d.w.z. zich veel moeite geven; eig. gezegd van een paard, dat zoo snel loopt, dat door de aanraking van hoeven en straatsteenen de vonken er uitvliegen.
d.w.z. iets op zijn gemak afkunnen, eig.
Als je iets aan de grote klok hangt, hou je je niet stil. Het betekent namelijk dat je iets bekendmaakt aan een breed publiek en de aandacht wil vestigen op een bepaalde kwestie. Je bazuint iets rond.
Iets aan zijn laars (zijn zolen, zijn botten of zijn hielen) lappen (of plakken), d.i. iets niet tellen, er niets om geven, er geen drukte over maken hetzelfde als iets aan zijn gat vegen (fr.
Iets uit de mouw schudden, d.w.z. iets moeilijks gemakkelijk en zonder moeite verrichten; zie Tuinman I, 21: 'Dit zegt men van iets gereedelyk en met weinig moeite te voorschijn brengen: 't geen op predikatiën, of iets dergelijks wordt toegepast'.
Hoge ogen gooien. In vergelijking met anderen heb je grote kans om op de positie te komen die je graag wilt.
d.w.z. iemand beschermen, met de hand boven zijn hoofd, als 't ware om de slagen af te weren, die daarop zouden neerkomen.
Hij heeft de klok hooren luiden, maar weet niet waar de klepel hangt, d.w.z. hij heeft iets van de zaak vernomen, doch het rechte, het fijne weet hij er niet van; eig. hij heeft eene klok hooren luiden, maar weet niet waar ze hangt, waar het geluid vandaan komt.
onafgebroken (bn) : aan één stuk door, aaneengeschakeld, aanhoudend, achtereen, constant, dag en nacht, de klok rond, doorlopend, non-stop, ononderbroken, onophoudelijk, onophoudend, permanent, voortdurend.
d.w.z. deserteeren, er vandoor gaan, weggaan, 'm smeren, 'm poetsenGa naar voetnoot2). Ook in Zuid-Nederland is de uitdrukking de plaat (plate) poetsen naast de plaat schuren blijkens Loquela, 108; Antw.
Dat is een fluitje van een cent: dat is heel gemakkelijk, dat heb ik zo gedaan. Een kind kan de was doen: dat is heel gemakkelijk.
Een pantoffel (ook: sloef, slof, muil of huisschoen) is schoeisel voor binnenshuis. De pantoffel is meestal lichter van gewicht en soepeler dan een gewone schoen.
Draaien in wijzerzin (Vlaanderen), met de klok mee of rechtsom (Nederland) draaien is een manier om een draairichting aan te geven, in dit geval zoals de draaizin van een klok met wijzerplaat: 12 → 3 → 6 → 9 → 12.
Spreekwoorden: (1914) Al wat de klok slaat, d.i. alles wat de klok verkondigt, mededeelt, alles wat men hoort (of ziet); men hoort van niets anders dan; van niets anders is sprake dan.
Klokje Rond is zonder twijfel de meest beruchte rubriek van AutoWeek. Auto's met een hoge kilometerstand krijgen een strenge en objectieve technische keuring waarmee duidelijk wordt hoe veel leven er nog in zit.
Het spreekwoord "Hij heeft de klok horen luiden, maar hij weet niet waar de klepel hangt" betekent dat iemand ergens wel over heeft gehoord, maar niet precies weet hoe het zit.
wat de boer niet kent, dat eet hij niet. (=mensen houden niet van (zijn bang voor) wat ze niet kennen.)
zelfst. naamw. peervormige staaf die in een klok bij het luiden tegen de rand slaat en zo de klok geluid doet geven. 1) Bengel 2) Bengel van een klok 3) Deel van een bel 4) Deel van een klok 5) Deel van een uurwerk 6) Gereedschap 7) Hamer 8) Hanger in een klok 9) IJzeren tong van een kl...
Iemand het vuur na aan de schenen leggen betekent 'het iemand heel moeilijk maken'. Vaak heeft het de specifiekere betekenis 'iemand scherp ondervragen, zodat hij zich er niet meer uit kan redden met smoesjes' en soms ook 'iemand door scherpe vragen te stellen proberen te ontmaskeren'.
d.w.z. kinderen aarden gemeenlijk naar hunne ouders; mlat.
d.w.z. in verlegenheid zitten, radeloos zijn.
De uitdrukking betekent '(met opzet) schenden, op grove wijze niet respecteren'. De mensenrechten werden daar met voeten getreden. De mensenrechten werden daar met de voeten getreden.
iemand met schele ogen aankijken ('jaloers zijn') dat geeft schele ogen ('dat veroorzaakt jaloezie'; ook wel: dat geeft scheve ogen) scheel kijken van de honger ('veel honger hebben')
De Nederlandse uitdrukking iemand de ogen uitsteken betekent 'iemand jaloers maken'.
LINKSE of RECHTSE SCHROEF: een schroef, die, wanneer men van achter tegen het schip kijkt, linksom, resp. rechtsom, moet draaien om het schip vooruit te doen bewegen.