Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
Probeer conflicten en spanningen tijdens de blok- en examenperiode zoveel mogelijk te vermijden of meteen op te lossen. Slaap voldoende, maar let erop dat je niet vlak na het studeren gaat slapen. Ontspan minstens een half uur voordat je gaat slapen. Als de vermoeidheid toch toeslaat kan een powernap helpen.
De blok en examenperiode duurt zo'n 6 weken. Dat is waarschijnlijk een stuk langer dan je ooit in het middelbaar aan een stuk door hebt moeten studeren.
De arm kan door de stroomstootjes bewegingen maken zonder dat u daar controle over heeft. Door deze bewegingen weten we dat we op de goede plek zitten. Na het inspuiten van de verdoving zult u merken dat uw arm gaat tintelen en warm wordt. Later verdwijnt het gevoel en kunt u de arm tijdelijk niet meer bewegen.
Je studeert best in een rustige omgeving waar je niet te veel afgeleid wordt en waar anderen je niet kunnen storen. Als je graag alleen studeert, kan je slaapkamer of kot een ideale studieplek zijn.
Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie. Maar hij zit niet al deze uren in de klas. Een deel van de tijd besteed een student aan zelfstudie, een deel aan stage en een deel aan scriptie en projecten en een deel van de tijd krijgt de student les. Contacttijd heeft dat.
In het eerste jaar heb je gemiddeld 21 contacturen per week en de rest heb je nodig voor zelfstudie. De meeste studenten zijn gemiddeld 38 uur per week bezig met hun studie.
Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. 's Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken. Pauzeer niet aan je bureau.
Wij raadpleegden deskundigen en studenten en serveren u de ideale study break. 1. Neem elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze. Je mag nog zo'n bolleboos zijn of het examen nog zo dichtbij, de leerstof die je er na twee uur nog probeert in te stampen, zal amper blijven hangen.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Als de timer gaat, geef je jezelf een korte pauze van 5 tot maximaal 10 minuten. Na drie 'Pomodoros' neem je een langere pauze van 15 tot 20 minuten. Schrijf na een leerblokje even op wat je hebt geleerd, zo maak je ongemerkt al aantekeningen die je later nog weer verder kunt uitwerken.
Een schoolweek duurt in het voltijds secundair onderwijs minstens 28 lesuren van 50 minuten. In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn.
Ten eerste maakt een schema alles realistischer. Nog maar 2 weken voor de examens en nog zoveel te doen?! Op deze manier kan je ook al inplannen hoeveel dagen je kan studeren per vak. Een schema is ook erg goed omdat je zo je voortgang kan bijhouden en je kan zien waar het misloopt.
Om diezelfde reden studeer je beter niet in je bed omdat zo je slaap verstoord wordt, en ontspan je beter op een andere locatie. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt, bij de hand hebt. Zo moet je niet steeds materiaal zoeken of heen en weer lopen. Zorg voor voldoende water en een gezonde snack.
Sinds opening is De Krook een populaire plaats voor studenten en flexwerkers die op zoek zijn naar een rustige studie of werkplek. De gewilde studieplaatsen op de derde etage worden iedere ochtend in een mum van tijd ingenomen. Maar De Krook beschikt ook over heel wat andere studieplekken.
Brugge telt jaar na jaar meer studenten. Brugge Studentenstad is het samenwerkingsverband tussen de hogescholen en Stad Brugge. In het kader van Brugge Studentenstad worden sportieve en culturele evenementen voor hogeschoolstudenten in Brugge georganiseerd.