De beste plek om kleding te bewaren is een droge, stofvrije, donkere plek. Ideaal is natuurlijk een extra kledingkast in de slaapkamer of op de droge zolder. Is de kelder ook goed? Ja, dat kan.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Winterjassen kunnen het beste in een donkere, koele en droge ruimte bewaard worden. De meeste winterjassen kun je opvouwen, dat scheelt ruimte. Winterjassen van kwetsbare stoffen en wol kun je echter het beste bewaren aan een stevige, houten kledinghanger.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
De meeste mensen zullen hun shirts opbergen op een plank. Als jij dit ook doet, dan vouw je een shirt op de 'normale' wijze en maakt een stapel. Wat ik bij het vouwen van een shirt heel handig vind, is het gebruik van de vouwplank van Brabantia.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
Donkere plek
Ruim de winterjassen altijd op in een koele, droge, donkere en goed geventileerde ruimte. Dus bij voorkeur niet in de garage, kelder, schuur of andere stoffige en vochtige ruimte, tenzij je ze luchtdicht verpakt in een vacuum opbergzak.
Kies voor een stevige kledinghanger om de winterjas aan op te hangen. Eerlijk is eerlijk: een winterjas is vaak best aan de zware kant. Het moet je immers warm houden. Door te kiezen voor stevige - bij voorkeur houten - hangers, behoudt je jas de juiste vorm.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt; Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel?
Wil je je ondergoed wel graag georganiseerd in je kast of lade hebben? Gebruik dan mandjes of ladeverdelers. Ladeverdelers kun je o.a. bij hier krijgen of nog simpeler zelf te maken, door een schoenendoos doormidden te knippen. Voor bh's, hemden, sokken en onderbroeken werkt het goed om ze in mandjes te bewaren.
Hoe rol je shirts op? Stap 1: Leg het kledingstuk neer met de voorkant naar beneden. Stap 2: Vouw de linkerhelft van het kledingstuk naar het midden en herhaal dit ook met de rechterkant. Stap 3: Begin aan de bovenkant met oprollen en rol je kledingstuk naar wens zo strak mogelijk op.
Colbert (en maatpak)
Leg het colbert voor je neer, met de achterkant naar boven. Sla de eerste mouw naar achteren en vouw diezelfde mouw nog een keer dubbel, zodat deze netjes op het omgevouwen colbert komt te liggen. Herhaal dit met de andere mouw. Pak vervolgens een pantalon en sluit de knoop.
Vaak liggen er in de hal een berg jassen en schoenen, of een enorme boel kranten en brieven. Het is er te donker en de enige functie van de hal is een doorgangsroute naar één van de gezellige, liefdevol vormgegeven kamers in de rest van het huis.
Zet een schoenenrek bij de deur of onder de kapstok voor de schoenen die u het vaakst draagt. De rest van uw schoenen en laarzen bergt u op in uw kast. Dit is een prima oplossing als u veel schoenen opbergen moet. Als u het niet erg vindt dat uw schoenen in het zicht staan, voldoet een staand schoenenrek.
Met ton-sur-ton kleuren in je hal is een warm welkom gegarandeerd. Kies één kleur en laat deze kleur vaker terugkomen. Omdat de hal vaak een kleine ruimte is met weinig licht, kun je beste kiezen voor lichte kleuren. Denk aan kleuren als beige, taupe, gebroken wit en pastelkleuren.
Hoe je je schoenen opbergt is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Zet je je schoenen het liefst in de hal bij de voordeur, maar is de hal smal, dan kom je al snel uit op een klein schoenenrek. Een opberger aan de muur kan ook erg handig zijn.
OPROLLEN IS HET GEHEIM
Maak rolletjes van je kleding: je zult verteld staan van hoeveel je kwijt kunt in je koffer en je kleding kreukt zo veel minder snel. Kies wat je oprolt en wat je opvouwt. Kleding die heel snel kreukt, kun je beter wel opvouwen en in je koffer leggen.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Met je rechterhand neem je de buitenste hoek (rechterschouder) vast. Vervolgens breng je je rechterhand naar de onderkant van het T-shirt, dat je ook vastneemt, waardoor je armen kruisen. Daarna doe je je armen weer snel open. Het enige wat je nu nog moet doen, is het T-shirt omvouwen.