo bijzonder? De saus is gemaakt op een basis van eieren en olie.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Calorieën. Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Na het proeven hebben alle testpersonen een vragenlijst ingevuld over de smaak van de fritessaus. Elke saus is beoordeeld op kleur, geur, smaak, zoetheid, zuurte, dikte, grofheid en romigheid. Bij Remia zijn we erg blij met de uitkomst van het onderzoek: Remia Fritessaus Classic scoort op smaak het allerhoogst!
Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden. Lukt het echt niet? Dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje.
Ingrediënten: Raapzaadolie, water, azijn, EIGEEL¹ 5%, suiker, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma, specerijen), zout, verdikkingsmiddel: xanthaangom, antioxidant E385, natuurlijk aroma, kleurstof: carotenen, ¹ = Beter Leven keurmerk 2 sterren.
Het zorgt ervoor dat het vet zich makkelijk kan mengen met het water en daardoor spoelt het makkelijk weg. Zo krijgen we het schoon. Afwasmiddel zou heel goed helpen om de olie en azijn te mengen, maar dat is dus helemaal niet lekker.
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
Jean Bâton Biologische Mayonaise maken we van 100% biologische ingrediënten, zonder toevoegingen of conserveermiddelen. En zonder suiker, lekker friszuur van smaak.
Alioli is een knoflooksaus die zijn oorsprong kent in het Spaanse Catalonië. Het woord alioli komt uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie: all i oli. In Nederland wordt het vaak als aïoli geschreven.
Hellmann's óók geen mayo
Dit omdat het minder olie bevat dan de in de Warenwet voorgeschreven minimale hoeveelheid van 70 procent die nodig is om het mayonaise te mogen noemen.
Zaanse mayo is mild, wat door sommigen onterecht wordt bestempeld als flauw. Niets is minder waar. De perfecte combinatie van zoet en zuur, zonder overheersende smaken, zorgt ervoor dat hij overal bij past.
Mayonaise (Frans: sauce mayonnaise) is een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.