Het verschil tussen een wasdroger en condensdroger is als volgt: Een condensdroger blaast tijdens het drogen de vochtige en warme lucht naar buiten.Een wasdroger gebruikt deze vochtige en warme lucht opnieuw, hierdoor droogt hij veel zuiniger.
Een afvoerdroger is goedkoop in aanschaf en in de regel energiezuiniger dan condensdrogers. Een afvoerdroger werkt op een hoge temperatuur en maakt je wasgoed hierdoor snel droog, maar daarentegen is een luchtafvoerdroger minder goed voor je wasgoed.
Een condensdroger blaast de vochtige warme lucht vanuit de wastrommel naar de buitenlucht. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Hierdoor is een warmtepompdroger dus stukken zuiniger dan een normale droger én het is een warmtepompdroger beter voor het milieu.
Een voordeel van een condensdroger is dat je deze droger overal kunt neerzetten, omdat je geen waterafvoer nodig hebt. Daarnaast kun je een slang monteren aan de droger om je reservoir uit te breiden naar bijvoorbeeld een emmer. Zo hoef je niet na elke wasbeurthet reservoir te legen.
Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
De best geteste droger is de Bosch WTU87675NL. Dit komt allereerst omdat er gebruik is gemaakt van een zelfreinigende condensor. Deze spoelt zich namelijk automatisch schoon tijdens het drogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wasdroger goed blijft werken, maar dat deze ook energiezuinig blijft.
Dat is vaak niet te doen. Je kan het vocht niet kwijt en je krijgt schimmelvorming, zelfs een condensdroger zal in een kast slecht werken doordat er geen genoeg koellucht binnen komt.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden.
De wasdroger
Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 2,27. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Bij een condensdroger kun je de afvoer echter ook afsluiten of een afvoerslang naar de waterafvoer.
Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger, in vergelijking met een condensdroger en een afvoerdroger. Met de meest energiezuinige A+++ warmtepompdrogers kun je tot wel €75,- aan energiekosten en daarmee tot wel 300 kWh/jaar besparen!
Een condensdroger is goedkoop in aanschaf, maar niet in het gebruik van de wasdroger. Het voordeel van de condensdroger is dat je de wasdroger op elke gewenste plek kunt plaatsten doordat je namelijk geen luchtafvoer naar buiten nodig heeft.
Een warmtepompdroger daarentegen heeft geen externe afvoer nodig. Het water kan opgevangen worden in een condensreservoir, welke je na elke droogbeurt moet legen.
Een condensdroger zorgt ervoor dat de was snel droog is, omdat hij op hoge temperatuur droogt. Maar: door die hoge temperaturen kun je alleen niet alle soorten textiel in de wasdroger stoppen. Condensdrogers zijn populair omdat ze zeer betaalbaar zijn; je kunt al een condensdroger vinden vanaf 230 euro.
Het water wordt door de pomp, tijdens de normale werking van de wasdroger, van beneden naar het reservoir gepompt. Dat de wateropvangbak alleen water uit het wasgoed verzamelt als het voldoende vochtig is.
Een condensdroger of warmtepompdroger is een uitkomst als je daar geen ruimte voor hebt: het vocht wordt in de machine gecondenseerd, en vloeibaar afgevoerd. Dat kan in een afvoerbak die je met de hand moet legen, maar veel modellen kun je daarnaast eventueel met een slang rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer.
Dat kan. Door een zogenaamd Y-stuk op de afvoer te zetten kan je hier heel eenvoudig twee apparaten op aansluiten. Zo kan je zonder veel gedoe zowel het water van de wasmachine en het condens van de wasdroger afvoeren en hoef je nooit meer de condensbak te legen.
Algemeen beantwoorder. Als u er voor zorgt dat er tussen de droger en vriezer een afstand van zo'n 10 cm is maakt het niet uit.
Om je wasdroger veilig op je wasmachine te zetten, heb je een tussenstuk nodig. Een tussenstuk, ook wel stapelkit, houdt de apparaten stevig op elkaar. Ook wanneer de wasdroger dieper is dan de wasmachine. Hiermee hoef je niet bang te zijn dat de droger van de wasmachine valt.
Droger op wasmachine en niet andersom
Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen. Voor een stabiel geheel is het daarom belangrijk om de wasmachine onderop te plaatsen.
Wat meer over Beko
Vooral de Beko wasdrogers kunnen zich meten met de vaak veel duurdere Miele, Bosch en AEG apparaten. Zo is de Beko DPU 7380 X al lange tijd de beste koop van de Consumentenbond en ook nog eens een van de goedkoopste 7 kilo warmtepompdrogers. Het is een uitblinker als het om nauwkeurig drogen gaat.
Gemiddeld gezien gaat een droger ongeveer 2500 wasbeurten mee. Zoals je in de tabel kunt zien hebben de Miele drogers de langste levensduur, gevolgd door ASKO wasdrogers en de merken Bosch, Siemens en AEG. (Budget)merken die een minder lange levensduur hebben zijn onder andere Candy, Zanussi en Whirlpool.
Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan.