In de VS gebruikt ruim 70 procent van alle ziekenhuizen een voorhoofdthermometer, in Nederland is vooral de oorthermometer nog in zwang en wordt daar vaak als de gouden standaard gezien. In een Academisch ziekenhuis in België is deze voorhoofdsthermometer inmiddels ook in gebruik genomen.
De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing. Omdat je hem op afstand gebruikt, is het ook nog eens hygiënisch en veilig. Hierdoor is dit type thermometer uitermate geschikt voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen.
De Braun IRT 6020 Mnla is de topper onder de oorthermometers. Deze thermometer is namelijk de meest gebruikte én aanbevolen thermometer door artsen en professionals. De oorthermometer wordt beschreven als infrarood oorthermometer voor de hele familie.
Een staafthermometer is de meest betrouwbare manier om koorts te meten, en een voorhoofdthermometer is hygiënischer, sneller en comfortabeler in gebruik.
De Thermoscan 7 komt keer op keer als beste thermometer uit de test als er oor thermometers worden getest. De Braun Thermoscan is ook de meest verkochte en hoogst gewaardeerde koortsthermometer.
Beschrijving. Op betrouwbare wijze koorts meten doe je met deze infrarood thermometer van Grundig. Binnen 1 seconde verschijnt de temperatuur op het scherm.
Men spreekt van koorts bij een temperatuur onder de oksel van 37,2 °C of hoger.
Afwijking van een contactloze infrarood thermometer
Met een voorhoofdthermometer dient u dan ook 0,5 graden Celsius erbij te tellen. De staafthermometer is nog altijd de meest betrouwbare manier om koorts te meten. Ook de thermometers waarbij u de huid niet hoeft aan te raken zijn tegenwoordig bijzonder nauwkeurig.
Oor of anders? De vraag waar de temperatuur het beste kan worden gemeten, hangt af van de leeftijd van de patiënt. Baby's houden hun hoofd bijvoorbeeld vaak niet lang genoeg stil, waardoor metingen via de mond niet altijd nauwkeurig zijn. Daarom is het beter om de temperatuur in het oor te meten.
Temperatuur opnemen via het oor
Meet de temperatuur steeds in hetzelfde oor, omdat de waarde in het rechteroor kan verschillen van die in het linkeroor. Dit is een fysiologisch verschil waarmee rekening moet worden gehouden bij het meter van de lichaamstemperatuur.
In de studie van Yang et al. worden 710 patiënten op een intensive care geïncludeerd, waarvan 435 volwassenen. Uit de resultaten blijkt geen verschil tussen de metingen van de voorhoofdthermometer en de oorthermometer bij een lichaamstemperatuur tussen 36 °C en 38 °C.
Met de infrarood-thermometer FTN kunt u nauwkeurige metingen van de lichaamstemperatuur uitvoeren op het voorhoofd of in het oor. Naast het meten van de lichaamstemperatuur kan de infrarood-thermometer FTN ook worden gebruikt voor het meten van de temperatuur van een voorwerp.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Medisch gezien wordt een hoge lichaamstemperatuur pas vanaf 38°C gedefinieerd als koorts. Tot 38°C is er eerder sprake van een temperatuursverhoging.
De oorthermometer geeft in vergelijking tot een rectale meting een vrij betrouwbaar beeld van de lichaamstemperatuur. Bij goed gebruik en de juiste positie richting uw trommelvlies zal de afwijking oplopen tot maximaal ± 0,3°C in vergelijking met een rectale meting.
De koortsthermometer geeft je temperatuur weer in graden Celcius. De signaaltoon heeft het einde van de meting in. De thermometer is gemaakt van onbreekbaar kunststof en heeft een anti-allergische tip. Gebruik hem rectaal, in je mond of onder je oksel.
Bij oudere kinderen en volwassenen heeft een meting onder de tong de voorkeur. Hou er wel rekening mee dat dergelijke meting minder nauwkeurig is kort na het eten. Ook een zorgvuldig uitgevoerde meting onder de oksel is betrouwbaar als je de arm dicht tegen het lichaam aandrukt.
Withings Thermo. De beste contactloze thermometer is volgens ons de Withings Thermo. De beste digitale thermometer gebruik je door de best geteste voorhoofdthermometer te richten op het voorhoofd en het vervolgens richting de slaap te bewegen. Op enkele seconden tijd zal de beste thermometer koorts registreren.