Wat is assertiviteit? Onder assertiviteit verstaan we het sociaal vermogen om je eigen grenzen te stellen en daarbij de grenzen van een ander te respecteren. Je bent assertief als je voor jezelf opkomt, zonder de gevoelens en belangen van een ander te kwetsen.
Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie dat gaat over de manier waarop je omgaat met andere mensen in sociale situaties. Een assertieve houding betekent opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten zónder je gesprekspartner agressief te benaderen.
De kern van assertief gedrag is dat je voor jezelf durft op te komen, je eigen mening en je gevoel durft te uiten zonder je schuldig of onzeker te voelen en zonder daarbij de belangen van je gesprekspartner onnodig te schaden.
Onder assertief gedrag vallen verschillende aspecten zoals je grenzen aangeven, voor jezelf opkomen en je gevoel uiten. Assertief zijn wordt gezien als een positieve gedraging. Daarom willen veel mensen assertief gedrag vertonen.
Meer assertiviteit betekent dus minder stress en minder stress betekent meer energie gedurende de dag. Je kunt meer druk aan, helderder denken en je zelfvertrouwen opbouwen. Bovendien heb je met minder stress een betere gezondheid in het algemeen.
Ontwikkelen van assertiviteit
Het opkomen voor jezelf is een belangrijke professionele vaardigheid. Je kunt je weerbaarheid verbeteren met een assertiviteitstraining. Mensen die hier grote moeite mee hebben noemen we subassertief. Wie juist doorslaat in assertiviteit noemen we agressief.
Je bent passief wanneer: je een knelpunt ziet maar je geen maatregelen neemt om ze op te lossen. je in beweging wordt gezet door anderen en wanneer je niet uit eigen initiatief zelf in beweging komt. je te snel genoegen neemt met situaties waar je eigenlijk geen genoegen mee zou moeten nemen.
Niet assertief (of ook wel subassertief of manipulatief) gedrag laat je zien als je het nemen van beslissingen aan anderen overlaat of als je beslissingen erop gericht zijn om conflicten te vermijden. Subassertief gedrag is het niet kenbaar maken van je eigen wensen en behoeften.
Snel toegeven en onenigheid mijden. Je denkt van alles, maar zegt niets. Anderen maken snel misbruik van je, waardoor je je eigen doelen niet bereikt. Je stelt je aanpassend, voorzichtig en geremd op en laat anderen voor jou kiezen.
Een assertief persoon is meestal weerbaar en laat niet met zich sollen. Het woord is ontleend aan het Engelse assertive, wat zoveel betekent als het hebben van een sterk zelfvertrouwen.
Dát is empathie. Dát is de ander als een gelijke zien met eigenschappen die jou maar al te bekend zijn uit eigen ervaring. Dát is de ander als een bekende aanschouwen, als jezelf aanschouwen. Probeer vanuit die empathie ook te begrijpen waarom de ander zo reageert.
'Assertief' is 'zelfbewust, zelfverzekerd' en 'assertiviteit' is 'het zichzelf durven zijn'. De betekenis van assertief is breder dan dat. Assertief zijn betekent dat je een gezonde relatie hebt met jezelf en de mensen om je heen, door op een assertieve manier te denken en te doen.
Vaak durven mensen hun mening niet te zeggen omdat ze denken voor een ander. Wat er achter zit is vaak een angst voor afwijzing en tal van aannames en beschouwingen die in de meeste gevallen nergens op gebaseerd zijn.
Assertief gedrag
Een assertieve houding betekent: opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten een ander agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven. Voor veel verlegen en introverte (bescheiden) mensen is assertief gedrag een moeilijke opgave.
Wanneer je beter voor jezelf opkomt, bouw je meer zelfvertrouwen op, je voelt je minder snel aangevallen en je bespaart jezelf een hele hoop stress. Bovendien maakt het je een prettiger collega en het komt ook je relatie ten goede.
De eerste stap om assertief te worden is vaststellen wat je echt belangrijk vind en nodig hebt in plaats van automatisch mee te gaan in wat anderen van je verwachten. Zorg er voor dat je weet wat je wilt. Als je dat hebt vastgesteld voor jezelf is het makkelijker om daar duidelijk over te zijn naar anderen.
Je wordt overweldigd door de woorden van een ander, waardoor je met je mond vol tanden staat. Je mist de communicatieve vaardigheden om direct op de juiste manier te reageren. Vaak bedenk je pas achteraf wat je op dat moment had moeten zeggen.