Er is onderscheid gemaakt aan de eisen voor de verlichting in het type schip. Dit gaat over een klein 'Open motorschip' (niet harder dan 13km p/u), klein 'Motorschip' (Met kajuit), en klein 'Zeilschip'. Een klein 'kajuitzeilschip' (Ook onder de 7 meter), varend op de motor, wordt aangemerkt als een klein 'Motorschip'.
Klein schip: een schip waarvan de maximale lengte van de romp, zonder het roer en de boegspriet, minder is dan 20 m met uitzondering van: – een schip dat andere dan kleine schepen mag slepen, mag duwen of langszijde vastgemaakt mag medevoeren; – een schip dat meer dan 12 passagiers mag vervoeren; –
Klein schip
Alle plezierschepen onder de 20 meter worden beschouwd als klein, een vaartuig van 6 meter is volgens het reglement gelijk aan een vaartuig van 19 meter lengte. Kano, roeiboot, kayak, speedboot, jetski, zeilboot, catamaran allemaal kleine schepen.
De term boot wordt daar niet alleen gebruikt voor kleine open vaartuigen, maar ook voor vaartuigen die men in Holland allang een schuit(je) zou noemen.
Boten zijn vaak kleinere vaartuigen die meestal alleen als pleziervaartuig worden gebruikt. Schepen, denk aan vracht- en zeilschepen, zijn daarentegen een stuk groter en kunnen ook voor de beroeps- en chartervaart worden gebruikt.
Aan welke eisen moet een jachtveld voldoen, om er met een geweer te kunnen jagen? Het jachtveld moet een aaneengesloten oppervlakte hebben van ten minste 40 ha per jachthouder.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Open motorboten. Open motorboten zijn alle open boten die worden aangedreven door een motor. Een open motorboot beschikt niet over een kajuit, waardoor hij met name voor kortere vaartochten ingezet wordt. Ook is een open motorboot vaak praktisch om bepaalde watersporten mee uit te oefenen of om mee te vissen.
Varen zonder vaarbewijs
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Klein Vaarbewijs 2
Dit vaarbewijs is geschikt voor dezelfde vaartuigen als Klein Vaarbewijs 1. U mag hiermee varen op: rivieren, kanalen en meren. de Eems/Dollard. de Waddenzee.
Je bent verplicht een Klein Vaarbewijs te hebben als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte óf een schip dat een vaarsnelheid kan halen van meer dan 20 km/uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/u heb je een Vaarbewijs nodig.
Het BPR neemt genoegen met het registratienummer van een schip. Het RPR stelt het inzinkingsmerk verplicht. Wordt de maximum inzinking – door te zware belading – overschreden dan wordt dat als een economisch delict gezien. Bij een lengte groter dan 110 meter is een 2de toplicht overeenkomstig het RPR verplicht.
In het RPR mogen alle kleine zeilschepen een rondom schijnend wit licht voeren en bij nadering een tweede wit licht tonen. In het BPR geldt dat alleen voor zeilschepen kleiner dan 7 meter. Een 'alleen varende bijboot' hoeft geen licht te voeren maar moet bij naderen van een ander schip wel direct een licht tonen.
Het RPR staat voor Rijnvaart Politie Reglement. Waar geldt het RPR? Het RPR geldt op de Boven-Rijn, Neder-Rijn, de Lek, de Waal, en op het Pannerdensch kanaal.
U moet uw motorboot registreren, als: u wilt varen op de binnenwateren; uw motorboot kleiner is dan 20 meter; uw motorboot sneller kan varen dan 20 kilometer per uur.
Wilt u uw boot overschrijven, dan heeft u voor de RDW het volgende nodig: een geldig ID bewijs of paspoort. het registratiebewijs van de boot.
Wat je aan boord moet hebben bij een snelle motorboot
Registratiebewijs; Dodemansknop (het koortje moet om); Reddingsvesten voor iedereen aan boord aanwezig; Minimaal een 2kg brandblusser.
De kosten van een binnenvaartschip kunnen sterk van elkaar verschillen. Een klein en oud binnenvaartschip heeft bijvoorbeeld een aanschafwaarde van rond de 50.000 euro. Maar de aanschafwaarde voor een complex en/of groot nieuwbouwschip ligt rond de 10 miljoen euro.
Een optimist is een kleine zeilboot, voor 1 persoon. Vaak leren jonge mensen hierin zeilen. De optimist heeft een sprietzeil en een platte bodem.
De diepgang van een vaartuig geeft aan hoe diep het in het water ligt. Het is de verticale afstand tussen de waterlijn en het laagste vaste punt, vaak het vlak of de kiel. De diepgang is een belangrijke factor bij de ruimte onder de kiel en daarmee bij de veilige vaart.
Op zich is het niet heel moeilijk om je Vaarbewijs te halen, maar je moet het ook zeker niet onderschatten. Ongeveer 65% slaagt voor het Vaarbewijs examen, je moet dus echt wel even serieus aan de slag. Qua moeilijkheidsgraad is het halen van je Vaarbewijs te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.