Peper kan je rauw eten. Verhitting maakt peper niet milder.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Rode peper eet je over het algemeen als smaakmaker in gerechten. Zo past de peper goed bij diverse Thaise maaltijden, maar ook op pizza's en soepen komt het specerij goed tot zijn recht. Daarnaast kun je de hete peper ook vermalen tot sambal, wat een geliefde toevoeging kan zijn voor diverse gerechten.
De scherpe smaak van pepers wordt veroorzaakt door een stof, het zogenaamde capsaïcine, dat zich vooral concentreerd in zaadlijsten en pitjes. Om deze reden is het (tenzij u een echt heet gerecht wilt) aan te raden de pitjes te verwijderen uit pepers.
Een dagelijkse inname van 2,56 milligram capsaïcine (1 gram rode peper) per maaltijd heeft invloed op de energiebalans. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht [3].
Zwarte peper is ook nuttig om je bloeddruk te verlagen en de bloedsomloop in je lichaam te verbeteren door de bloedvaten te verwijden en de zuurstoftoevoer naar de hartspier te vergroten. Je kunt kurkuma gember en zwarte peper mengen voor de beste gezondheidsvoordelen.
Rode peper wordt over het algemeen gegeten als smaakmaker in gerechten. Bijvoorbeeld in curry gerechten, maar ook in soep worden ze vaak gebruikt. Houd 3-4 minuten aan om de peper te bakken. Peper is ook geschikt om te vermalen tot sambal.
De kleine adertjes in je huid verwijden in een poging de hitte kwijt te raken. Dat is waarom je gezicht, nek en borst rood worden. Veel van deze effecten die schadelijk voor je zijn bij een grote inname van extreem hete pepers, kunnen juist goed zijn bij minder hete pepers of kleinere hoeveelheden.
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
Beide kleuren pepers zijn natuurlijk heel gezond, maar rode pepers zijn iets gezonder. Dit is omdat, de rode peper langer aan de plant hangt en hierdoor meer tijd heeft om vitaminen, mineralen, antioxidanten en in het geval van hete pepers capsaïcine aan te maken.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Pepers kopen
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet.Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
De capsaïcine in pittig eten helpt niet alleen je lichaam door je bloed stromen, het werkt ook ontstekingsremmend. En naast dat het ontstekingen afremt, vecht het ook actief tegen ontstekingen, waardoor het mes dus aan twee kanten snijdt.
Is Madame Jeanette gezond
Maar wie deze peper dagelijks met mate gebruikt geniet vele voordelen. Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Een peper droogt uit, wordt dof of beschimmelt.Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld! Naast de hele hete smaak, is de peper ook herkenbaar aan zijn fruitige smaak. De peper staat op nummer 1 sinds het in 2013 door het Guinness World Records uitgeroepen werd tot heetste peper. De Reaper is gecultiveerd door de Amerikaanse kweker Ed Currie.
Wat betreft je gezondheid heeft peper toch een streepje voor op zout. Peper zorgt niet voor een hoge bloeddruk of andere gezondheidsklachten zoals zout dat kan doen. Peper bevat wel allyalkoxybenzenen, dit zijn plantengifstoffen die van nature in de plant zitten.
Citroensap, limoensap of een lekkere azijn (rode wijnazijn of balsamico) kan het gerecht weer neutraliseren. Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af.
Koken met pepers
Prik tijdens het koken heel veel gaatjes in de peper en kook deze in zijn geheel met het gerecht mee. Het aroma wordt dan goed opgenomen, maar omdat je de peper er heel uit kunt halen, heb je geen last van de hete pitjes in het gerecht.