Onder deze uitgebreide lijst worden de volgende talen gerekend: Latijn. Klassiek Grieks.
Wat is het verschil tussen Latijn en Grieks? Er zijn allerlei grotere en kleinere verschillen te benoemen tussen de twee klassieke talen. Het grootste misverstand dat er bestaat, is dat Latijn makkelijker zou zijn. Dat klopt niet: Grieks en Latijn zijn anders, maar gelijkwaardig.
Het Grieks (Ελληvικά) is een talenfamilie van de Indo-Europese talen. Het werd door de Achaeërs naar Griekenland gebracht rond 1900 voor Christus. In eerste instantie waren er verschillende gesproken dialecten, met als belangrijkste groepen: Ionisch-Attisch, Dorisch en Eolisch Grieks.
De oudste Latijnse tekst dateert vermoedelijk uit de 7e eeuw v. Chr.
Grieks en Latijn geven inzicht.
Door geen andere taal dan Latijn en Grieks leer je beter te begrijpen hoe een taal in elkaar zit. De regels van die twee oude talen zijn ingewikkeld, maar duidelijk. Als je die leert en begrijpt en leert toe te passen, worden andere talen makkelijker. Verder, de klassieke teksten.
Het Latijn vormt de basis van heel wat moderne talen, zowel Romaanse talen als Germaanse talen. De studie van het Latijn is daarom niet alleen nuttig om vreemde talen vlot aan te leren, maar ook om je eigen taal beter te begrijpen en beheersen.
In het geval van Latijns-Amerika heeft Latijns de betekenis 'Romaans': het gaat om de Amerikaanse landen waar een Romaanse taal (Spaans of Portugees) wordt gesproken, dat wil zeggen Zuid- en Midden-Amerika en Mexico.
Het Middelnederlands is een voorloper van de moderne Nederlandse taal. Het werd tussen 1200 en 1500 in het huidige Nederlandse taalgebied gesproken. Middelnederlands was de opvolger van het Oudnederlands. Het Noord-Middelnederlands wordt vooral door niet-taalkundigen ook wel Diets genoemd.
heelal in Latijn vertaalt naar: universum, mundus, universus (3 vertalingen totaal). Vertalingen in context met heelal bevatten minimaal 19 zinnen. Onder andere: Alles spreekt in het heelal.
ja (interjection): ναι
Grieks is niet moeilijk.
Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal. Echter wanneer je het Griekse alfabet onder de knie hebt dan gaat de rest erg snel.
Het oude Griekenland (Oudgrieks: Ἑλλάς; Latijn: Græcia) was een cultuurregio op het Balkanschiereiland en op de eilanden in de Egeïsche Zee, waaraan sinds 3000 v. Chr. rijke hoogstaande culturen voorafgingen, zoals de Minoïsche en de Myceense beschaving.
Een van de grote voordelen van het leren van het oude Grieks is de kennis die je ermee opdoet. De Grieken hebben zoveel kennis opgedaan op het gebied van natuurkunde, wiskunde en op andere wetenschappelijke vlakken.
Het gymnasium is een zesjarige opleiding voor leerlingen die graag het beste uit zichzelf naar boven halen en extra uitgedaagd willen worden. Je krijgt in principe dezelfde vakken als op het VWO, maar daarnaast volg je ook les in de vakken Latijnse Taal en Cultuur en Griekse Taal en Cultuur.
Je kunt jezelf Latijn leren zonder de hulp van een leraar, als je er maar je best voor doet. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste leerboek vinden, leren van de oefeningen, en het schrijven en lezen in het Latijn oefenen, zo veel als je kunt.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Het Proto-Indo-Europees is de gemeenschappelijke voorouder van bijna alle huidige Europese talen én van allerlei talen die in India en Iran worden gesproken. Waarschijnlijk is de Indo-Europese taalfamilie zo'n 8.000 jaar geleden in Turkije ontstaan. Vanuit daar hebben de talen zich over Europa en Azië verspreid.
De politieke, culturele en economische centra van het Nederlandstalige gebied waren in de middeleeuwen achtereenvolgens het graafschap Vlaanderen (13e-14e eeuw), het hertogdom Brabant (15e eeuw), en onder de regering van Floris V ook het graafschap Holland.
Latino's omvatten de mensen die alleen afkomstig zijn uit Latijns-Amerika, terwijl hispanics afkomstig zijn uit zowel Spanje als Spaanstalig Amerika. 'Hispanic' noch 'latino' is een onomstreden term. De bevolkingsgroep zelf spreekt voornamelijk over een latino (mannelijk) en een latina (vrouwelijk).
Suriname hoort bij Zuid-Amerika en ze spreken er over het algemeen ook gewoon Nederlands. Het prachtige land loopt over van de meest bijzondere natuurgebieden en avontuurlijke excursie mogelijkheden. Suriname ligt in het noordelijke gedeelte van het continent Zuid-Amerika, ongeveer op dezelfde hoogte als Colombia.
In de praktijk wordt Latijns-Amerika vaak eenvoudiger gedefinieerd, namelijk als alles ten zuiden van de Rio Grande (Río Bravo), de grensrivier tussen Mexico en de Verenigde Staten, dus ook de gebieden (Belize, Suriname) waar geen Romaanse taal wordt gesproken.
Met Latijn kan je later nog alle richtingen uit in het hoger onderwijs. Uit cijfers van het VVKSO blijkt trouwens dat studenten die tijdens hun middelbaar een studierichting hebben gevolgd met een klassieke taal, meer kans hebben om te slagen in het hoger onderwijs. In deze richting volg je een minimumpakket wiskunde.
Goed voor taalrichtingen. Het Latijn ligt aan de basis van de Romaanse talen. Weet je nu al dat je in die richting verder wil, hetzij als leerkracht, hetzij als vertaler-tolk, hetzij als secretaresse of in de toeristische sector, dan zit je hier goed.
Het is zo dat wanneer je dokter wil worden een aantal Latijnse woorden moet kenne, zoals voor een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde aandoening. Hoewel dat zo is, is het niet noodzakelijk om specifiek Latijn te studeren.