De rol van stiefouder ontstaat wanneer de vader/de moeder van een gezin een nieuwe relatie aangaat. Een stiefouder wordt vaak geconfronteerd met dubbele standaarden. Voorbeeld: er wordt van een stiefmoeder verwacht dat ze een moederrol vervult voor de stiefkinderen.
Stel eens een vraag aan je stiefkinderen, om te ontdekken wat hen bezighoudt. Ook al interesseert het onderwerp jou niets, kijk of je kunt ontdekken waarom het voor je stiefkind zo belangrijk is. Vertel eens een verhaal over jezelf als kind. Of iets wat jou bezighoudt of wat belangrijk voor je is.
Een samengesteld gezin kent zijn uitdagingen. Hoe ouder de betrokken kinderen, hoe moeilijker het vaak is. Op het moment dat iedereen de tijd krijgt en ook neemt om aan deze nieuwe situatie te wennen is de kans van slagen groter. Reflecteer vaak, ook voor jezelf.
Het klinkt heel mooi, samen verantwoordelijk voor de opvoeding maar als jij een hekel hebt aan je stiefkind gaat dat niet werken. Praat hierover met je partner. Het is zijn kind, laat hem de verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding. Jij kunt hem daar op een positieve manier in ondersteunen.
“Ik ben nu 7 jaar plusmama en heb een plusdochter van 7. We zijn met twee paar ouders en wij delen alles, maar in de hele situatie is alles 'plus'. 'Stief', dat klinkt gewoon heel negatief.” Professor emeritus Erfrecht Hélène Casman: “Juridisch gezien komt de term 'stiefkinderen' niet voor.
de stiefzoon
Verbuigingen: stiefzonen (meerv.) 1) Aangenomen kind 2) Familielid uit vorig huwelijk 3) Kind uit een vorig huwelijk 4) Kind uit een vroeger huwelijk van de partner 5) Zoon van de partner uit een vorig hu... zoon uit eerder huwelijk Jaar van herkomst: 1240 (Bern. )
Leven in een samengesteld gezin vraagt om moed, openheid en kwetsbaarheid. Durven kijken en samen bouwen aan dat waar het allemaal om begon; een liefdevolle relatie en een fijne plek voor iedereen. Ik geef je graag handvatten om je weg met jouw samengesteld gezin te vinden.
Ga iets leuks doen, maak bewust tijd en aandacht vrij en geef je kind even de onverdeelde aandacht. Hij/zij zal het heerlijk vinden! Daarnaast zijn er kinderen die zich op de tweede plek voelen staan. Maak je kind steeds weer duidelijk welke plek je kind bij jou heeft!
Een schoonouder betreft de moeder of de vader van de persoon met wie men is (of was) getrouwd. Soms wordt het begrip schoonouder ook gebruikt in niet-huwelijkse relaties zoals een geregistreerd partnerschap. In het geval van de moeder spreekt men van schoonmoeder, in het geval van de vader spreekt men van schoonvader.
Deze stiefvader laat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding bij de biologische ouders, maar ondersteunt wel de moeder, bijv. door haar te adviseren of mee te denken. Hij heeft belangstelling voor de kinderen, zorgt voor hen, en doet leuke dingen met hen.
Een stiefkind is een kind uit een eerder huwelijk van de echtgenoot of echtgenote of partner. Stief betekent oorspronkelijk 'beroofd van de bloedband', 'iets missend'. Kinderen uit het eerste huwelijk zijn voor de stiefouder dus stiefkinderen. Deze kinderen worden ook de voorkinderen genoemd.
Een stiefkind is het kind van je partner, dat die heeft gekregen uit een eerdere relatie. Het kunnen kinderen zijn, die jij en eventueel jouw partner hebben opgevoed. Je kan deze kinderen juridisch en fiscaal behandelen alsof het je eigen kinderen zijn. Een stiefkind, kan je als eigen kind in je testament beschrijven.
In de database van de Dikke Van Dale vindt hoofdredacteur Ton den Boon, ook columnist van deze krant, de volgende alternatieven voor stiefmoeder: aanwaaimoeder, bijmoeder, bonusmoeder, bonusmama, cadeaumoeder, kunstmoeder, liefmoeder, tweede moeder, zorgmoeder.
Hoewel de nieuwe moeder hier stiefmoeder heet, zijn de zussen dus geen stiefzussen maar halfzussen, omdat er sprake is van een gemeenschappelijke vader.
Sandberg is niet verbaasd: "Af en toe een hekel hebben aan je kind is eigenlijk vrij normaal. Denk maar aan de gevoelens voor je eigen moeder of je partner. Maar dat gaat ook weer gauw over. Als het langer duurt, wijst het op een verstoorde relatie tussen ouder en kind.
Meer dan 60% van de mensen die na een scheiding aan een nieuw samengesteld gezin beginnen, gaat binnen vijf jaar alweer uit elkaar. Een schrikbarend hoog percentage, waaruit blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat het samenvoegen van twee gezinnen een succes wordt.
De cruciale tip bij relatieproblemen
Ga eens tegenover je partner staan en kijk elkaar recht in de ogen. Je hoeft niks te zeggen en niks te doen. Alleen maar de ander aan te kijken – en te voelen of het lukt om op die manier contact te maken met elkaar. Raak elkaar niet aan, behalve met je blik.
Tips. Vertel het samen, zodat de kinderen zien dat jullie beiden blij zijn met deze baby. Laat daarbij merken dat jullie nog net zo blij zijn met hen, verzeker hen dat jullie aandacht voor ze zullen blijven houden en vraag wat ze belangrijk vinden om apart te (blijven) doen met hun ouder.
Als stiefouder heeft u niet automatisch ouderlijk gezag. Er kunnen ook maar twee mensen gezag hebben over een kind en dit zullen doorgaans de biologische ouders zijn. In de situatie dat één van de twee biologische ouders het gezag heeft verloren, is het mogelijk om als stiefouder gezag aan te vragen.