Grofweg droogt een muur ongeveer een centimeter per maand in, dus een muur van 12 cm dik die aan beide kanten kan drogen (geen voorzetwand of betegeling) zal na 6 maanden volledig droog zijn. Het vochtgehalte in de muren zal in de loop van de tijd tot de normale grenswaarden terugzakken.
Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden.
Reacties. Na twee dagen is die voldoende uitgehard en kan je de gietvorm verwijderen, de totale sterkte bereikt het echter na 30 dagen.
Een vochtmeter kan je helpen om zeker te zijn dat het volledig gedroogd is. Eenmaal volledig droog, kun je alles weer in orde maken en schilderen met vochtwerende verf. Inspecteer de verwijderde items op vocht of schimmelgroei voordat je ze opnieuw plaatst.
Hoe snel kun je verder na het voegen? De totale uithardingstijd van voegen bedraagt 28 dagen. Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Metsel niet bij regenweer. Metsel niet bij regenweer om de kans op uitbloeiingen en kalkuitslag zoveel mogelijk te beperken. Begint het tijdens het metselwerk te regenen, dek dan het verse metselwerk af met bijvoorbeeld plastic. Ook bij het verlaten van de bouwplaats dekt u vers metselwerk best af.
Na het injecteren van de muren kan het enkele weken duren voordat het vocht wegtrekt en u geen problemen meer zult ondervinden. De heeft tijd nodig om hard te worden en al het vocht uit de muur te trekken.
Met een vochtmeter kun je controleren of de muren niet te vochtig zijn. Met behulp van een vochtmeter kan het vocht in muren, vloeren, hout, polyester of gyproc (gipsplaten) worden bepaald. Een vochtmeter geeft dus een goede indicatie en wijst uit of je wel of geen vochtprobleem hebt.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.
De populairste hiervan zijn de handvorm en de vormbak metselstenen. Handvorm stenen hebben wat meer nerven en een wat grilliger oppervlak. Vormbak stenen daarentegen zijn juist wat gladder en strakker. Een groot voordeel van metselstenen voor uw buitenmuur is dat de buitenmuur verder geen afwerking meer nodig heeft.
Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Hoelang mag je een bouwdroger laten draaien? In principe mag je een bouwdroger 24 uur per dag zijn werk laten doen. Alle bouwdrogers van Dryfast zijn namelijk zo ontworpen, dat ze de woning optimaal kunnen drogen. Wel wordt met klem geadviseerd om met enige regelmaat even een kijkje te komen nemen bij de bouwdroger.
Doordat het beton door en door nat is geworden in die 3 tot 4 jaar tijd, duurt het heel lang voordat het beton volledig droog is. En het kan ongeveer nog een jaar duren voordat het volledig droog is.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
De meest gebruikelijke manier om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij worden er net boven het grondniveau gaten in de muur geboord. Daarin wordt een vochtwerend product gespoten dat zal uitzetten en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen.
Als je specifieke verven gebruikt en de ondergrond is vorstbestendig, kan je vochtige (of natte) bakstenen muren verven in elke kleur die je wil. Daarvoor gebruik je een grondlaag Epofix en vervolgens werk je af met Coating M30. Vraag altijd eerst advies in de verfwinkel in je buurt.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Bij een luchttemperatuur van 0 ºC of lager adviseren wij niet te metselen. Uitharding van de mortel komt onder het vriespunt niet tot nauwelijks tot stand wat hechtingsproblemen kan veroorzaken. Cementgebonden mortels hebben minimaal een temperatuur van 5 ºC nodig om enige vorm van verharding te laten plaatsvinden.
Voegmortel verwerken tot een omgevingstemperatuur van 0 °C, waarbij de morteltemperatuur ≥ 5 °C moet zijn. Eventueel moeten maatregelen worden getroffen, die er op gericht zijn bevriezing van de verse voegmortel te voorkomen. Op een bevroren ondergrond mag niet worden gevoegd.
Elke baksteen kan in een bepaalde tijd minder of meer water opnemen dan een andere baksteen. Als de mortel niet afgestemd is op het zuiggedrag van de steen, riskeer je constructieve en esthetische schade.