Ongeveer 70% van de Nederlanders ervaart wel eens relatieproblemen. Iedere relatie kent perioden dat het wat minder loopt, dit is normaal. Het wordt echter een probleem als ruzies zich blijven herhalen, of wanneer partners steeds verder van elkaar verwijderd raken.
Relatieproblemen bespreekbaar maken
Uit een onafhankelijk onderzoek van Synovate in opdracht van Korrelatie bleek in 2009 al dat 70% van de Nederlanders relatieproblemen heeft. Jaarlijks gaan er circa 100.000 paren (getrouwd en niet getrouwd) uit elkaar.
Allereerst het goede nieuws: bij 80% van alle koppels is relatietherapie behulpzaam. Zelfs als een van de twee de overtuiging heeft dat dit 'niet zijn ding is' of 'ik ben niet zo'n prater, dus wat doe ik daar'. In de praktijk blijkt dat bijna iedereen bewuster de therapieruimte verlaat dan dat hij binnenkwam.
Zo zorgen psychische problemen bij jou of je partner er bijvoorbeeld voor dat jullie onzeker in jullie relatie staan. Onder andere een depressie draagt vaak bij aan het ontstaan van relatieproblemen. Maar, bindingsangst, autisme, een laag zelfbeeld of een burn-out zijn ook oorzaken van relatieproblemen.
Iedereen die zoekt naar relatietherapie heeft eigen redenen waarom het nodig is. Soms zit een relatie wel goed maar dreigt de passie een beetje te verdwijnen, waardoor behoefte is aan wat meer diepgang en coaching. Andere stellen hebben vaak ruzie en weten niet zo goed hoe ze dat kunnen stoppen.
Complexiteit Snel Doorzien. 'Een relatietherapeut moet de ingewikkelde dynamiek tussen twee partners kunnen zien. Hij moet kunnen omgaan met “meervoudige partijdigheid”. Veel mensen die in relatietherapie gaan, geven elkaar de schuld van de problemen en proberen de therapeut te overtuigen van hun gelijk.
Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
Het is mogelijk dat mannen intimiteit gaan vermijden zodra ze geen gevoelens meer voor hun partner hebben. Dus als je vriend bijna nooit seks initieert of hij opeens niets meer probeert in de slaapkamer is dat een van de signalen dat hij niet meer van je houdt.
Er heerst totaal geen goede sfeer thuis. Jullie hebben ruzie om de kleinste dingen. Zelfs een kleine onenigheid loopt uit op een keiharde ruzie. Je hebt niet eens meer zin om thuis te komen.
De kans op afknappers is groter naarmate we meer laten afhangen van een vaste partner. Mijn advies is dan ook: laat het idee van een relatie even los en zorg dat de rest van je leven op orde is. Zorg zelf voor stabiliteit en rust. Ga leuke dingen doen en ga uitdagingen aan.
Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Ga wél op zoek naar een nieuwe gevoelsstroom, waarbij je elkaar opnieuw leert kennen en een intieme vriendschap ontwikkelt. Dat doe je door jezelf open te stellen en kenbaar te maken wat er in je omgaat. Maar ook door interesse in elkaar te blijven tonen.
De kosten van relatietherapie zijn afhankelijk van de duur van een sessie. Een korte sessie tussen de 45 en 60 minuten bedraagt € 118,50,- . Een lange sessie duurt tussen de 75 en 90 minuten en kost € 153,50-.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Signalen dat je een relatie hebt met de juiste persoon
Misschien heeft iedereen wel ergens gelijk. Echter is uit een publicatie van Elephant Journal gebleken dat de meeste personen in het algemeen slechts op drie mensen verliefd worden. Of beter gezegd: op drie verschillende types.
Relatie beëindigen na vreemdgaan: zó weinig mensen kiezen er echt voor. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Passie is eigenlijk het tegenovergestelde van sleur en voorspelbaarheid. Passie geeft je een gevoel van verliefdheid, erotische spanning en het gevoel dat je leeft. Je staat meer open voor nieuwe dingen in je relatie, voor plezier, samen ontdekken en lachen.